Microsoft-tal és nélküle is van élet ezen a bolygón

Köszönöm Ferencnek és Attilának a fogadtatást. Terveim szerint nagyon sok új ismeret lesz elérhető, melyek a gyakorlati felhasználás oldaláról tárgyalják a témát. Nem kell megválni az XP-től, de könnyen lehetséges, hogy „elcsábulsz”, ezzel majd később foglalkozunk.

Miért választottam ezt a címet mostani írásomnak?

A Microsoft és a Linux két különböző „filozófia”, mérnöki elképzelés eredményeként jött létre. A Redmond –i kollégák és a Linuxot fejlesztő szoftver mérnökök, programozók egyaránt tiszteletet érdemelnek profizmusuk és alkotásaik miatt.

Akkor mégis mi a különbség?

A Microsoft termékei a licenszelési politika miatt nagyon drágák. A kifejlesztett operációs rendszer rengeteg behatolási lehetőséget kínál fel, amelyet „egyesek” ki is használnak, és az úgynevezett „egyesek” elég sokan vannak.

Rita tanácsait megfogadva ezek a veszélyek minimalizálhatók. De, ha egy pillanatra megállunk és belegondolunk, akkor nem tudjuk nem észrevenni, hogy a Windows-os operációs rendszerünkhöz, az MS Office programjainkhoz mennyi biztonsági frissítést kapunk, pontosabban kell a fejlesztőknek kiadniuk ahhoz, hogy a legnagyobb veszélyeket elháríthassák.

Tapasztalat, hogy például az XP esetében is ahhoz, hogy kinője az úgynevezett „gyerekbetegségeit” szükség volt az SP1-es csomag kiadása után az SP2-es javító csomagra is, és sokan nem is tudják, hogy a frissítés utáni XP már nem ugyanaz az XP volt, amit eredetileg OEM szoftverként, vagy ne adj Isten dobozos termékként megvásároltak. Sok újdonságot tartalmaz az SP3-as javítócsomag is, melynek telepítése minden XP felhasználónak erősen javasolt.

Jöjjön a Linux!

Nehéz e rövid ismertetőt nem áradozással kezdenem. A Linux mindre képes, amire a Windows. Egy pár szót mégis illendő írnom, mert a Linux több disztribúciót is magában foglal. Közös jellemzőjük a nyílt forráskód, ami a fejlesztők részére biztosít lehetőségeket, de ezt még korai részletezni. Ki kell emelni a sziklaszilárd megbízható működést és nem utolsó sorban a számtalan ingyenesen letölthető alkalmazást, játékot, amelyeket az átlag felhasználó, vagy a vállalkozók, sőt a nagy mamut cégek is sikeresen, hatékonyan használnak.

Ingyenes, azonban egyes változatokhoz a dobozos változat megvásárlása és regisztrálása után kapunk terméktámogatást. Azonban a letöltés természetesen ingyenes ez esetben is. Nézzünk egy-két közismert változatot:

 • itt találjuk a SuSE Linuxot,
 • a nagy öreg a Debian GNU/Linuxot,
 • a Red Hat Linuxot és kistestvérét a Fedorát,
 • az Ubuntu Linuxot,
 • az UHU-Linuxot.

A felsorolás közel sem teljes, meghaladja e cikk terjedelmét. A kiemelések példák a Linux sokféleségére, persze a közös jellemzők mellet több, az egyes disztribúcióra jellemző eltérést is találunk.

Nehezen támadható, fájlrendszere, felépítése biztonságos. megtaláljuk például itt is a tűzfalat, annak több változatát (természetesen ingyenesen használhatók).
Végére szántam, de nem utolsó sorban említeném a

 • felhasználóbarát telepítést,
 • az automatikus hardver felismerést,
 • a szép megjelenést
 • és a személyre szabhatóságot, melyben verhetetlen.

Mint láthatod a témánk oly szerteágazó és sokszínű, hogy mindenképpen ragaszkodnom kell az emészthető részletekben való ismertetéshez, és még mi mindent nem is említettem…
A továbbiakban minden fontos és hasznos részletre kitérek.

Attila kommentjére reagálva:
Jellemzően a Linux változatokban az OpenOffice-t használjuk a dokumentumok megírására, itt is lehetőség van a dokumentum elkészítése után a Fájl >> Mentés másként almenüpontból az MS Office Word által megnyitható és olvasható fájlformátumban történő mentésre. Így elmentheted: Microsoft Word 97/2000/XP vagy Rich Text formátumokban is, tetszés szerint dokumentumaidat. A Rich Text fájlformátumot bármelyik MS Office Word alkalmazás megnyitja, az előző formátumok pedig magukért beszélnek.

Ez után csak csatolni kell az e-mailhez és már is küldheted a címzettnek. A folyamat visszafelé is működik természetesen. A Firefox böngésző, az OpenOffice MS Windows platformra is telepíthető a megfelelő .exe fájl letöltése után. ha jobban szeretnél vele megismerkedni.
Remélem kielégítő választ kaptál a kérdésedre.
A következő rész tartalma még hagy maradjon az én titkom, ígérem érdekes lesz.
Továbbra is a kommentek között várom az adatvédelemmel, a hívatlan behatolókkal kapcsolatos negatív tapasztalataidat, észrevételeidet. Folytatás hamarosan…

Diótörő

Kapcsolódó bejegyzések:

Microsoft-tal és nélküle is van élet ezen a bolygón” bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. Vidi Rita

  Én már kb. két éve OpenOffice-t használok Windows alatt is, mert mindent tud, amire szükség van. Egy dolgot szoktam hiányolni, a szinoníma szótárat 😀
  (mikor valamit el akarok nevezni, vagy domain nevet vadászok, akkor szoktam használni)

  Sőt, még jobb is mint a MS Office, mert a dokumentumokat egy gombnyomással pdf-fé lehet alakítani (ez óriási dolog!), és a beillesztett képekkel is valahogy jobban boldogulok :))

  Ez a téma izgalmasabb, mint gondoltam, már várom a folytatást :))

 2. zs

  Szia Diótörő,
  tökjó lesz a linux-oktatás.

  Egy kérdés az OpenOffice-ról. Én hiába mentem az openoffice-os dokumentumaimat wordben vagy rtf-ben el, a kollégák a Window-zal nem tudják megnyitni… Az én programom bagos, vagy a word külön szabotálja az ilyen dokumentumokat?

 3. Csaba

  Szia zs!
  Én csak akkor jártam így, ha a mentett fájl MSoffice verziószáma nem egyezett meg a megnyitásra használt MSoffice programéval.
  Lehet, hogy frissebb formátumban mentetted, a kollégáid programja meg régebbi.

 4. Kovács Tiborné

  Remélem a Linuxos oktatás mélyreható lesz, és én is képes leszek megtanulni. Talán van egy évtizede, hogy ezzel szeretnék dolgozni, de új gépek vásárlásánál még nem sikerült ilyet vásárolnom.
  Az Open Office – itthon csak ezt használom – az egyik legjobb programcsomag, szinte mindent meg lehet vele oldani.
  Zs: A word dokumentumok mentésnél ha a word 6-t választod szinte biztosan mindenki meg tudja nyitni, ez a tapasztalatom.
  Folytatást várva üdv.
  Gabi

 5. Topi

  Én az itt felsorolt Linux disztribúciók közül kipróbáltam 1-2-t, de nem voltam teljesen kibékülve velük, így a Mandriva-nál maradtam, amiben viszont cseppet sem csalódtam. Ritához hasonlóan én is csak a sötétben tapogatózom Linux-ban, de még így is játszi könnyedséggel boldogultam vele. Ráadásul így év vége fele mindig megjelenik a legújabb kiadás, amit ingyenesen le is lehet tölteni minimum 3 féle változatban. Aki ki akarja próbálni, annak is meleg szívvel ajánlom (nálam egy külön vinyón van a linux, így a windows mellett bátran merem használni)

 6. black_Umbrella

  azért annyira mégsem felhasználó barát ez a linux telepítés, hacsak nem hagyod hogy elszabaduljon egy üres hdd-n vagy a legnagyobb szabad helyre akarod, mert ha nem az előbbi 2 valamelyikére ..akkor lesz egy álmatlan éjszakád, amit neten fogsz tölteni, telepítési információért keresve fórumokon..
  mit kíván a Magyar nemzet: OLDJÁK MÁR MEG EZT A „FELHASZNÁLÓBARÁT” TELEPÍTŐS dolgot!

 7. miqlas

  Gondolom azt azért sejted, hogy a „disztribúció” szó miatt az olvasótömeg fele és a kereskedelmi programok fejlesztőinek nagy többsége föl is adja.
  Rendben, persze, megértem kell ez, próbálni megnevelni a népet, de hiába ír az ember szépen és jól a linuxokról, attól az még nem válik asztali operációs rendszerré.
  Itt van a kutya elásva, s nem ott, hogy az emberek nem hajlandóak a jobbat választani.
  Azt pedig, hogy egy program biztonságos, nem szükséges nagyon hangoztatni, hiszen minden csak annyira biztonságos, amennyire a felhasználója, s egy winről jött user biztosan nyitva hagyja a kiskapukat.

  Szerintem baromság mind a wint mind a linuxot erőltetni, de ez erősen szubjektív vélemény. Ha választani kéne, mégis inkább linux. (A mactól feláll a szőr a hátamon)

 8. Vidi Rita Szerző

  Miqlas, bocsi, a „baromság” szó használata ide kissé nem illik, úgyhogy kérjük majd mellőzni a továbbiakban, köszi 🙂

  Attól én nem félek, hogy a disztribúció szótól elijednek a látogatók, mert használtam én már olyan kimondhatatlan szavakat, hogy a nyelvem is beletört néha, az ujjaimról meg nem is beszélve, mégsem szaladt senki világgá.

  És ez csak egy szó, elég definiálni érthető szavakkal és kész.

  Azzal is vitatkoznák, hogy egy winről jött user biztosan nyitva hagyja a kiskapukat, mert én nem általánosítanék ennyire egyszerűen. Biztosan vannak a linux felhasználók között is tudatlanok, meg felelőtlenek, viszont a windows felhasználók is egyre többen vannak, akik tisztában vannak a sebezhetőségekkel és a veszélyekkel, és önnön maguk hibáival.

  Nem hiába dolgozunk már ezen másfél éve. Persze, van még munka, mert, vannak még felhasználók a neten, akik nem jártak nálunk, de az általánosítást azért is kerülném, mert pont itt a mi oldalunkon olyan az olvasótábor, akik már okosabb felhasználók a sokéves átlagnál 🙂
  Köszi:)

  A Mac-től miért áll fel a szőr a hátadon? Hiszen annál foglalkoznak legtöbbet a felhasználók gondolatainak kitalálásával 🙂

 9. Vidi Rita Szerző

  már írni sem tudok: nem vitatkoznák, hanem vitatkoznéééééék 🙂

 10. printer

  Kedves Rita – Diótörő!

  Már a telepítés elején problémákba ütköztem , mert ugye néhány napja megkaptuk a telepítéshez a lépéseket PDF-ben igaz, hogy ma érkezett egy másik változat is ezt még nem próbáltam.
  Mindent megtettem a siker érdekében : Töredezettségmentesítés többször is , több helyről letöltöttem a lemezt , többször megírtam ,volt 20 GB üres hely mégis a particiók kézi rendezésénél nem azt a kezelőfelületet kaptam ami a leckében volt , nem látta a C meghajtón az üres helyet ,talán az F-re fel tudtam volna tenni. Megpróbáltam megoldást keresni a problémámra
  ekkor találtam a Wubi nevű programot ami feltette a win. mellé az ubuntut , kisajátitott neki 10 GB
  helyet működik is a Linux lejáttsza a videókat (youtube , indavideo ) van hang , már DVD-t is írtam vele de , hogy valami prblémát is írjak van hogy kikapcsolás után elfelejti a képernyőfelbontást.
  A kérdése az lenne , hogy ez most egy teljes értékű Linux ? Azért aggódom mert win-es program telepítette , azt olvastam ,hogy simán törölni lehet a a win-ből ráadásul ha jól látom a fájlrendszer „ntfs” amiről dolgozik.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.