Hogyan védjük szeretettünket a hőségtől?

A szeretettünkön természetesen a számítógépet értjük most :).

Nincs mese, hetek óta dögmeleg van, és idén még lesz is párszor. Én speciel naponta órákat töltök a kerti slaggal, és a belőle – kútból – jövő 15 fokos vízzel, de nem lehet egész nap szórakozni! Meg különben is, már nincs terület a kertben, amit ne áztattam volna már el, 15 centi mélyen.

Nemcsak nekünk kell az extra hűtés, hanem a gépünknek is, tekintet nélkül arra, hogy asztaliról van-e szó, vagy laptopról.

Kezdjük azzal, hogy mi a tünete annak, hogy ha gépünknek melege van.

Hát, először is, lassabb lehet a gép. – Lassabban működik, lassabban áll le, netán percekre kimerevedik esetleg a képernyő, még a homokóra sem látszik, csak éppen nem reagál semmire a gép. Kis idő múlva magától életre kelhet, folytatva a munkát. A gép nemcsak a melegtől lassulhat le, lehetséges, hogy már eleve túl volt terhelve. Gépgyorsító trükkök, tippek, tanácsok, itt>>

Másodszor: hangosabb lehet a gép. – A ventillátorok a processzoron és egyéb helyeken nagyobb teljesítményre kapcsolnak, hogy a külső hőmérsékletből eredő többlet hőt kompenzálják. Gondolj bele, egy 10 fokos alaphőmérséklet pluszt már megérez mind a winchester, mind a processzor (AMD processzorok talán jobban tűrik a többlet hőt, de nem végeztem tudományos kísérleteket ezzel kapcsolatban, de az AMD-k eleve magasabb hőfokon dolgoznak, mint az Intel-ek.)

 

Harmadszor: nagy eséllyel lehet hibás a gép, – vagy jöhet elő olyan hibája, ami 20 fokban még bírta volna esetleg napokig, hetekig. Váratlanabbak is lehetnek a hibák, pl. a ventillátorok túlterheltségéből adódóan.

Hogyan lehet segíteni?

1.      A nyárnak eleve úgy kellene nekivágni, hogy nyár elején kitakaríttatjuk a gépet szakemberrel: aki kifújja a koszt, ránéz a hardverekre, hogy minden rendben van-e, és a „Mit csináljak nagy melegben?” kérdésünkre esetleg nagyobb ventillátort, vagy másik tápegységet javasol. Talán már feltűnt, a megelőzés híve vagyok… De nyugalom: a nyárnak soha, senki nem így szokott nekivágni, tehát, ha elmulasztottad, nem te vagy a hibás, egyszerűen ilyesmire nincs még igény itthon, csak elvétve. Az is tény, hogy hála az égnek még ritkák az olyan nyarak, mint az idei, ahol hetekig harmadfokú hőségriadó van, párosítva harmadfokú jégesőriadóval, de ha hinni lehet a globális felmelegedésben – márpedig minden efelé mutat -, akkor esetleg jövőre majd tényleg gondolkodj előre! Laptopoknál akár félévente, nyár elején és mondjuk tél közepén érdemes egy-egy nagytakarítást kivitelezni belül.

2.      Asztali gépekbe plusz ventillátorok behelyezése, a stratégiai pontokra – winchester, videókártya, ház oldalát kivágni, ventillátort betenni – óriási segítség tud lenni.

3.      Tudom, hogy most egyesek felháborodnak, de átmeneti megoldásként, akut vészhelyzet-elhárítóként már az is nagy segítség az asztali gépeknél, hogy ha levesszük a ház oldalát. Ilyenkor magát a házat mindenképp vegyük fel a földről/talajról, és helyezzük el például az asztalon, és igazítsuk úgy, hogy senki ne tudjon belenyúlni! Mint mondtam, ez átmeneti megoldás lehet – persze vannak, akik úgy gépeznek évekig, hogy lényegében semmiféle burkolat nincs a gép körül -, mert inkább legyen ilyen módon irányítatlan a ventilláció – ennek is megvannak a hátrányai -, mintsem leégjen valami odabenn… (Laptopoknál ez lehetetlen megoldás.)

4.      Laptopoknál érdemes beszerezni laptophoz való, hűtőpadot, külső ventillátort. Ezeket általában USB-csatlakozóval lehet a laptopra dugni, és az a kellemes mellékhatásuk is megvan, hogy cirkulálják a levegőt a laptop körül, ami a kezünknek is jól eshet. Keress rá a Google-ban (laptop hűtőpad)! Ezek általában a laptop ALÁ kerülnek, és a beépített ventillátorok munkájára segítenek rá, a levegő jobb elvezetésével, több levegő bejuttatásával.

Mi a helyzet, ha már kár érte a gépet a hőség miatt?

 • Érdemes mindenképp szakemberhez vinni – vagy kihívni egyet -, aki esetleg a biztosító számár szakvéleményt is tud kiállítani, bár ez általában még csak villámcsapás és egyéb látványos elemi károknál szokott megvalósulni. Ugyanakkor, ha ez a meleg tényleg így marad, akkor a biztosítóknak erre is készülniük kell. Ja, persze csak akkor, ha van biztosítás.
 • Ha nem indul, vagy nagyon gyanúsan működik, akkor azonnal adatmentés, egy másik gép segítségével – winchestert átrakva -, hogy legalább a pótolhatatlan dolgainkat biztosan megmentsük. Utána jönnek fontossági sorrendben a hardverek, majd a szoftverek. A laikusok ezt mindig elfelejtik, és előbbre veszik a fránya gépet a kincset érő emlékeknél, dokumentumoknál. Ez a fontossági sorrend azokban az esetekben is fennáll, mikor nem a hőség okoz kárt, hanem mondjuk az árvíz. Legfontosabbak az adatok!

Kérdés? Tapasztalat?

A gép nemcsak a melegtől lassulhat le, lehetséges, hogy már eleve túl volt terhelve. Gépgyorsító trükkök, tippek, tanácsok, itt>>

Kapcsolódó bejegyzések:

Hogyan védjük szeretettünket a hőségtől?” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Vidi Rita Szerző

  Közben még két dolog eszembe jutott:
  1.) Nemcsak a gépeknek van elegük – pardon, melegük! -, hanem például a modemnek és a routernek is. Ilyenkor nem kell csodálkozni, ha hol van net, hol meg nincs… Gondoskodni kell arról, hogy a modem és a router is kapjanak levegőt (nem szabad körbepakolni őket, rájuk pakolni), meg arról, hogy ne süsse őket a nap.

  2.) Ha nem akarunk barkácsolni, és különösebben sokat foglalkozni a „most akkor melegszik, vagy nem melegszik?” kérdéssel, akkor egy huszárvágással megoldhatjuk a dolgot azzal, hogy átépítjük a gépet egy szellősebb, modernebb házba! (számítógép házba). Ezek sem horribilis összegek, és hosszú távon is praktikusak. Nagy teljesítéményű gépekhez való házat ilyen időjárási viszonyok mellett, simán választhatunk egy közepes teljesítményű géphez is. Ez nem nagyzolás, ez nem sznobizmus, ez tudatos, felelősségteljes számítógép felhasználás.

 2. Nagy Eszter

  Aham… akkor azért akadozott ma a netem, mert melegedett a router… 🙁

  Eszembe nem jutott volna. 🙂

 3. Németh Béla

  Kérdezném: a gyorsítósáv trükkjei segítenek-e jó öreg 6 éves gépemen?
  2000 MHz és 512 MB memória. Memóriabővítéshez lenne javaslatod?
  Köszönettel: Németh Béla

 4. Vidi Rita Szerző

  Kedves Béla!
  6 éves? Ejha! Jól bírja!
  Mindenképp segíteni fog rajta. A trükkök jó része a felhasználáson keresztül közelíti meg a gyorsítás témáját, nem a vasat tuningolja :).
  Alaplap típusára lenne szükség ahhoz, hogy a memóriáról nyilatkozni tudjak. Mindent meg lehet mondani, ha megvan a kellő információ 🙂

 5. Németh Béla

  Kedves Rita.

  Köszönöm a választ, most pótolnám, ami kimaradt.
  Alaplap: Intel Blue Mountain 2 D845PEBT2
  2000 MHz és 512 MB memória. Memóriabővítéshez lenne javaslatod?
  Legalább 1 GB-ot szeretnék…

  Köszönettel: Németh Béla

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.