Laptop vásárlás előtt – Mit jelentenek ezek?

Erika, kedves olvasónk, a minap szuper kérdéseket küldött hozzászólás formájában, és már akkor eldöntöttem, hogy cikkben fogok válaszolni, mert biztos vagyok benne, hogy ez mások számára is hasznos lesz.

Íme a kérdések:

Szia Rita!

Nemsokára szeretnék venni egy laptopot, de nem tudok dönteni, hogy milyen lenne jó. Szeretnék vele letölteni, filmet nézni, játszani, netezni, zenét hallgatni stb.

Lenne egy pár kérdésem ezzel kapcsolatban:

Ezek alapján milyen márkát ajánlanál nekem?

Hogyan lehet vele netezni? MI is pontosan a Wifi?

Mit jelent a két GB érték? A kisebb jelenti a tényleges memóriát?

Lehet még bővíteni a memóriát?

A videokártyának milyennek kell lennie? Ehhez sem értek túlságosan.

Nagyon hálás lennék a válaszodért és tök jó az oldalad, így tovább.

Köszönöm, Erika

Akkor lássuk a válaszokat:

 

Nemsokára szeretnék venni egy laptopot, de nem tudok dönteni, hogy milyen lenne jó. Szeretnék vele letölteni, filmet nézni, játszani, netezni, zenét hallgatni stb.

Itt a sarkalatos pont a játék. Bármilyen átlagos felszereltségű – és átlagos árú – laptop alkalmas letöltésre, filmnézésre, internetezésre, zenehallgatásra, levelezésre, képek alapvető szerkesztésére, feltöltésre, stb. Tehát mindenre, amire a felhasználók általában használják. (Én is átlagos felhasználónak számítok.)

Amihez esetleg átlagon felüli erőforrás kell, az a játék. A játék szó viszont nagyon sok mindent takarhat: a kérdés leginkább az, hogy milyen játék? Sőt: melyik játék?

Ugyanis nemcsak, hogy sok játék van, de ezek több féle típusba is sorolhatók. Ebbe most nem megyek bele nagyon részletesen, de egy dolgot mindenképp tisztázni kell. Ha az úgynevezett FPS típusú játékokkal szeretnél játszani, akkor nagyon erős gépre van szükség. Ezek működése, kivitelezése ugyanis nagy hangsúlyt fektet a látványra, és ha a géped nem bírja, akkor a képernyőn megjelenő mozgás szaggatott, akadozó lesz, illetve a játék ki fog fagyni.

Az összes többi típusú játék megjelenítési beállításain lehet úgymond rontani, ha mondjuk kicsit gyengébb a laptop, mint a világ legerősebbje ;), de a játékélményen nem fog sokat rontani. Az FPS játékoknál viszont nem jó, ha rontani kell a képminőségen, mert az a játékélmény rovására megy!

Az FPS játékok főleg férfias, fiús játékok: lövöldözős, jövős menős, harcolós, de láttam én már lányokat is, ahogy alázzák a fiúkat ilyen játékokban J.

A legkedveltebb FPS játékok listája:

1: Half-Life 2, 2: Call of Duty 4: Modern Warfare, 3: BioShock, 4: GoldenEye 007, 5: Doom II, 6: Quake II, 7: Duke Nukem 3D, 8: Halo 3, 9: System Shock II, 10: F.E.A.R., stb.

(Forrás: http://www.splegends.com/2009/01/28-best-fps-games.html)

Ha ezek közül szemezgetsz valamelyikkel, akkor nagyon jó, nagyon erős, sok-sok memóriával, és erős videókártyával ellátott laptopra van szükséged. A SIMS és hasonló játékok is eléggé gépigényesek. Ha nem szemezgetsz ezek közül egyikkel sem, akkor a középkategóriások közül is választhatsz!

A videokártyának milyennek kell lennie? Ehhez sem értek túlságosan.

A laptopokkal az a „baj”, hogy milliónyi variációban léteznek, de mintha ezek a variációk sosem fednék le, senki igényeit. Azért persze meg lehet találni a számunkra megfelelőt, de hosszas böngészést igényelnek.

A laptopok videókártyáit általában néhány gyártó készíti, és a szakemberek általában 1-2 típust szeretnek ajánlani. Azért, mert azok a típusok már bizonyítottak, illetve a nem ajánlott típusok negatív tapasztalatokat hoztak. Pl. mi nem ajánljuk az intel grafikus kártyákat. Sok laptop van ilyennel szerelve, de mi ezt nem ajánljuk (kérek mindenkit, akinek ez szúrja a szemét, hogy ne kezdjen akadémiai székfoglalóba az inteles videókártyák előnyeit ecsetelve, mert ez a mi tapasztalatunk, tiszteletben tartjuk persze, hogy ha másnak éppen más a tapasztalata).

A laptopok videókártyái nagyon sokáig a laptop saját, fizikai memóriáját használták a saját működésükre, és például hiába volt 1 GB memória a gépben, ha abból a videókártya levett 256-ot magának, és csak a maradék maradt az operációs rendszer és a többi alkalmazás optimális működéséhez.

A laptopok használhatóságában óriási áttörést jelentett, amikor elkezdtek saját memóriával működő videókártyákat beléjük szerelni.

Íme néhány példa, erős, évekig kiszolgáló laptopokra, amelyekben erős a videókártya:

(A zárójelben megjelenített árak kiskereskedelmi árak, áfával növeltek, és tájékoztató jellegűek, és most ezekben a napokban érvényesek, és csak a miheztartás, összehasonlítás kedvéért vannak itt! Az árak változhatnak – szerencsés esetben az idő múlásával csökkennek :))

Acer (kb. 159.000)

http://jtc.hu/termekek/58745071/Acer_Aspire_5542G_304G50MN_Notebook.html

MSI (kb. 134.000 – ebben a processzor gyengébb)

http://jtc.hu/termekek/58744986/MSI_CR500_203XHU_Notebook.html

Toshiba (kb. 174.000)

http://jtc.hu/termekek/58744949/Toshiba_Satellite_L500_1R1_notebook.html

Lenovo (kb. 162.000)

http://jtc.hu/termekek/58745654/Lenovo_IdeaPad_G550G_Notebook_T4400_3_GB_320_GB_Win7_.html

Egyébként, a gyakorlatban ez úgy szokott működni, hogy ha hozzánk jön ügyfél, azzal, hogy laptopot szeretne, akkor az árral kezdünk, és az árkategóriában a legjobbat, legerősebbet keressük ki neki. Általában ár alapján szoktak vásárolni az emberek, mert előre meghatározott, hogy mennyi pénzük van…

Mit jelent a két GB érték? A kisebb jelenti a tényleges memóriát?

Igen, ez jó észrevétel J, ha ilyen egyszerűen, hétköznapian akarjuk megfogalmazni.

Az 1-2-3-4 GB a fizikai memóriát jelenti, a száz fölötti pedig a winchester tárhely kapacitását. (Általában már 200-300 GB fölöttiek ezek.)

Lehet még bővíteni a memóriát?

Érdemes észrevenni, hogy ezekben a laptopokban már minimum 3 GB memória van, de inkább 4 GB.

Sokan, sokszor esnek abba a hibába, hogy az olcsóságra törekedve, a felszereltséget nézve, megelégszenek 1 GB memóriával, mondván, Windows XP-nek elég lesz. Igen ám, de lehetséges, hogy az adott laptop úgynevezett XP támogatása megszűnt, vagyis hiába telepítjük fel rá az XP-t, nem fogunk hozzá illesztő programokat – drivereket – találni! (Lásd 9/1 oktatócsomagunk ide vágó videóit).

Tehát mindenképp sok-sok memóriára van szükség, ami jelenleg 3-4 GB-ot jelent.

Ezt a memóriamennyiséget nem valószínű, hogy kellene a jövőben bővíteni.

Ha egy laptop 1-2 GB memóriával rendelkezik, akkor a forgalmazó általában odaírja, hogy meddig lehet bővíteni. Általában 3-4 GB-ig lehet. De memóriát bővíteni iszonyat drága! Ezek általában DDR3-as, új típusú memóriák, nagyon drágák, és nagy szakértelmet igényel a behelyezésük is!

Tehát nem érdemes arra játszani, hogy majd később bővítjük. Tessék hosszú távon gondolkodni! A laptopok kompakt dolgok, ha már bele kell nyúlni, az mindig veszélyes egy picit, és persze a technológiából adódóan drága is lehet. (Nálunk például nincs különbség laptop és hagyományos asztali gép szervizelése között, de az alkatrészek árai között mindenképp különbség van.)

 

Hogyan lehet vele netezni? MI is pontosan a Wifi?

A laptopokkal három féle módon lehet netezni:

1.      Bedugod a megfelelő helyre az internet kábelt (mindegyiknek van ilyen csatlakozója)

2.      Wifi-vel netezel: ehhez vezeték nélküli routerre van szükség a háztartásban, ami egy külön eszköz. Ez „adja” a vezeték nélküli internetet a laptopodnak. A Wifi- érzékelő és vezérlő eszköz be van építve a laptopba – általában már mindegyikbe – és lehetséges, hogy WLAN néven van azonosítva. Tehát, ha azt látod, hogy WLAN, akkor mindenképp lehet vezeték nélkül is internetezni vele, de ehhez vezeték nélküli routerre van szükség! Ha nincs beépített Wifi vezérlő kártyája a laptopnak, akkor 5-6 ezer forintos, külső egységekkel is meg lehet oldani a dolgot.

3.      Mobilinternet – mobilszolgáltató internet szolgáltatása, ekkor külön kis eszközt kapsz, amit bárhol használhatsz. A kis eszközt a laptopba kell dugni, valamelyik USB-s aljzatba.

Márka

Nincs konkrét ajánlatom, a fent említett márkák tulajdonképpen ajánlottak.

Egy nagyon fontos dologra szeretném felhívni mindenki figyelmét: a számítástechnika néha szinte egyenlő a lutrival. A legmenőbb gyártók is előállhatnak gagyi minőséggel, és a legolcsóbb, noname márkák is lehetnek kiváló minőségűek. Jártunk már úgy, hogy alig várták az ügyfeleink az egyik gyártó legújabb szériájú, legbrutálisabb videókártyáját, aztán mindegyiknek garanciális ügy lett a vége, mert az összes kártya szériahibás volt, melegedtek, sőt, volt, amelyik el is füstölt.

A férjem azt szokta mondani: csak olyat ajánlunk, amit már legalább egy éve gyártanak és forgalmaznak.

Mindenkit óva intek az újdonságokba való fejest ugrástól, és a minőségbe vetett vak hittől. A számítástechnikában nincs ilyen… Itt Murphy törvénye uralkodik: Ami el tud romlani, az el is romlik.

Kapcsolódó bejegyzések:

Laptop vásárlás előtt – Mit jelentenek ezek?” bejegyzéshez 13 hozzászólás

  1. Bakos Hédi

    Kedves Rita!
    Nagy figyelemmel olvastam ezt az eszmefuttatásodat is, mint ahogy az összes többi klassz tanácsaidat.
    Most felmerült bennem egy nagy kérdés. A Toshiba márkát jónak találod , az intel videókártyát viszont nem ajánlod. Nekem viszont egy Toshiba-Satelite laptopom van, és intel grafikus kártya van benne.
    És milyen igazad van, valami van az XP támogatottsággal, bár alapvetően jogtisztán így vettem a laptopot.
    Viszont az illesztőprogrammal valami gond lehet, mert akadozva, élvezhetetlenül játsza le a DVD lemezeket. Írni szuperül átírja, de lejátszani nem játsza le.
    Tudsz nekem ezzel kapcsolatban valami hozzád nagyon illó okosat mondani?
    Köszi és üdv. Hédi

  2. S

    Üdv J!

    Egyetértek azzal, amit Vidi Rita leírt az általad kívánt laptopról, de hozzátennék még néhány gondolatot.
    (Kicsit hosszú lett, de olvasd el!)

    A laptopot ne a következő szerint válassz: „mit szeretnék csinálni, ahhoz mi kell egy gépbe?”.
    1. Először is – ezt jól is tetted – fel kell mérni, hogy mire is van szükségünk, mit használunk általában, van-e különleges igény.
    2. Ezután ki kell választani egy olyan operációs rendszert, ami megfelel az igényeknek, majd ellenőrizni ezen operációs rendszer rendszerigényét. Operációs rendszerként neked a Windows 7-et ajánlom. Nem csak azért, mert ez a legújabb Windows operációs rendszer, hanem mert megbízható, gyors, alacsony a rendszerigénye és minden szolgáltatást tartalmaz, ami egy felhasználónak szüksége lehet. Azért nem írtam, hogy „egyszerű felhasználó”, mert több fajtája van a Windows 7-nek is: neked a „Windows 7 Home Premium” verzióját ajánlom, ez készült azoknak a felhasználóknak, akik csak az alapfunkciókat használják. (net, zene, videó, stb.).
    Ezen az oldalon többet is megtudhatsz a Windows 7-ről: http://windows.microsoft.com/hu-hu/windows7/products/home?os=nonwin7
    3. Filmeket nézni. Ha a filmeket DVD-ről szeretnéd nézni, akkor nincs semmi extra teendő, de ha a gépedre szeretnéd letölteni őket (csak semmi illegális), akkor érdemes egy nagyobb kapacitású winchestert beszerezni. Egy film (hossztól és minőségtől függően) 3-4 GB tárhelyet is foglalhat a winchesteren. Én javaslom, hogy minden esetben legalább 4-500 GB kapacitású winchestert vegyél.
    4. Mi is a memória, mekkora kell belőle? A memória egy olyan tároló eszköz, ahova egy program/dokumentum a futtatáskor betöltődik. Erre a gyors adatelérés miatt van szükség. De elég is a szaknyelvből, magyarra fodítva: minnél nagyobb, annál gyorsabb. Számoljuk is össze, hogy mennyire lehet szükséged: 1GB a Windows megfelelő futásához, ha videózni szeretnél akkor még 2GB = 3GB. A legtöbb laptop – ahogyan Vidi Rita is írta – már a 4-6 GB memóriakapacitást is elérik, szóval ezzel nem lesz gond.
    5. Videokártya. Elsőként azt a példát veszem, ha nem szeretnél grafikacentrikus játékokkal játszani. Ilyenkor a filmezéshez megfelelő videokártyát kell választani. Felhívom arra is a figyelmet, hogy a ki szeretnéd használni a Windows 7 nyújtotta rendkívüli felhasználói felületet, akkor mindenképpen kell grafikus kártya. Én az ATI vagy nVidia kártyák valamelyikét ajánlom.
    6. Processzor: A laptopoknál ez kényes választás, és itt jönnek szóba a játékok. A, Vidi Rita által is említett nagy grafikai igényű JÁTÉKOK NEM A LAPTOPOKNAK VALÓK. A laptopok processzorai ugyanis sokkal gyorsabban túlmelegszenek, mint az asztali számítógépeké. A hűtés ugyanis a kis hely miatt problémás. Kérlek, ezt a tanácsot fogadd meg. Ajánlhatom az AMD, Intel processzorokat. Ha esetleg fileket szekesztenél, és mégis játszannál, akkor akár a „többmagos” processzorok is szóba jöhetnek. Ezek gyorsabbak az egymagosnál (egyszere több számítási műveletet képesek elvégezni a „két mag” miatt).

    7 (!) . Biztonság. Mikor egyes felhasználók megveszik a laptopot (/számítógépet, jelen példánál mindegy), boldogan hazaviszik és elkezdik használni. Egy nagyon fontos dologról azonban megfeledkeznek. A számítógépük védelméről. Mielőtt aktívan üzembe helyeznéd a laptopodat, javaslom, hogy vásárolj egy vírusirtó programot és helyezd (vagy helyeztesd hozzáértővel pl. az eladóval) üzembe a tűzfalat. Szinte MINDEN felhasználó azt hiszi, hogy őt nem kaphat vírus, mért is pont ő?. „Nos a vírusok és rosszindulatú (nevezzük így) hackerek nem válogatnak. Nem azt fogják nézni, hogy Kis Pista ül a gép előtt, hanem azt, hogy hány bankkártyaadatot és jelszót tudnak ellopni.”.

    Két vírusitró szoftvert ajánlhatok: Kaspersky Internet Security (kaspersky.com) és az AVAST (avast.com). A Kaspersky kicsit drágább, de sokkal hatékonyabb. Hidd el, megéri rászánni erre is a pénzt. Egy vírusirtó egy éves előfizetése 20.000 Forint körül lehet, de egy esetleges vírus okozta kár felbecsülhetetlen az adatok eszmei értékét nézve. Ha ténylegesen ki kellene fejeznem az összeget, akkor: egy winchesteren okozott javíthatatlan kár kb. 50.000Ft. Ha a BIOS-ba piszkál a rosszindulató szoftver, akkor akár Processzorcserére is lehet számítani (60-140e Ft is lehet).

    Remélem valamennyit segítettem, informáltam, Köszi hogy elolvastad: S.

  3. Viktor

    És a csatlakozók az smafu? 🙂 Kicsit idegesítő, amikor egy laptop-ba egyszerre a „mobil-internetet”, az egeret és mondjuk egy pendrive-ot nem lehet bedugni az USB csatlakozók kevésbé szerencsés elhelyezése miatt.
    De úgy is a szín a döntő… Nem az AMD vagy Inter processzorba esik szerelembe a vásárló.
    Szerintem legyen zöld! 🙂

  4. Vidi Rita Szerző

    Viktor, hát igen.. az asus-omon tök jól vannak elhelyezve az aljzatok, de volt HP-m ami sehogy nem esett kézre, illetve mindig bevertem a kezem (jobb kéz felől volt az összes aljzat).

    Az nem Inter teeeee! 🙂 Az Inter az valami más 🙂 Ez INTEL 😀

    szerintem meg lányoknak rózsaszín legyen, fiúknak meg kék 😀

  5. Erika

    Köszönöm a válaszokat, elsősorban Ritának és S-nek! Sokat segítettetek, és már a kép is kitisztult nagyjából. 🙂 Erika

  6. Erika

    A rózsaszín nekem is tetszene, Rita. De ami szép lenne, pl sony vaio, annak elég húzós az ára. Marad a fekete, asszem 🙂

  7. Vidi Rita

    Erika, itt is a belbecs számít, nem a külcsín 🙂 A fekete egyébként a legelegánsabb 😀

  8. Viktor

    Egyetértek, viszont a második laptop-nál – tapasztalat birtokában – már az ember a külcsínből is sok mindent megtudhat. Ergonómia, anyagösszetétel (a műanyag „kaszni” minősége, a billentyűzet), stb.
    Olyan ez mint az autók belterénél: látszik, ha valami csak költséghatékonyan trendkövető (pl. fahatású műanyag betétek…), és látszik, ha igényesen, ésszerűen, hosszútávra összeállított.
    „A mire fogod használni?” kérdés mellett még a „Hol fogod használni?” kérdés is érdekes.
    Vannak súlyosabb, mindennapos hurcibálásra alkalmatlan, sérülékeny laptopok. De ugyanezek „asztali” laptop-ként tökéletesek.

    Egyébként gratula’! Nagyon hasznos írás.

  9. Császi Hajnalka

    Kedves Rita! Ha még kérdezhetek laptop ügyben, milyen adottságú készüléket ajánlanál ha tőzsdézni szeretnék, esetleg konkrét típust is szívesen vennék,Egyébként köszönöm a rengeteg jó dolgot amit már eddig is kaptam, és nagyon hasznosak voltak. További sok sikert kívánok Hajni

  10. Jolan Wheeler

    Szia Rita!
    Erdekelne a gyorsitosav es konyv is,ami egyutt 10.000Ft.New Yorkban elo magyar no vagyok,itt vasarolt laptopppal rendelkezem,soha nem tanultam e temaban semmit,magam kuszkodom,segitseg nelkul,tehat ram ferne a tanulas nagyon!2 eve vettem az elso gepem Compack,egy eve a 2. gepem Sony Vaio markaju./egy evig sporoltam ra.itt sem milliomos mindenki/Imadom,sosem „oket” szidom,ha gond van veluk,tudom ez csak az en hulyesegembol fakad.Nagyon szeretnek meg tobbet erteni mukodesukrol /azert mar valamit tudok,2 ev, az 2 ev/ hasznalatukrol,ezert megvennem a segito tananyagokat.Hogyan fizessek.manyorder lenne a legegyszerubb,de kerlek ird le,milyen nevre es cimre toltsem ki a csekket!Van jobb otleted ird meg,de en a szamlaszamom nem akarom a laptopomon publikalni!Nagyon koszonom elore is a segitseged;Julia /igy hivnak a gyakorlatban,a ronda hivatalos Jolan helyett/

  11. Pusztai Magdaléna

    Szia Rita!
    Segíts melyik kijelző a jobb , a szememnek természetesen, a matt vagy a fényes?
    Az útmutatásaid alapján kb. belőttem milyen paramétereket keressek a laptopoknál , a kijelző „fényessége” még nem érthető nekem.

  12. Vidi Rita Szerző

    Kedves Magdaléna!
    Napi 10-12 órás laptophasználat mellett ki merem jelenteni, hogy egyértelműen kellemesebb a szemnek az úgynevezett matt kijelző. A fényes kevésbé zavaró, mint ahogy sokan gondolnák, de azért ha a hátam mögött van valamilyen fényforrás, akkor ügyeskedni kell, hogy ne tükröződjön, és ugyanez vonatkozik a napfényre is.

    Szóval én a mattot javaslom, de ha mondjuk az általad preferált laptop csak és kizárólag tükröződő felületű kijelzővel kapható, akkor, ha nem napi 10-12 órát használod majd, akkor szerintem a hardverek kárára ne köss kompromisszumot. Inkább legyen tükröződő a kijelző, mint gyenge a videókártya vagy a processzor.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.