Live CD vagy telepített verzió legyen?

Ígéretem szerint most egy érdekes és izgalmas megoldást elemzünk. A kommentek között örömmel tapasztaltam, hogy beletrafáltam, amikor következő témánknak választottam a következőt:

Live CD-t használjunk, vagy a Linuxot telepítsük a számítógépre?!

Mi is az a Live CD?

A Live CD–ket eredetileg bemutató, kedvcsináló céllal adták ki. Esetenként a készítőket más is motiválta, de ezt most hagyjuk. A célunk csakis egy legális célra használható, jól telepíthető, könnyen alkalmazható és biztonságos operációs rendszer megismerése.

A Live CD tartalmazza a kipróbálásra szánt Linux disztribúció „speciális” eljárással készített változatát. Így a Live CD –t a CD/DVD olvasóba történő behelyezés után – akár merevlemez nélküli gépeken is – alkalmas arra, hogy tartalmát a számítógép memóriájában betöltse, onnan futtassa, ezzel lehetővé teszi annak a kipróbálását, és a CD-re előre telepített alkalmazások használatát.

Ezzel kapcsolatban két fontos ismérvet feltétlenül ki kell emelnem. Mindjárt az egyik legfontosabb jellemzője az, hogy a működése nem igényel telepítést. A másik az, hogy a futási időben a RAM-ot használja.

Ez jó vagy rossz?

Nagyon hasznos lehet az első ismerkedés és korlátozott használat szempontjából, ha valaki még nem találkozott Linuxszal és most „szemezget” e rendszerrel. Ekkor a felhasználó kap egy áttekintést az operációs rendszerről és remélhetőleg egy olyan képet, amely alkalmas arra, hogy felkeltse a figyelmét és a telepítésre ösztönözze.

Most jó vagy rossz a Live CD?

Az előbb ismertetet cél elérésére, a korlátozott használatra, a kedvcsinálásra alkalmas, vagyis ebből a megközelítésből jónak ítélhető. Az első találkozás élménye itt is igaz! Akkor mi a baj vele? – joggal kérdezheti bárki? Baj nincs, csak arra nem alkalmas, amire a Linuxot eredetileg megalkották. Kénytelen vagyok előnyének elismerése mellett, a hiányosságait is felsorolnom. Lássunk egy párat:

 • A RAM-ban fut, ez azt jelenti, hogy a számítógépünk kora, paraméterei szerint lassú működést eredményez, úgy éljük meg mintha alkalmanként „elgondolkodna a gép”. Szépen, komótosan betöltődnek az alkalmazások…
 • Elveszik, illetve erősen lekorlátozódik a Linux egyik legnagyobb erőssége, a személyre szabhatóság. Ez nem csak azzal jár, hogy mások által kialakított „képet” használunk, hanem azt is, hogy nem igazán érezzük magunkénak a rendszert.
 • A rendszer stabilitása nem olyan, mint ha feltelepítenénk. Mert bizony alapesetben a Linux is a számítógépre feltelepítve nyújtja a tőle joggal elvárt teljesítményt és megbízhatóságot.

Most, akkor mi legyen?

Ha hozzánk kerül egy Live CD nyugodtan nézzük meg, „futtassuk le”, ismerkedjünk vele. Azonban otthoni használatra, vagy vállalkozásunkban mindenképpen a számítógépre telepített Linuxot használjunk! Ez esetben leszünk képesek akár kis erőforrásokkal rendelkező, régebbi gépeken is nagy biztonsággal működő, az igényeinknek megfelelően „testre szabott” és jól használható operációs rendszert kialakítanunk.

A továbbiakban…

Megismerkedünk fokról fokra a Linux lehetőségeivel! Minden fontos részletet külön fogunk tárgyalni. Nem ugrunk át semmi fontosat, hadd plagizáljak „Rizsa nélkül” beszélünk a gyakorlati alkalmazásról, nem is olyan sokára. De előbb egy picit „távolabbról” kell szemlélnünk a Linuxot, hogy majd a konkrét disztribúciókról (változatokról) is konkrétan beszélhessünk.

A köztudatban olykor meglévő hamis képet is igyekszem eloszlatni. Ma már nem nehezebb, mint a Windows alkalmazása, felhasználó baráttá vált, a fejlesztők azzá tették a Linuxot.

Folytatás hamarosan…

Diótörő

Kapcsolódó bejegyzések:

Live CD vagy telepített verzió legyen?” bejegyzéshez 18 hozzászólás

 1. huntR

  Hello!
  Örülök, hogy elindítottátok ezt a cikksorozatot.
  Az én tapasztalatom az, hogy az emberek félnek kipróbálni a linuxot (vagy bármilyen alternatívát megszokott, de drága programjaik kiváltására), mert azt hallották, hogy bonyolult és érteni kell hozzá, és nem akarnak újra elkezdeni tanulni.
  Ez persze ma már nem igaz, a linux is legalább olyan könnyedén használható, mint a win.
  Remélhetőleg a cikksorozatnak köszönhetően sokan megszeretik és használják a linuxokat is.
  Még hozzá tenném, hogy vírusírtókra sem kell költeni egy átlag felhasználónak, mert az ingyenes megoldások is tökéletesek és naprakészek, továbbá sokkal kisebb a veszély, mert a vírusokat is többségben win-re írták.

  Sok sikert kívánok, és sok olvasót!
  Csak így tovább!

 2. black_Umbrella

  az egyet nagy gond vele, még mindig, az olyan számára aki nem tud oprendszert telepíteni vagy csak windows -osat telepitett, hogy a partíciók „nevei”, nem olyanok, amikkel eddig találkozott, a partícionálója is veszélyes kiszámithatatlan ellenfélnek bizonyul sokak számára, ezen a részen kellene csiszolni, hogy szájbarágósabb-egyszerűbben értelmezhető legyen a telepítő/partícionáló része..ne kelljen már mindenféle kapcsolókat rendelni a partíciokhoz, amikől azt sem tudjuk hogy mik azok. a legtöbben azt szeretnék ha olyan lenne mint pl a windows-os: látom a partícót ahová akarom telepiteni a linuxot, puff rákattintok hogy formázza le, ha nem lenne üres, (ne kérdezze hogy milyen fájlrendszerre akarom h formázza, mert sokan azt sem értik, csinálja meg magától amilyennek kell), kész a formázás, biztos hogy telepiteni akarja- biztos..katt… és már megy is a telepités..ennyinek kellene lennie az egésznek, és máris 10 % -al több linuxos lenne!

 3. huntR

  Umbrella!
  Nemtudom melyik disztróról beszélsz, én utoljára Ubuntu 8.04-et telepítettem, és az pont ilyen egyszerű.
  Megkérdezi, hogy használhatja-e a teljes merevlemezt ha elfogadod akkor „next” és kész, borzasztó egyszerű, semmit nem kell állítani.
  Tegnap Telepítettem életemben először Vista 64-et (egyébként ez volt a legelső vista telepítésem) és annak sokkal bonyolultabb a telepítése, mint az ubinak.
  Nekem ennyi volt az Ubi:
  -nyelv kiválasztás
  -partícionáló (next)
  -felhasználónév , jelszó
  -él a rendszer

 4. U. Ferenc

  Kedves Diótörő!
  Teljes mértékben felcsigázott ez az Ubuntu 8.047 telepítése. Első e-mail váltásunkkor még úgy nyilatkoztam, hogy maradok a jó öreg Windows XP-nél. Azóta már több helyen utána olvastam és az az érzésem, hogy mivel az operációs rendszereket, kép és szöveg szerkeztést a Windowsnál is tanulnom kell, lehet hogy egyszerűbb lenne a LINUX-al újra kezdeni. Mi a véleményed a két rendszert eltudom egymás mellett helyezni a számitógépemen és tudom is használni?
  Mindenféle képpen ezt az ingyenes tanfolyamot nagy figyelemmel végig fogom kísérni.
  Nagy tisztelettel üdvözletét küldi:U.Ferenc

 5. Vidi Rita

  Érdekességképpen mondom, hogy a Windows telepítés is kínaiul van a felhasználók kb. 80%-a számára, persze most nem a szűz merevlemezre telepítésről beszélek, mert abban ugye sok bonyolult nincs.
  Viszont újratelepíteni egy x éve használt windowst biztonsággal, nem piskóta még ma sem, tehát jogtalan a vád a Linux felé, mely szerint azért vannak kevesen a Linux felhasználók, mert nehéz telepíteni 🙂

  Ennek más okai is vannak, és a nehézségről is elbeszélgetünk majd, mert ez mindenkinél szubjektív.

 6. black_Umbrella

  @huntR: azt a kartam kifejteni, ha:
  egy fell hdd-re akarjuk engendi az ubi-t (és most a legujabb disztróról van szó asszem 8.10)
  vagy a legnagyobb szabad helyre, akkor nincs gond
  de ha (saját példa) win xp helyére akarom 15GB NTFS, akkor már szívás mert azt meg nemengedi
  itt jön a bukkanó, >kézi partícionálás > amiga WIn nél ..csak formázok és partycio méretének megadása, ugyanaz mint régi XP -nél 15GB, Ubinál, már nem elég formázni és Next-et nyomni…kitudja hogy milyen kapcsolokat kell hozzárendelni a partícióhoz, mert ugy e kell, aztán nem is elég 1 particio mert kell az installnak, meg kell a Swap -nek..meg amugyis…egy szó mint száz..nemcsak szerintem…bonyolultabb-(több) hozzáértést igényel, min a Win-es install.

 7. huntR

  Umbrella!
  Nem akarok kötözködni, de nem igényel több hozzáértést, csak kicsit más a logika.
  Nem tisztem megítélni, de szerintem jobb is, már csak azért is mondom ezt, mert a vistába már teljesen hasonló jogosultságkezelést tettek, mint a linuxokba.
  Ha egyszer valaki elmagyarázza mit hogyan, akkor egy kicsit gyakorlottabb felhasználónak már nem jelent problémát sem a telepítése, sem a használata.

  De ugye erre várunk megoldást ezen a cikksorozaton keresztül.

 8. black_Umbrella

  @huntR: .”..De ugye erre várunk megoldást ezen a cikksorozaton keresztül.”
  @Vidi Rita: „És erre is fogtok – többek között – megoldást kapni ”

  ezért a 2 kezem összeteszem.

 9. evenorbi

  @black_Umbrella:

  „hogy a partíciók “nevei”, nem olyanok, amikkel eddig találkozott”

  persze, mert a két rendszer különböző. De hosszú távon a partíciók ésszerűbbek, nincs vele olyan gond, mint a Windows-nál, hogy ha belekerül a gépbe plusz hdd, vagy dvd olvasó, akkor a betűzés átalakul, mert valaki rosszul tette be a gépbe az adott hardware-t. Ráadásul ha azt vesszük, hogy C,D,E bármelyik lehet hdd vagy dvd olvasó, míg GNU/Linux-nál hda/sda tudi, hogy hdd lesz, melyik is logikusabb? 🙂

  A világ bármelyik felén op.rendszerrel telepített gépeket lehet venni, az egyszerű felhasználó nem igen találkozik telepítéssel, nem,hogy particionálással.

  Ha pedig azt várod, hogy a GNU/Linux olyan legyen, mint a Windows, akkor nem értem a dillemát, használj Windows-t, lehet neked az a megfelelő?

  @Vidi Rita: egyetértek, én a home particióm tartalmát hurcolászom magammal már jó ideje a programok beállításaival együtt. Volt egy hdd váltásom, és kb. 5-6 disztrót próbáltam ki élesben ugyanazokkal a beállításokkal.

 10. U. Ferenc

  A gépemen /amit a gyerekeimtől kaptam kb. 3.éve ajándékba/ minden eredeti. Igaz a vejemnek kétszer újra kellet telepíteni , de mivel meg volt az eredeti telepítő lemez, gond nélkül megtörtént.
  Rita tanfolyamainak hatására vásároltam egy 500GB-os merevlemezt, USB csatlakozóval, igy nagy tár területet szerezve a géphez.
  Minden érdekel ami a tanulásom szolgálja, mert elszeretnék jutni az A-Z-ig. A koromnál fogva ez kicsit lassan megy, de kitartásom töretlen
  Tisztelettel üdvözletét küldi:U.Ferenc

 11. huntR

  Örülök, hogy van egy „hely”, ahol az abszolút kezdő felhasználók is elsajátíthatják a linuxok használatát.

  Sok sikert mindenkinek! 😀

 12. ZoliTesó

  Sziasztok!
  Kb. három hónapja egy egyszerű mozdulattal száműztem a gépemről a Windows XP-t. Ubuntu Linux-ot kapott a gép.
  Mit csinálok eddig vele? Ugyanazt, mint a korábbi oprendszerrel:
  Szöveget szerkesztek, táblázatot írok, az interneten böngészek, levelezek, FTP-zek, letöltök, Skype-ot, MSN-t használok, zenét, képet, videót nézek/hallgatok/szerkesztek, CD-t/DVD-t írok, szkennelek, nyomtatok, digifényképezőgépet, pendrive-ot, bluetooth adaptert használok, stb.
  Ja és vírust írtok más gépekből származó HDD-kről. 🙂

 13. Péter

  Érdekes felvetés ez a partícionálással. De a win-es partícionálás sem kevésbé bonyolult, ha az ember logikát akar bele vinni. Ha meg nem akar, akkor ugyan azt a mindent öntsünk egybe logikát az új linux distrók is ismerik. (sajnos 🙂 ) Az hogy linuxnál ext3 van, win-nél meg ntfs, az abból jön, hogy más oprendszer. (és hogy a win nem az ext3-at használja azért inkább az ms-nek lenne szégyelni valója, nem fordítva 🙂 mert így még mindig szükség van a defrag-re, amit a mai hdd-k esetében megcsinálni, hááát minimum egy kiadós kínzás 🙂 )
  Én egyáltalán nem tartom jobbnak a C: D: E: F: G: H: …. kiosztást, mint a / /home /media/cdrom /media/egyeb /home/munka … kiosztást, amibe a rendszer szépen felcsatol nekem mindent és még tudom is hogy mi mit jelent.

  „itt jön a bukkanó, >kézi partícionálás > amiga WIn nél ..csak formázok és partycio méretének megadása, ugyanaz mint régi XP -nél 15GB, Ubinál, már nem elég formázni és Next-et nyomni…”
  Na én itt most megfordítanám a kérdést: mi van ha én mondjuk egy régi linux helyére akarok winxp-t? (minek akarnék, de a példa kedvéért 🙂 ) A win meg sem látja, hogy az ext3, vagy swap, vagy mi is az a terület, nem hogy könnyen tudja formázni, és telepíteni rá! Linux-nál meg kell egy katt a törlésre, majd egy új partíció csatolás: / és next. Ez nem nehezebb, mint a win esetében. (vista-nál nem tudom mi a helyzet, valószínűleg ott már meg tudja különböztetni a partíciókat, xp-t is nagyon régen telepítettem rendes /nem virtuális/ gépre)

  Szóval a nehéz telepítés/használat annyiban igaz a linuxra, hogy az nem win. és, hogy sok esetben tényleg utánna kell olvasni, hogy mit, meg hogyan kell, de ez semmiben nem másabb, mint amikor valaki más mobilgyártótól vásárol mobilt, mint eddig. De ott fura mód senki nem várja el, hogy minden ugyan olyan legyen, nem értem, hogy az operációs rendszerek esetében miért kell elvárni, hogy mindegyik ugyan úgy nézzen ki, ugyan úgy működjön? El kell fogadni, hogy ez egy másik oprendszer, és így kell hozzáállni.

 14. Jenei László

  Tisztelt Linuxfelhasználók !!!!
  Én büszke vagyok arra , hogy azt a romlott használhatatlan, bugos, hibás kezelhetetlen Windows XP-t használüm..eddig nem voltam jó véleménnyel róla…DE kezdem az elején
  Szóval a sokadszori Windows support telefonálás agyeldobás után eldöntöttem, hogy na most kész ennyi Windows kidob elöre a linux utján…A Múlt hetem arra ment rá, hogy letöltöttem az egymillió ketöszázhuszezer 524 linuxdisztibució közül amiröl természetesen ahol voltam mindegyik azt állította, hogy övé a legjobb a legjobban telepithetö meg a legfreebb meg minden…ÉN hittem mindnek..:)) Hiszen ennyi felhasználó nem tévedhet….

  Szoval letöltöttem a suse linuvot, 10. nem tudom melyiket… a black panthert / sea / ez a legújabb, Ubuntu 8.10, hisz ne valami régi legyen, Mandrake linuxot….az ubuntu és a Black Panther azt irta, hogy a telepítö live Cd is, plusz a suse-nal is kiderült..mindegyiket kipróbáltam , és itt jött a bökkeni Irdd és mondd EGYIK SEM KEZELTE / itt a live cd-röl irok most / a Gigabyte GA MA 69 – S3H alaplapom digitális hangkimenetét….Mondom semmi gond megnéztem, hogy realtek alc 669a chip irány az oldal letölt Linux driver….Gondolom telepítés utám majd felrakom, hiszen a Windóznááá ez müködött..nincs hang driver fel és akkor hurrá megy a dolog….
  De azért elötte a mult hetemet arra áldoztam, hogy a feletenni, és kiprobálni akartam linuxoknál forumra be elolvasni minden lényegest Dokumentáciokat elolvas hogy valami fogalmam legyen minek kell az a swap meg egyebek…Miután az adataimat biztonságba helyeztem és némi tudással felvérteztem magam úgy döntöttem, hogy ma reggel elkezdem a linuxokat feltelepiteni….

  Kezdtem az ubuntuval….Rövidre zárva telepítés pikk pakk megvolt a particionálás uszkve harmadjára sikerült mert a csatolót vagy micsodát hiába a magyar nyelvü particionáló csak harmadjára sikerült összehoznom….Visszaemlékezve a WIN 95- telepítésére az valahogy könnyebb volt….De mindegy a WIN XP ehhez képest könnyed újgyakorlat….
  Nos lényeg a lényeg az Ubuntu kb 15 perc alatt felugrott a gépemre..Mondom ez tök sirály nem lesz itt gond..Bejelentkezés pöpec minden mint a karikacsapás..Internet azonnal van suhanok mint a szél ráadásul minden magyar nyelvü….

  nézegetem a progikat minden tiszta..mondom megnézek egy filmet….Na mivel elöre tudtam mit várhatok csak ugy suhantam a sok ismeretlen particónév között….Usb-vel csatlakoztattam a külsö merevlemezt megtalálta semmi gond….na inditom a filmet jön a feketeleves..Nincs hang ..átdugom hagyományos jack-es kimenetre van hagn de nem 5.1-es…azt tudni kell ÉN erösítön keresztül hallgatom a PC-t is és a brumm elkerülése végett , meg a „kicsivel jobb ” hang miatt használom az optikai kimenetet….Na mondom semmi gond lacika ravasz volt itt a linuxos driver dobom fel probléma megoldva…..Mivel olvastam a csomagkezelöröl semmiség volt megtalálni odanavigálás mondom kezdem telepiteni..itt kisebb gubancok adodtak mert számomra tök érthetetlen dolgokat irt ki és a linux fórumon meg sehol nem találtam megoldást a problémámra….Nos akkor telepitse magátol ..Azt megtette de digitálisan hang csak nem jön ki…akkor elkezdtem a hangnál különbözö csatolokat kiprobálni oss automatikus felismerés meg már nem nagyon tudom mit de hagot a digitális kimenetre csak nem tudtam kicsalni…..Ugyhogy egyenlöre ennyiben hagytam az ubuntu linuxot..reggel 6-kor kezdtem..Mikor feladtam akkor már délelött 9:30 volt….

  mondom nincs gáz itt a Black panther os….
  nos a live brutálisan kól müködött természetesen a digitális kimeneten nem volt hang….De maga az ablakkezelése meg a gyorsasága brutális volt elsöre beleszerettem…..
  10.00 kor elinditottam a telepiést…..
  na magyar nyelvet kiválasztottam áés elkezdtem….Jött az elsö meglepetés automatán nem talált semmilyen swapot meg semmit ahova telepithette volna magát igy ki kelett választanom a particiókezelöt..na itt jött a második meglepi amikor angol nyleven szólalt meg…..Mondom semmi baj , mert minden fórumon azt irták, hogy a particiókezelése a linuxnak annyirra egyszerü, hogy a windows telepitése ahhoz képest a doktorival ér fel tehát nagy büszkén és önbizalommal telve nekikezdtem….Szépen kiválasztottam mit hova telepitesek papirra már le volt irva milyen két particiót hozzak létre….meg is csináltam..az elsö furcsaság az volt, hogy mielött particionáltam volna elkezdett egy olyat hogy wait process device..na ez a folyamat eltartott irdd és mondd majd 6 percig..hogy mit keresett egy 400 GBytos vinyón nem tudom..De megttalálta az elözö két linux particiót meg a 3NTFS particiót..kijelöltem a telepitést hova akarom akkor mentés és ujra elöjött a Wait process device ujabb 6 perc..na utána akkor mondom telepitsünk tovább..Elöjö9tt a köv ablak ahol elméletileg a kijelölt particiókat formázza ée elkezdödött volna a tényleges telepités..DE a kijelölés után sem volt ott semmi….
  Na a Black panthert itt hagytam abba..Elment majd fél órám és még a telepítés közelébe sem jártam..mondom ilyen nincs nem adom fel…jöjjön a suse….na azt már nem irom le ennyirre részletesen elég annyi, hogy telepítés közben összeomlott a rendszer..Ne kérdezzétek mitöl vagy hogy bizots a gépem a rossz..De telepítés közben ne ment tovább semmi hibaüzenet csak ment a vonal amit 30 perc után untam meg és kikapcsolta…..

  Szoval reggelt 6 óraátol délután 13:30 ig Kb probáltam Linuxot felrakni DE nem sikerült..tiszta sor, hogy ÉN vagyok a hülye hozzá, de ezt bevallom…

  Ugyhogy visszaraktam az általam olyannyirra gyülölt XP-t..A telepités borzastó körülményes és hosszadalmas / 20 perc / és a rendszer teljes testreszabása is addig tartott mig felraktam a ghost-ot és onnan visszaraktam az elözöleg lementett rendszeremet ….ugyhogy délután fél 3 óta ujra ezt a hitvány Windost használom..:(((((

  DE Igérem nem adom fel még többet olvasom és kb 2 hét mulva ujra nekiugrok..DE most már csak az Ubuntunak….Ugy is fogok Linux alatt digitális hangkimenetröl zenét hallgatni Igérem….

  hajrá Linux..

  Tisztelettel Jenei László

  Ui: azért az érdekes, hogy pár hónappal ezelött amikor kiváncsiságból tesztjelleggel kiprobáltam egy Mac telepítést az egyik ismimnél ott nem volt probléma..miért ?? azt nem tudom…

  De mint irtam nem adom fel…..

 15. Jenei László

  UI: annyit az egészhez, hogy a rendszr amire telepíteni akartam a linuxot..GIGABYTE MA69G-S3H ALAPLAP 2gb 667 mhz-es kingston Ram, AMD ATHLON 64 X2 4000 + proci. 400 Gb sata vinyó WD
  NEC satás Dual DVD iró,

 16. black_Umbrella

  régebben volt suse fenn a gépen utána ubuntu, egyiknél sem volt nekem se hang…de sokat szivtam vele mire lett.

 17. Lacca

  Sziasztok! Látom itt van sok hozzáértő :). Lenne egy problémás laptopom(biztos van valami baja is)….Szóval röviden:Windows 95,98,ME minden műxik kivéve a videokártya mely csak vga 16 szin!
  Xp:Minden műxik kivéve az usb,PCMCIA hálókari(nem inditható) :(.Linux: Sok változatot kipróbáltam…mindegyikkel volt valami gond(leginkább sebesség gondok),de minden műxik,kivéve az usb port!Találtam egy régi Corel linux telepithető cd-t,és ezzel a rendszerrel jó a sebessége is,de mivel nem mai darab,és a Corel is már a múlté…… Szeretnék segitséget kérni,mozillát telepiteni rá stb… Nekem nem sikerült,igaz elég hüle vagyok a linuxhoz :).A laptop egy IBM thinkpad 390-es felturbózva PIII.500-ra 256 memoriával. Esetleges segitségeteket megköszönném.lala000@freemail.hu Sziasztok…

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.