7 tipp, ha gond van a számítógéppel

Akár számítógépről, akár laptopról van szó, valami mindig elromlik. Nem biztos, hogy hardveresen lesz baja a gépnek, lehetséges, hogy „csak” szoftveresen kezd el butaságokat csinálni, vagy épp nemcsinálni azt, amit kiadunk neki utasításba.

Persze nem kell azonnal kétségbe esni, mert sok apróbb problémát egyénileg is el lehet hárítani. Ehhez hoztunk most 7 praktikus tippet.

7 tipp, ha gond van a számítógéppel

Számítógép probléma megoldása1: először nézz utána!

Ha problémát észlelsz a számítógépeden, próbáld meg először elhárítani azokat. Az alap szintű számítógép felhasználás utáni következő szint az, hogy nem esel kétségbe, hanem megpróbálod átgondolni, hogy mi lehet a gond, és hogy tehetsz-e ellene te magad. Ha fejből nem megy a diagnosztizálás, mert nincs még tapasztalatod, akkor természetesen bátran fordulj a Google-höz, de azzal nagyon vigyázz, hogy hova piszkálsz bele a rendszerbe, vagy mibe nyúlsz bele csavarhúzóval! Az egy dolog, hogy feltérképezed a problémát, de megoldani már nem biztos, hogy csak úgy nekifutásból meg tudod. Erre van a számítógép szerviz kitalálva.

Számítógép probléma megoldása 2: frissítések aktualizálása

Bár nem lenne szabad, hogy megtörténjen, de a várakozó frissítések a szoftvereknél olykor megmagyarázhatatlan hibákat tudnak generálni. Az az alapszabály, hogy az érkező frissítéseket mindig azonnal telepíteni kell, de akik már számítógépeznek néhány évtizede, azok tudják, hogy a frissítések olykor plusz problémákat is generálnak, sőt a világ legnagyobb rendszerösszeomlásai általában mindig frissítések után következtek be.

Akár megmagyarázhatatlan, akár egyértelmű hibák esetén is érdemes átgondolni, hogy például a Windows frissítések nem állnak-e már sorban véletlenül, mert ha igen, akkor érdemes gyorsan letölteni és frissíteni ezeket.

Windows 10-nél ezt úgy a legegyszerűbb előcsalni, hogy a Tálcán lévő keresőmezőbe beírjuk, hogy Windows frissítések, és kiválasztjuk a Frissítések keresése „találatot”. Ez beadja a rendszer Gépházban a megfelelő ablakot – Windows Update –, ahol megnézhetjük, hogy várakozik-e Windows frissítés éppen, vagy sem. Általában hetente vannak frissítések.

A frissítések célja az, hogy a teljesítmény folyamatosan javuljon, és minden szoftver biztonságos legyen, önmagukban ne váljanak behatolási felületté a gonosztevők számára, tehát minden szoftvert érdemes a lehető legfrissebb verzión használni.

Számítógép probléma megoldása 3. – nem biztonságos net kerülése

Ez igazából a megelőzéshez tartozik, de nagyon sokan elfelejtik, hogy mennyire fontos a nyitott hálózatokat elkerülni és biztonságos online zónákhoz csatlakozni. Hajlamosak vagyunk mi felhasználók a kényelmet választani a biztonság helyett, és mindenféle Wifi kapcsolatra rácsatlakozni, amire csak lehet. Ami nincs jelszóval védve, ott a rendszerben bárki garázdálkodhat, úgyhogy ezt inkább ne kockáztasd. A biztonságos Wifin is lehetnek sokan, de nem lehetnek rajtuk robotok, amik kilopják mondjuk a banki adataidat. A legjobb megoldás a VPN egyébként – majd erről még ejtünk „pár” szót egy másik cikkben.

Számítógép problémák megoldása 4 – kétlépcsős azonosítás

Nagyon sokszor abból erednek bizonyos bajok, hogy túl könnyen hozzá lehet férni például az email fiókhoz, online fizetési rendszerekhez, közösségi profilokhoz és hasonló, kritikus fontosságú felületekhez, ami a gonosztevők kedvenc pályája. Rengeteg alkalmazásnak adunk felhatalmazást arra, hogy használják a különböző könyvtárakat a gépen, hozzáférésük legyen webkamerához, mikrofonhoz, stb.

Sok kétségbeesett pillanatot lehet megelőzni azzal, hogy ha kétfaktoros, vagy más néven kétlépcsős azonosítást vezetsz be mindenhol, ahol csak lehet. Ezzel nem véded meg a hardvereket a gépedben, de megvéded a személyes adataidat és például a 15 éve gyűjtögettet családi fotóidat.

A hardverek pótolhatóak. A gyermeked kiskori képei pótolhatatlanok, ha elvesznek.

Számítógép problémák megoldása 4. – állítsd le a gépet!

Főleg laptopoknál szokásos eljárás, hogy lecsukod a képernyőt és látszólag kikapcsolt a gép. Hát nem kapcsolt ki, hanem beállításoktól függően vagy alvó módba került, vagy hibernálta magát.

Két speciális tipp laptoposoknak:

1.) Ne csukd le a fedelét, ha csak pár percre hagyod ott! Szerinted kényelmes, meg menő, a gép szerint meg őrület, hogy 10-20 percenként alvó/hibernált módból ugrál elő, majd tér vissza ebbe az állapotba. Hagyd békén, mint ahogy egy számítógépet szokás! A lecsukható képernyő nem azért van, hogy kedvedre csukogasd, hanem azért, hogy gyorsan szállíthatóvá lehessen tenni a gépet. Ha nem szállítod, hagyd békén!

2.) Állítsd le rendesen, ha aznapra vagy a következő órákra befejezted a használatát. Start gomb>> Főkapcsoló>> Leállítás. – ez a kötelező eljárás, nem a képernyő csukogatása, nyitogatása.

A számítógépet is minden nap végén le kell állítani, nem alvó állapotba tenni, hanem leállítani. A leállítás üríti az átmeneti fájlokat és a memóriát. Igen, tudjuk, vannak gépek, amik bírják hetekig, de akkor sem kísértjük a sorsot nemleállításokkal… ?.

Nem mellesleg kell a leállás a ventilátoroknak és a processzoroknak is.

Számítógép problémák megoldása 6. – a C:\Users mappában lévő alkönyvtárak rendben tartása

Programok és maguk a felhasználók is szeretnek mindent automatikusan a C főkönyvtárban lévő Users alkönyvtáron belüli Dokumentumok mappába gyűjteni. Őrületes mennyiségű fájl képes itt összegyűlni, köztük akár fertőzött fájlok is a netről. Szóval minden szoftvernél, aminél csak tudod, állítsd be, hogy a letöltés helye az ne ez a mappa legyen, hanem inkább egy másik meghajtó – pl. D, amit korábban a telepítéskor létrehoztak –, egy doksigyűjtő mappájába kerüljenek a mentett és letöltött fájlok. Az ilyen más mentési helyek nem terhelik úgy a rendszert, mint a C főkönyvtárban mentett fájlok, merthogy ezek a más helyek nincsenek szerves összekötettésben az operációs rendszerrel.

Számítógép problémák megoldása 7 – vírusirtó és vírusok elleni védelem

Vírusirtó nélkül halálos veszedelem netezni, főleg Windows-os géppel. Bár az utóbbi években úgy tűnhet, hogy csökkent ez a veszély, mert a Windows-on belül van az úgynevezett Defender, ami sok dologra képes, és sokan rámondják, hogy „Á, átlag felhasználónak elég ennyi”, de kit nevezünk átlag felhasználónak úgy egyébként? A 20 évvel ezelőtti állapotokhoz képest már senki nem átlagfelhasználó, ez a legyintés dolog meg még akkoriból származik. Pont, hogy az átlag felhasználók vannak fokozott veszélynek kitéve, mert úgy egyébként már az előző tippekkel kapcsolatban is nekik vannak hiányosságaik.

Szóval pont, hogy átlag felhasználó számára édeskevés lesz a Defender. Mindenképp haladó technológiákra lesz szükség a védelemhez, mi egyébként az Eset Smart Security-t használjuk és ajánljuk is. (Nem kapunk érte jutalékot. ?)

A vírusvédelemről még nagyon sokat fogunk értekezni, mert nélküle nem lehet létezni, és még mindig csak kevesen vannak tudatában a veszélyek sokrétűségének.

Szóval kell egy vírusirtó, utána/vele minden könnyebb lesz.

Ha nagyon pörög a gép, pedig te igazából épp csak, hogy elindítottad, és le van lassulva, érezhetően valami zajlik a háttérben, akkor azonnal víruskeresést kell csinálni, mert jó eséllyel valami dolgozik a háttérben, és azt meg kell találni.

Ha biztosra akarod tudni, hogy valóban dolgozik-e intenzíven a géped a háttérben, akkor ezt csináld:

Jobb klikk a Tálcán>> Feladatkezelő menüpont>>Teljesítmény fül

Itt láthatod, hogy mennyire dolgozik a Processzor, a Memória, a meghajtók és mekkora sávszélességben használod a netet. Persze a használtság mértéke függ a kapacitásoktól is, tehát „gyengébb” gép arányaiban nagyobb erőforrásokat tud használni, de ezt a részt ha rendszeresen nézegeted, akkor lesz egy átfogó képed arról, hogy mennyit szokott a géped használni általában, és amikor gyanakszol valamire, akkor össze tudod vetni az általánosságból vett adatokkal a gyanús körülményeket.

Örök kérdés: Ingyenes vírusirtó is jó lesz? A válasz sajnos ez: nem, nem lesz jó. És ne akard a saját károdon megtanulni, hogy miért jobb egy fizetett szolgáltatás, mint egy sokszor trójai falóként üzemelő, látszólag ingyenes védelmi szoftver…

PC Kommandó Számítógép és Laptop Szerviz Keszthely

+36-205-635-431

Kapcsolódó bejegyzések: