Meglepetés: mi mindent kell tudni laptop vásárlás előtt?

Ha komolyan fontolgatod a laptop vásárlást, akkor már biztosan rájöttél, hogy a dolog bonyolultabb, mint egy mobiltelefon választás (pedig az se semmi).

Mivel nagyon sokszor merül fel nálunk a laptopokkal kapcsolatos tanácsok kérése, készítettem egy jócskán átfogó tanulmányt arról, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni laptop választás esetén.

Nem lövöm le a poént, de azt már most elárulom, hogy az ár az utolsó, amit figyelembe szabad venni…

Készíts magadnak egy kávét vagy teát, tedd magad szabaddá 15 percre, aztán jó olvasást!

Ui.: A tanulmány eredetileg kisvállalkozásoknak készült, de ez ne zavarjon meg: minden szava érvényes az otthoni felhasználók számára is!

Itt érheted el az anyagot: Tanácsok laptop vásárlás előtt állóknak

Kapcsolódó bejegyzések:

Meglepetés: mi mindent kell tudni laptop vásárlás előtt?” bejegyzéshez 20 hozzászólás

 1. Krisztián

  Köszi a cikket, szépen összefoglaltad a lényeget!

  Egy dolgot azonban megjegyeznék: Nekem Acer noteszgépem van, ami kb. 1 éves, egy vagyonba került és teljesítményben űbereli mindazt, amit ide leírtál. Semmi gondom vele. Sőt, az egyik barátomnak Fu-Si masinája van, ráadásul alapgép (ami tényleg egy gagyi konfiguráció) és hogyan-hogynem, ezzel sincs semmi gond. Barátnőmnek Asus gépe van, leírásodban az utóbbi konfiggal egyenértékű és 3 hét után adta meg magát a merevlemez, illetve egy billentyű nem müxik a szerviz óta.

  A fentiekkel egyik gyártó ellen, vagy mellett sem szeretnék szólni, mindössze csak annyit, hogy előfordulhatnak hibák a legjobb, legnevesebb gyártók termékeinél is, illetve egy egyszerűbb sem minden esetben rossz.

  Amit leírtál a vásárlási szempontokról, kifejezetten helytálló. Érdemes lenne sok-sok embernek elolvasnia, mielőtt nekiindul és megveszi a „legjobb gépet”.

  Köszi a cikkeket!
  VR-Fun

 2. Kiss Ida

  Rita kedves,

  le a kalappal! Köszönet a tanulmányért, és úgy általában is 🙂

 3. Vidi Rita

  Krisztián, nagyon jók a meglátásaid!

  Isten őrizz, hogy bárki ACER-választását kétségbe vonjam, hiszen kiváló minőség! Nem hibaként róttam fel a számomra nem tetszetős külsőt – amikkel találkoztam – hanem csak a saját szubjektivitásomat szerettem volna kiemelni 🙂
  Ugyanez vonatkozik a billentyűzetére is. Valószínűleg az én hibám, hogy ezeket a pici „hibákat” egyáltalán megláttam az Acer laptopokban 🙂

 4. Kovács Tiborné

  Kedves Rita!
  Nagyon köszönöm tanácsaidat, az anyagot szétküldöm a családban.
  Remélem hamarosan én is laptop tulajdonos leszek, akkor közvetlenül megkereslek.
  Igazad van abban, hogy laptop vásárlásnál az ár/értékarány helyett fontosabb a használati elvárásaimnak megfelelő hardver.

 5. Antivíruskommandó

  Szia Rita!

  Mint szakmabeli elolvastam a dokumentumot. Akkor kezdeném is precízen hivatkozva:

  3. oldal lábjegyzet: Ha
  csak Vista kompatibilis driverek vannak a laptophoz, akkor ugyan fel lehet telepíteni az XP-t is, de
  semmi sem fog jól működni: sem a billentyűzet, sem az touchpad, sem a wifi, sem a hangkártya,
  stb…

  Ez egy szakmabelinek abszolút nem jelenthet akadályt. Chip alapján pl Everest-el be kell azonosítani az eszközöket, és le kell tölteni a gyártó oldaláról. Aki jártas az már fejből tudja a honlapcímeket. Kész csomagok laptopszervízek által feltöltve: http://www.letoltokozpont.hu/letoltes_katban_driver.php?k=12
  http://www.cszerviz.hu/index_elemei/Page2459.htm És ha már minden kötél szakadt, ajánlom figyelmedbe a http://driverpacks.net/DriverPacks oldalt.

  4. oldal: Szállítás előtt kötelező előírás szerűen leállítani a laptopot (Start
  menü>> Kikapcsolás>> Leállítás)

  Vistában ez alapban csak készenlétibe rakja le. Nem hozzáértő számára félrevezető lehet ez a mondat.

  4. oldal: Tudom, hogy nagyon kényelmes úgy lezárni nap végén a laptoppal való
  munkát, hogy csak lecsukjuk a fedelét és reggel meg csak felnyitjuk, de
  ezt hetente maximum egyszer teheted meg…

  A telepítő rendszergazda meg ha ebből adódó problémát észlel, tudja definiálni a fedél lecsukás eseményt rendes leállításra.

  6. oldal: sosem vennék Acer- laptopot. Nem
  azért, mert rossz a minősége, vagy rosszat hallottam róla…

  DE! Ne áltassuk a nem hozzáértőt. Nagyságrendileg több gond adódik az Acer laptopokkal. Nem feltétlen a felrobbanó aksis szériára gondolok, de ilyen is volt. Nem akarom én sem senkinek elvenni a kedvét, de nem ajánlom én sem az Acer-t. Kedves Krisztiánnak pedig üzenem, hogy egy márka nem attól márka, hogy mindegyik legyártott laptop 5 évig hibamentes. A rosz sem azt jelenti, hogy mindegyik 1 év alatt tönkremegy. Itt statisztikai adatokról van szó. Ha Acer-t veszel, többet kockáztatsz. Ezt a láttam már hibásat, akkor mindegyik olyan hibás elv több sebből vérzik.

  8. oldal: 1 GB memória kb. 12 ezer forintba kerül…

  Ezt pontosítsuk 4-5 ezerre http://ipon.hu/webshop/product/kingmax_tinybga_1024mb_notebook_ddr2_800mhz/18651

  11. oldal: 50 GB-ot hagyj az operációs
  rendszernek, de a maradék helyet is oszthatod még nyugodtan két felé. Így a
  nagyobb biztonságban lesznek az adataid a többi partíción! (Akár a
  rendszerösszeomlást, akár a vírusokat veszem figyelembe.)

  Akár a rendszerösszeomlást, akár a vírusokat veszem figyelembe lényegtelen a C meghajtón kívüli partíciók száma. Ha a C-n kívüli partíciók száma egynél nagyobb, a szabad helyek miatt gazdaságtalan a kihasználtság. Ha pusztán kategorizálásból szeded több részre, ne tedd, mert erre már kitalálták a mappákat. A rendszerösszeomlás CSAK a C partíciót fenyegeti. A vírus meg ha már megtalálja a D meghajtót, meg fogja találni az E-t is.

  13. oldal: De vannak esetek, amikor az ismerősök csak azért bizonygatják valamiről, dejó, meg dehasznos, meg deolcsó, hogy így racionalizálják maguknak a döntésüket.

  Egyrészt lehet, másrészt meg ők is a „láttam már hibásat, akkor mindegyik olyan hibás” elv-et valják. Egyik ismerősöm, aki Pesten lakik 50 éves, és alkoholista. -> Minden Pesti alkoholista lesz 50 éves korára. Érzed az iróniát?:)

  Ennyi is lett volna a hozzáfűznivalóm. Remélem nem törlöd a hozzászólásom, a célom a tisztánlátás volt. Ha mégis akkor kérlek javítsd a következő verzióban. Köszönöm

 6. Attila

  Kedves Rita!
  Én úgy látom, Te még nem sok tüzifát hasogattál. Biztosan gázzal fűtötök. Írtál egy példát a jó szerszám megválasztására, amit én szeretnék kiegészíteni!
  A laptop-vásárlásról írtál- idézek Tőled.

  „Ugyanakkor miért kellene lemondani a legjobb megoldásról?
  „Á, jó lesz az az olcsóbb fajta gép!”
  Könyörgöm, miért lenne jó? Kérdezz meg egy favágót! Úgy megy be a
  fejszeboltba, hogy azt mondja: „ááá, jó lesz az az olcsó fejsze, aminek minden
  csapás után kicsorbul az éle”?”

  Én sem vagyok favágó, nem azért mondom, csak már vágtam fát… a fejsze éle nem annyira fontos, mint a hasítóképessége. Az pedig attól van, hogy nagyobb szögben nyílik kifelé a fejsze. Vagyis: hirtelen vastagodik, ezért nagyobb feszítőerőt gyakorol a fára._ Most a fa hasításáról beszéltem….
  Ha favágásról beszélünk, akkor valószínűleg stílfűrészt kell használni…-az megint más.
  Én nem vagyok favágó vagyok , csak zenész, de a mi szakmánkban is beszélnek „favágásról.” Azt arra mondják, amikor nagyon amatőr módon muzsikál valaki.
  Van egy ismerősöm: a „Favágó Jani”, nagy F-fel – Ő tényleg favágó. Ő tudná megmondani, hogy amit eddig leírtam, az igaz-e.
  Csupa komoly dologról írtok itt a blogban…. ezért arra gondoltam, hogy egy kicsit más oldalról közelítek a témához. Engedjetek meg nekem egy ilyen közelítést, már csak azért is , mert nemsokára lehet, hogy egyre többen leszünk, akik fával fűtünk…, és „Vágjuk a fát hűvös halomba”. A tőkét le tudjuk-e dönteni…, azt nem tudom…., de szerintem utóbb minden a helyére kerül.
  Tudom, hogy ez a bejegyzés nem passzol a számítógépes társadalom „kiszámított” világához, de egy kis időre mindenkinek föl kell állni a gép mellől, és egyebet csinálni….,mondjuk fát vágni.

  Az írásod tartalmával egyet értek Rita: jó munkához jó eszköz kell.
  Kedvelem az írásaidat: Attila

 7. Antivíruskommandó

  Szia Rita!

  Attila szívébe mélyen beleszúrtál a favágós hasonlattal. Komolyan ne vedd, én sem azért írtam mert ellened vagyok. Nagyra tartom az oldalad, az írásaid. Talán csak irigységből keresek dolgokat bennük?:) Bár én teljesen más stílusban fogok írni. Készül már az oldalam. Kicsit úgy nézek rád, mint az első női forma-1 pilótára, ha érted a hasonlatot. Légy jó, és sok sikert a vállalkozásodban.

 8. Dankó Rita

  Kedves Rita!

  Most fogom megkapni az első laptom és szeretném a legjobbat választani.Bizalommal fordulok feléd mivel te is Rita vagy.Írásod alapján sokat értesz a laptopokhoz. Magamról annyit hogy December 13.-án születtem szüleim szerint vérbeli boszivagyok.Általános iskola 7.osztályba járok.Idén töltömbe a 13.élet évemet. Szüleim 13. születésnapomra hosszú rábeszélés után egy laptopot ígértek. Ennek megfelelően szeretnék számomra a leg megfelelőbb laptopot kíválasztani ami ráadásul szüleim anyagi helyzetük nem rózsás ezért az árai s befolyásolja a vásárlást. Nekem a nagyobb méretű laptop tetszik. Nem vinném magammal túl sokszor de sokat játszanék rajta,zenét hallgatnék,képeket néznék,msn-eznék,interneteznék.Kérlek segíts ! Légyszíves a freemail címemre írd meg.(rita.danko@freemail.hu)

  Üdvözlettel:Dankó Rita

 9. Erika

  Szia Rita!
  Nemsokára szeretnék venni egy laptopot, de nem tudok dönteni, hogy milyen lenne jó. Szeretnék vele letölteni, filmet nézni, játszani, netezni, zenét hallgatni stb.
  Lenne egy pár kérdésem ezzel kapcsolatban:
  1. Ezek alapján milyen márkát ajánlanál nekem?
  2. Hogyan lehet vele netezni? MI is pontosan a Wifi?
  3. Mit jelent a két GB érték? A kisebb jelenti a tényleges memóriát?
  4. Lehet még bővíteni a memóriát?
  5. A videokártyának milyennek kell lennie? Ehhez sem értek túlságosan.

  Nagyon hálás lennék a válaszodért és tök jó az oldalad, így tovább.
  Köszönöm, Erika

 10. Vidi Rita Szerző

  Erika, ha megengeded, a napokban egy bővebb cikkel válaszolnék erre! Nagyon jó kérdések!
  Szerintem másoknak is segítene a homály eloszlatásában, ha ezzel külön cikkben foglalkoznánk.
  Egy-két nap türelmet kérek szépen! 🙂

  Rita

 11. Erika

  Nagyon hálás lennék, ha tényleg időt tudnál szánni egy ilyen cikk megírására. Ezer hála!
  Szia, Erika

 12. ruff toni

  Kedves Rita!

  valoban jo az összefoglalod.
  nekem is hasonlo, bar meg erösebb követelmenyeim vannak a techmikai dolgoktol.
  en mar a masodik sony vaio-mat gyilkolom, a következö szinten az lesz.
  ez olyan, mint az autoknal a merci. az ugy jo, ahogy kiadjak, s azt nem egy evre.
  soha nem volt semmi bajom a gepeimmel, igaz rendszeresen takaritom a „szemettöl”,
  nem a draga gep a draga.

  üdv

  toni

 13. Viniczai Kornél

  Tisztelt PC kommandó!

  Laptop processzorral kapcsolatban szeretnék kérdezni.
  Nagyon sok videót konvertálok. Mpeg-2-ből AVI-t a VirtualDubbal, vagy WMV-be a Movie Makerrel.
  A laptopom AMD QL-60-as processzora annyira gyenge, hogy kénytelen voltam visszamenni az asztali PC-mre, amiben egymagos 3GHz Intel processzor van. Fele annyi idő alatt konvertálja a videókat, mint a kétmagos AMD laptop processzor.

  Kérdésem, hogy egy Core™ i5-460M vagy i5-480M milyen erős asztali gép processzornak felel meg? Nagyon gondolkodom, hogy venni kellene egy új, erős processzoros laptopot amivel gyorsan tudok videót, akár full HD-t is konvertálni.

  Köszönöm a választ.
  Üdvözlettel: Viniczai Kornél
  Székesfehérvár

 14. inkredible

  Nagyon hasznosnak tartom a laptopvásárlással kapcsolatos leírásodat. Szépen, érthetően van megfogalmazva.
  Viszont van egypár dolog, amikre kíváncsi lennék.

  1. Mennyire energiatakarékosak a laptopok? Pl. a Hewlett -Packard, mert olyat szeretnék venni.

  2. Azt mondják, hogy a laptopok élettartalma 2 év. Véleményem szerint, ha valaki okosan bánik ezzel, akár hosszú élettartalmú is lehet. Egy barátomnak 4 éves laptopja van. Naponta 2-2 órát szokott gépelni. Azt mondta, hogy nem voltak vele gondok, még szervízbe se vitte.
  Tehát a kérdésem a következő: pontosan hány órát szabad használni a laptopot? Gondolom, ez a típustól is függhet., ill. a vezeték és vezeték nélküli használat.

  3. Max. hány programot tárolhatunk a laptopon? én ezeket a programokat használom: Adobe Photoshop, Dreamweaver, Flash és Illustrator. Továbbá: Total Commander, vírusírtó vagy éppen videólejátszós programok, NERO CD-író program.
  Nem tudom, ezek mind elférnek-e benne, nem terhelik?

  4. Az Internetet ugyanúgy lehet-e bevezetni, mint az asztali gépeknél?

  Nos, ennyi jutott eszembe. Remélem, érthetően fogalmaztam meg. És előre is köszönöm a válaszokat!

 15. Tibor Ördögh

  Kedves Rita !

  Köszönöm a tanulmányt ez éppen jól jött, mert már fél éve próbálok valami venni, de még nem találtam meg azt ami megfelelne sajnos , elképzelésem már van , de mindig vannak újabbak és gyorsan változik a kínálat is. Talán februárra eljutok, hogy sikerül dönteni,de ebben nem segít senki aki ért is hozzá,nekem meg nem szakmám a hozzáértés. Csak otthoni felhasználó vagyok, de nem engedhetem meg magamnak, hogy rosszat vegyek és kidobjam utána, úgyhogy inkább várok még és keresgetek és olvasgatok a neten fórum hozzászólásokat, hátha 1x sikerül elcsípni egy olyat ahol lesz ami gép a mi tetszik is.
  Tisztelettel : Tibor Ördögh

 16. Ildikó

  szia Rita,

  laptoppal kapcsolatban azt szeretném kérdezni, hogy szerinted, ha töltővel használom, mikor itthon vagyok, akkor az aksit ki kell venni vagy sem? A neten olvastam ilyen-olyan véleményt is, és nem tudok dönteni.

  Én eddig töltőről, aksit a gépben hagyva használtam a laptopot, de pl. pont tegnap vettem észre, hogy 80%-ig tölti fel a töltő a laptopot és utána azt írja ki, hogy csatlakoztatva, de nem töltődik. Olyan mintha 100 %-ig nem is töltené fel a gépet a töltő.

  Előre is köszönöm a segítségedet,
  Ildikó

 17. Vidi Rita Szerző

  Ildikó, alapvetően NEM kell kivenni az akksit, mert az nem életszerű, hogy naponta akár többször is kiveszed, majd beteszed. Az alap az, hogy mindig bennevan az akksi, és mindig rá van dugva a kábel is, ha nincs hordozva. Tehát nem kell kihúzni, mikor feltöltötte az akksit.

  Az viszont, hogy nem tölti fel, csak 80%-ra, az több dolgot jelenthet:
  1.) nem jó az akksi – nem katasztrófa ez a 80%-os állapot, de várható, hogy ez még esetleg rosszabb lesz. Ha kihúzod a kábelt belőle, akkor bírja az akksival, ugye? Tehát nem áll le azonnal?
  2.) rossz a laptop töltésvezérlője. – ez drága mulatság, de ez a 80%-os töltöttség ugye nem a világvége, szóval nem kell rohanni azonnal cseréltetni az alkatrészt.

  Azt kéne megnézni, hogy ha egy másik akksit teszel bele – ha van, vagy valahonnan kölcsönkérsz -, akkor mit történik. Ha feltölti teljesen 100%-ra a másik akksit, akkor az akksi a rossz. Ha nem tölti fel a másik akksit sem, akkor a biztosan a töltésvezérlő a rossz.

  Írd meg, hogy mire jutottál!

 18. Ildikó

  szia Rita!

  Köszi a gyors választ. 🙂

  A 80%-kal kapcsolatban észrevettem ám tegnap este, hogy erre volt beállítva a laptop maga. Azt írja, hogy ez vmi aksi kímélő mód és ilyenkor csak 80%-ig tölti fel az aksit. Most átállítottam 100 %-ra és így tényleg tovább bírja. és fel is tölti 100 %-ig.

  Amúgy ha leveszem a töltőről, akkor nem áll le azonnal a laptop, lehet vele még bőven dolgozni.
  Szóval nagy gigszer nem lehet. Sőt lehet, hogy csak ez a beállítás dolog volt a ludas a 80-100 %-os töltésben.

  Köszi szépen 🙂
  Ildikó

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.