Miért lassulnak a számítógépek?

Elárulok egy titkot a gépek lassulásáról, illetve a viszonylag lassúnak tűnésükről. Nem biztos, hogy a gép lassul le, lehet, hogy Te leszel gyorsabb felhasználó. Ez még a jobbik eset, ekkor csak relatíve lassul, a készségeid fejlődéséhez képest a gép. De mi van akkor, amikor nincs érzéki csalódás, és tényleg lassú az a fránya masina?

Lassúság tünetei

 • Egyre hosszabb Windows betöltődési idő.
 • Egyre hosszabb Asztal betöltődési idő, az ikonok szinte egyesével bújnak elő.
 • Az Asztal betöltődése után még hosszú percekig nem érdemes hozzányúlni az alkalmazásokhoz, mert szinte olyan a gép, mintha kifagyott volna.
 • A Tálcán, az értesítési területen (óra mellett) egyenként jelennek meg a kis ikonok, de olyanformán, hogy akár fél perc is eltelhet két ikon megjelenése között.
 • Az Ablakok csigalassúsággal nyílnak meg, a párbeszédpanelek szintén.
 • A weboldalak alig akarnak betöltődni, pedig az internet kapcsolat megfelelő sebességű.
 • Weblapok görgetésénél ugrál a kép, vagy akár meg is akad a görgetés, és várni kell, mire a gép újra észhez tér.
 • Videók lejátszásánál akadozik a kép, hang.
 • A homokórát többet látod, mint a sima egérmutatót.
 • A telepítések örökkévalóságig tartanak.
 • A gép leállítása is hosszú percekig tart.

Vajon hány tünet igaz a Te gépedre?

Mi okozza a lassulást?

A teljesség igénye nélkül felsorolok néhány dolgot, ami hosszú távon a lassulást okozhatja:

Az első és legfontosabb, hogy a hardverek minősége és karaktere nagyban meghatározza a számítógéped jövőjét. Mi például sosem ajánlunk olcsó alkatrészeket, hardvereket, a minimum a középkategória. Természetesen, ha valakinek kevés a pénze, kaphat használt, de kiváló alkatrészt (legalábbis nálunk).

Ebből nem az következik, hogy az olcsó gépek nagy része szemétre való (mielőtt még valaki ezt próbálná meg kiolvasni az írásból), de az biztos, hogy az olcsó konfigurációk rövid ideig okoznak felhőtlen örömet, és nagyon gyorsan átcsapnak stresszelő csigamódba.

A másik nagy kategória, ami hozzájárul a gépek sebességének alakításához, a szoftveres környezet. Azt itt és most megmondom a szemedbe, hogy nem szabad 30 napos demo programokat telepíteni, csak akkor, ha szándékodban áll ezeket megvásárolni a 30 nap lejárta előtt.

Láttam olyan gépet, amin legalább 50 ilyen shareware státuszú, már réges-régen lejárt program volt. Némelyiket eltávolítani sem lehetett, és mit sem használt a registryben való turkászás. (Egy adalék: az én gépem registryjében soha az életben nem volt még felhasználói beavatkozás. Bármennyire is elterjedt módszer, az nem normális állapot, hogy ha állandóan bele kell nyúlkálni! Tehát, ha szakértőnek tartott ismerőseidtől azt hallod, hogy így a registry, meg úgy a registry, akkor kezdj el kihátrálni az éppen aktuális beszélgetésből, mert csak a butaságba akarnak belevinni.)

Persze, vannak esetek, mikor néha bele kell nyúlni, de ez a gépek életében kb. csak egyszer szükséges! Nem rendszeresen.

Visszatérve a szoftveres környezetre: a Windows automatikus frissítéseinek telepítése nélkül, az újabb szervizcsomagok alkalmazása nélkül nagy esély van arra, hogy a gép nem az optimális teljesítménnyel fog dolgozni, hanem jócskán alatta. Arról már nem is beszélve, hogy a frissítések nélkül a vírusok, kártevők számára is sokkal hozzáférhetőbbé válhat a géped. A windows automatikus frissítések általában minden hónap második keddjén érkeznek, pár nap csúszás előfordulhat. Kritikus hiba felderítése esetén rendkívüli frissítések is érkezhetnek, ezen nem kell meglepődni.

A legnagyobb probléma az, hogy a felhasználók nagy többsége a gépük lassulását idegesítőnek, de természetes folyamatnak találják. Nos, ez csak azért lehet természetes, mert nagyon sokan kissé alul informáltak ebben a témában. Ennek megszüntetésére jött létre a Gyorsítósáv anyag, amelyben 9 trükköt találsz, amelyeket alkalmazva visszafordíthatod a géped lassulási folyamatát, vagyis begyorsíthatod a géped legalább arra a szintre, mint amikor még új volt!

Gyorsítósáv – Duplázd meg a géped sebességét>>

Kapcsolódó bejegyzések:

Miért lassulnak a számítógépek?” bejegyzéshez 16 hozzászólás

 1. LaMarketing

  Ok, ez jó volt 🙂 Lehet írni esetleg egy cikket a lapozófájl méretcsökkentéséről? Ezzel mindig megakadunk mi is…

 2. Vidi Rita

  A Gyorsítósávban egy külön fejezet szól erről, persze nem azon az elven, hogy: ide kell kattintani és így kell beállítani, hanem alaposan körbejártam a témát, hogy hogyan van a swap mérete belőve, miért nem jó az úgy, és hogyan kell méretezni, és mire kell figyelni még napokig, és mire kell figyelni speciális helyzetekben.

  Nem azért nem osztom meg itt nyilvánosan, mert irigy vagyok, hanem azért, mert tényleg körbe kell járni a témát, ugyanis főleg régebbi gépeken alaposan el lehet tolni ezt a dolgot, tudás és megfelelő infó nélkül.

  Elfogadod ezt válasznak? 🙂

 3. Kapos Berci

  Tapasztalatom, ha segíteni akarok embereken, hogy hiába tanítom őket, végül mégis az én kezeim között köt ki a masina, de én persze a tudásommal és 15 éves tapasztalatommal kb. negyed óra alatt megoldom a legtöbb problémájukat. Azért ilyen sok idő alatt, mert sajnos a gépek lassabbak, mint a gondolat, várni kell rájuk, hogy az aktuális mozzanatok, ténykedések érvénybe lépjenek. Persze van olyan gép, amely már a betöltődési folyamat közben majdnem túllépi ezt az 1 javításra szánt időkeretet. Sokszor egyébként a driver-ek (is) okoznak lassulást, hardver-ütközés stb. Szóval annál sokkalta árnyaltabb a kép, hogy eltávolítok pár szemetet a rendszerből. Persze direkt nem említem a megszokott rendszerlassító problémákat.
  A hardveres korlátokat úgy hiszem mindenki egyértelműnek találja, ne futtasson xp-t egy 64 mb ram-al rendelkező p3-500 -ason, mert valóban lassú lesz. Tudom ez utóbbi túlzó példa volt.
  Most akkor az ügyfél kiad x összeget egy okító csomagért, aztán fizethet a javításért is, mert nincs hozzá affinitása?
  Vagy vállaljátok, hogy aki még ezekután sem érti, az ingyen kap egy kisebb rendszerszervízt?
  Ez így fer. Aki nem az, azt úgyis a sutba dobják az emberek.

 4. Kapos Berci

  Ja és nem rosszindulatból, vagy szőrszálhasítgatásból mondom, de ennyiért igazi könyvet is kaphatna az user. Lévén, abból úgy is tanulhatna, ha utazik, vagy ha éppen a gépe újraindul, addíg nincs e-book…
  Ezeket jószívvel, tanácsként írtam. Bár ha itt más üzleti szándék lapul, akkor nem szóltam.

 5. Kapos Berci

  Mégegyszer nekilódulok, hogy elmondjam, a kezdeményezés egyébként nagyon jó.

 6. Vidi Rita Szerző

  Berci, majdnem jók a meglátásaid, gondolom a tapasztalatod mondatja ezeket. 🙂

  Ha könyvet veszel és a buszon utazva olvasod, akkor közben hogyan gyorsítod be a gépedet?

  Nézd másképp: ez nem könyv, ez módszer! Ez rendszer.

  Ráadásul, titok: még én sem számítottam rá, de oktatóanyagnak is kiváló lett, mert a vevők sorra mesélik, hogy mennyivel magabiztosabban néznek bele az anno sosem látott részlegekbe, és nem kapnak azonnal a telefon után, hogy szervizest hívjanak, ha valami gondjuk akad, hanem mindig először gondolkodnak, utánanéznek, és egyre kevesebbszer kell ismerősöket, szakembereket zargatniuk.

  Az én anyagaimnak egyébként mindig vannak ilyen kellemes mellékhatásai 🙂

  Ha valakinek nincs hozzá affinitása, az az oldalra sem jut el.
  Ráadásul szakemberek számára már fájdalmas szinten szájba rágom a dolgokat 🙂 De tényleg, egy profi végig se bírná olvasni – nézni (de megteszik egyébként :D)

  Könyvet majd arról írok – többek között -, hogy hogyan neveltem szakemberré teljesen laikusokat 🙂

 7. Kapos Berci

  Kedves Rita! Adok egy ötletet: oktatási központot kellene létesítened, van rá igény. De nem ilyen multimédia kiadványosat, hanem berendezett oktatóteremmel.

 8. Vidi Rita

  Van ilyen oktatási központ: ECDL.

  Ha azt vesszük az én anyagaim már nem is olyan drágák, igaz? 🙂

  Egyébként ez nincs kizárva, mint lehetőség, de ebbe óriási tőkét kellene nyomatni hirtelenjében, én meg a lassú – hitelmentes, tőkéstársbevonásmentes – építkezés híve vagyok jelenleg.

 9. Kapos Berci

  Nem kell feltétlenül belenyomatni sok pénzt. Ha bérelsz valahol egy megfelelő oktatótermet (elfogadhatóen felszerelt számtechtermet egy középiskolában) és ügyelsz arra, hogy a jelentkezők létszáma*jelentkezési_díj meghaladja a bérleti díjat. Ha persze nem jelentkeznek elegen, akkor elmarad a tanfolyam. Nincs kockázat. Ez is mehetne kurzus szerűen. Az ECDL-t én nem tartom nagy durranásnak, az is egy profitra hajtó banda műve.

 10. Vidi Rita

  Berci, szerintem ez visszalépés a távoktatáshoz képest.
  Nem tudom, talán ismered a 80 napos tanfolyamunkat. Kinek lenne érkezése 4 naponta tanfolyamra járni?

  A leckékben szereplő információmennyiségnél pedig egyszerre többet nem szabad leadni, mert egyszerűen képtelen az agy befogadni.

  Ha még nem ismered, itt megtalálod:
  https://www.pckommando.com/80-nap-ujratoltve/

  Már nem is számolom, hány lecke van a sorozatban, de több, mint 25, az biztos.
  Ezt fizikai résztvételt igénylő formátumban képtelenség lenne leadni ilyen rövid idő alatt. Márpedig ki akar évekig tanulni valamit, amit gyorsan is lehet? 🙂

  Tudom, a személyes találkozásnak is meg van a maga előnye, de eddig még senki nem panaszkodott, hogy nem tudta befogadni az infókat, amiket a leckékben kap.

 11. Visszakövetések: Miért lassul le a gépem? - Gyorsítósáv « NetSzemle 2.0

 12. Hajduk Viktor

  Nekem hármas gépem van,és régi,de szeretnék jobbat,de szegényvagyok.

 13. boomen

  Szia Vida Ági!

  Ez a cikk egy „nesszesemmifogddmegjól”, azt vásárolj nálunk. Sokat beszélsz, de nem mondasz semmit. Mikor elkezdtem olvasni vártam a „nagy titkot”, a megvilágosodást, ehelyett kaptunk 5 oldalnyi közhelyet (persze a 10 éves fiamnak hasznos olvasmány) és öt oldal reklámot.
  Még szerencse, hogy nem kérsz ezért regisztrációt.

 14. Vidi Rita

  boomen, rossz helyen szóltál hozzá…
  Nyilván, ha neked nem hasznos olvasmány, azzal azért tisztában vagy, hogy melyik témánál kéne hozzászólni.. vagy ez most hogy is van?

 15. zoltan

  Berci!Ne almodozz almos hangulatu tantermekrol!Ritanak nagyon jo otlete ez a netes tavoktatas!En 2000km tavolsagbol is tudom alkalmazni tanacsait!A tantermek csak megdragitanak es leszukitenek a hozzaferest az oktatashoz,igy ellenben a vilagon akarhol hozzaferhetsz,UGY-E TUDOD,HOGY EZ A NAGY ELONYE AZ INTERNETNEK?Boomen,Te mondtad,hogy a 10 eves fiadnak jo olvasmany,vagy talan te leultel tobbet es jobban elmagyarazni a szamitogepekrol a 10eves fiadnak,mint amit a Rita irasaibol tud meriteni???Kar nagykepuskodni,ha szukseged van ezekre az utbaigazitasokra,tanacsokra,hasznald oket es koszondd meg,nem kell mocskolodni.Ha a piacon paradicsomot akarsz venni,azt veszed meg amelyik tetszik es amelyiknek az ara is megfelel neked,attol meg nem mesz oda ocsarolni a csunyabjat!Nem tudom ,fogja_e valaki meg olvasni bejegyzesemet,de a fenti kritikakat szuksegtelennek es nem helyenvalonak talaltam.Udv Ritanak!

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.