A szabad szoftver mozgalom

Nem ugorhatunk át ezen a fontos mozgalmon, hiszen ez a mozgalom segít hozzá, hogy ingyen tölthessük le a kedvelt disztribúciónkat, és programjainkat, például az Open Office-t és sorolhatnám…

Látnunk kell, hogyan alakult ki ez a mozgalom, elég most felhasználói szemszögből megnéznünk a mozgalom tartalmát. Különben nem fogjuk megérteni, hogy mi a Linux kernel (rendszermag) és az ezen alapuló operációs rendszer szabad hozzáférése közötti különbség.

Vágjunk a közepébe, szigorúan felhasználói szempontokat figyelembe véve. Tömören: a Linuxot anélkül telepíthetjük a gépünkre, hogy ezzel vétenénk a törvényesség ellen, vagyis legálisan jutunk egy operációs rendszerhez és disztribúcióként eltérően különböző alkalmazás csomagokhoz, melyet nyugodt szívvel használhatunk.

A GNU General Public Licence (GNU általános felhasználási szerződés), a GNU GPL licensz biztosítja, hogy a Linuxot szabadon lemásolhassuk, terjeszthessük, használhassuk. A GNU GPL licensszel védett rendszerek esetében, felhasználóként nem vagyunk senkinek sem kiszolgáltatva, így a kereskedelemnek sem. Abban az esetben fizetünk érte, ha bármilyen okból mástól másolatot rendelünk meg. A GNU GPL magyar fordítása az alábbi oldalon olvasható http://www.gnu.hu/gpl.html

Így jártam én is a kezdetek kezdetén, amikor az első Debian GNU/Linux disztribúció megvételekor egy hozzáértő segítségéért fizettem, hogy a rendelkezésre álló több mint 18 ezer alkalmazás közül összeállította az igényeimnek és tudásomnak leginkább megfelelő válogatást és kiírta CD-re. Az ár nagyon alacsony volt, tulajdonképpen nemigen volt több mint az önköltségi ár. Akkoriban még nem volt természetes a nagy internet sávszélesség, ezért a letöltés több napos feladatot is jelenthetett. Azóta is ez a válogatás és másolat a Linux gyűjteményem egyik legértékesebb darabja.

A GNU kiáltvány magyar fordítása a http://www.gnu.hu/gnu-kialtvany.html oldalon olvasható, mindenkinek csak figyelmébe ajánlhatom. Ezt a kiáltványt ismernie kéne minden Linuxot használó természetes személynek és szervezetnek.

A magyar Szabad Szoftver Alapítvány (FSF.hu)

Az alapítvány célja, hogy népszerűsítse a szabad szoftvereket hazánkban. Küldetésüket ellenszolgáltatás nélkül végzik. Támogatásokból, önerőből sok szakember végzi tiszteletre méltó munkáját, amelynek eredményeképpen Mi is, a felhasználók élvezhetjük:

  • az Open Office.org,
  • a Mozilla program család,
  • a Magyar Linux Dokumentációs Projekt,
  • az Ubuntu Linux honosítása

terén végzett áldozatos munkájukat, és a felsorolás nem teljes…

Az oldalt a http://www.fsf.hu címen érhetjük el.

A szabad szoftverekről ennyit gondoltam közreadni. Kezdő rovatunkban ez éppen elég, a látszólag rövidebb cikk nem is olyan rövid, ha a megjelölt hivatkozásokat megnyitjuk (CTRL billentyűt lenyomva kattintsunk bal egérgombbal a hivatkozásra) és elolvassuk, akkor teljesebb áttekintést kapunk a szabad szoftver filozófiájáról és tartalmáról.

Ezek minden Linuxot használó személy részére alapismeretnek számítanak!!!!

A továbbiakban…

Jön a telepítés!!! Először röviden más operációs rendszer nélkül önállóan, majd utána az XP mellé azonos HDD-re. Egy cikkben 🙂

Folytatás hamarosan…

Diótörő

Kapcsolódó bejegyzések:

A szabad szoftver mozgalom” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. U. Ferenc

    Várom türelmetlenül és legnagyobb tisztelettel.
    Üdv.:U.Ferenc

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.