Hardvert, szoftvert karácsonyra?

Én is, mint gondolom, Te is, szeretek olyasmit ajándékozni, amiben benne van az illető és én is (nem, nem kocsi és ház :)), de sokadszorra azért néha már nehéz olyan személyes valamit adni, ami csak az ajándékozottra, vagy kettőnkre jellemző.

Így aztán ilyenkor az ember átfordul a praktikum irányába.
A karácsony meg kimondottan különleges ebből a szempontból, hiszen a többség – szeretet ünnepe ide vagy oda – ilyenkor ajándékoz kimondottan nagy értékű tárgyakat, illetve kimondottan hosszú távra szóló dolgokat.

A számítástechnika ebből a szempontból egy remek találmány:)

Itt aztán van minden: hasznos, praktikus, technológiás :), hosszú távú, és akár még drága is.

Sokaknak ellenérzéseik vannak a számítástechnikai eszközök ajándékozásával kapcsolatban, hiszen az „Egész évben a gép előtt ül, nehogymár karácsonykor is a gép körül forogjon minden!” jelszóval szuperül meg lehet magyarázni, hogy miért zoknit kap az illető a fa alá.

Én viszont azt mondom, hogy annak, aki szereti a számítógépet, legyen fiatal, vagy idősebb, akár a következő karácsonyig kitartó örömet tudunk ajándékozni, ha jól eltaláljuk a számítástechnikai énjének szíve-vágyát. Mert ugye az örömről szól a karácsony, és nem az erőszakról? (Lásd: zokni :))

Például, itt vannak a

Játékszoftverek: a World Of Warcraft legutóbb megjelent kiegészítő lemezéből 2.5 millió fogyott. Az érdekesség, hogy ez ugye csak egy kiegészítő, és a játék maga havi előfizetéses. Iszonyatos pénzeket költenek a felhasználók ilyesmire, ugyanis játszani ÉLMÉNY.

Már maga a számítógép-felhasználás egy izgalmas, érdekes elfoglaltság, de játszani kimondottan öröm. Tudom, hiszen én is szeretem. Ritkán van időm, de fél évente rászánok pár napot, és játszom, játszom, játszom. A Harry Potter játékokba kimondottan beleszerettem, pedig hol van az a mai grafikákhoz! De magával ragad, mint mikor könyvet olvas az ember.

Tehát, ha ajándék, akkor első helyen ez áll, természetesen akkor, ha az ajándékozott szeret játszani.
Vannak játékok, amikért mélyen a zsebbe kell nyúlni, de vannak már 990,- forinttól is, az átlag pedig olyan 7-8 ezer körül mozog.

Egyéb szoftverek: Ez kicsit szárazabb téma, de nem ismerek olyan felhasználót, aki ne dicsekedett volna azzal, hogy neki ez és ez a szoftver eredeti, legális verzióban van meg. Persze, nem rossz dolog a crackelés sem, de arra ritkán büszke az ember:) Dicsekedni csak a drága, legális verziókkal lehet.

Ajándékként számításba jöhet egy

 • vírusirtó,
 • Windows Operációs rendszer,
 • ügyviteli szoftverek, illetve a méregdrága, Adobe és Macromedia alkalmazások.

Kiegészítők, perifériák: azért szuper ajándékként egy-egy pofásabb periféria vagy kiegészítő beszerzése, mert egyrészt fokozzák a felhasználói élményt, másrészt pedig már messziről drágának néznek ki:).
Vannak kimondottan erre a területre szakosodott gyártók, mint pl. a Nova, akik kimondottan a speciális egéralátétekre szakosodtak. Ezek megnövelik a nagy érzékenységű egerek hatásfokát, és ráadásul még jól is néznek ki. De ne mélyedjünk bele ennyire a játékimádatba, hiszen ott vannak a

 • szépséges egerek,
 • különleges billentyűzetek,
 • ultradizájnos szettek a skype-oláshoz,
 • a webkamerák, mikrofonok,
 • és a különleges kivitelű pendrive-ok.
 • dizájnjavító különlegességek.

Nézd meg a LAN-partyról készült videónkat, ott láthatod, mi növeli a látvány értékét: különleges, fénylő alkatrészek, neoncsövek a házban, illetve az egyedi házak már maguk is.

Ezek nem kerülnek brutálisan sokba, elég széles skálán mozognak az árak, tehát lehet válogatni tetszés szerint.

Nyomtató, monitor: A nyomtató hasznosságát nem ecsetelem, viszont most nagyon érdemes odafigyelni a megfelelő nyomtató kiválasztására, mert több gyártó is kifuttatja a termékek nagy részét, és teljesen újakkal állnak elő. A másik tippem: multifunkciós gépekkel érdemes vigyázni. Ami mindent tud, az tökéletesen semmit nem tud… De ez az én véleményem.

A monitoroknál már nagyon elterjedtek a TFT, LCD monitorok, de még mindig nincs mindenkinek. Ezek, amellett, hogy sokkal kisebb helyet foglalnak, sokkal esztétikusabbak, modernebbek, és a szemet sem terhelik annyira, mint a régi fajta, CRT monitorok.
Már csak azt kell eldönteni, hogy milyen legyen a képarány (én eleinte idegenkedtem a 16:9-es képaránytól, de kb. 5 perc alatt rászoktam. Ez az a széles „fajta”. :)), és a választásnak semmi sem szabhat határt. Kicsi képátmérő, nagy képátmérő, ilyen színű, olyan színű, dönthetős, emelhetős, stb.

Hardverek: Nincs az a konfiguráció, aminek a hatásfokán ne lehetne még javítani (nem, nem érdemes vitázni ezzel, nincs, csak gondolj bele!). Ezért abban sincs semmi visszatetsző, ha valaki úgy gondolja, hogy karácsonyra érdemes időzíteni a hardverek fejlesztését a már meglévő gépben.
Sok olyan ismerősünk van, akik karácsonyra pénzt kérnek, és amint nyitnak a boltok az ünnepek után, azonnal elköltik a régóta áhított hardverekre.

Ezek tipikusan a

 • videókártyák,
 • jobb hangkártyák,
 • alaplapok,
 • processzorok,
 • illetve a memóriabővítés is nagy kedvenc az ajándékok között 🙂

Ha létezik olyan ajándék, ami aztán akár egy évig is kitart, akkor az a hardverek fejlesztése! Viszont azt mellékhatásként meg kell említenem, hogy a megnövekedett teljesítmény együtt szokott járni a legújabb játékok iránti igény kialakulásával, úgyhogy nem kell meglepődni, ha a következő alkalomra már egy játék szerepel a benyújtott ajándéklistán.

Örök sláger karácsonykor: Komplett, új számítógép

Na, kérem, most magam ellen fogok beszélni egy kicsit – hiszen kereskedő volnék, vagy mi -, de ezt a kategóriát, a komplett gép vásárlást nagyon alaposan járd körül!

Azért ne vegyél számítógépet, hogy legyen… Azért ne vegyél számítógépet, hogy örüljön a gyerek. Mert a gyerek csak annak fog örülni, amit ő elképzelt magának, nem pedig annak, amit akciósan megveszel.

Sok helyen, ha bemész egy számítástechnikai boltba, akkor azt kérdezik meg tőled, hogy milyen gépet szeretnél:

 • internetezőset?
 • Irodait?
 • Játékgépet?

Hát, most rossz hírt fogok közölni: ezek a kérdések rosszak! Ugyanis, ha csak egy nagyon elterjedt hobbit említek, az vajon melyik kategóriába illik: videószerkesztés?

A helyes kérdés ez: Ki fogja használni? (Kik fogják használni?) Itt a KI-n van a hangsúly, az emberen, a felhasználón.
Erre a kérdésre meg kevés az a válasz, hogy mondjuk: a gyerek, vagy az egész család.
Ennél részletesebb információkra van szükség, mint például:

 • Van-e valamilyen alapképzettsége a felhasználónak?
 • Mennyi időt töltene naponta a gép előtt?
 • Milyen típus: gyűjtögetős, vagy rendszerezős, sőt, rendszerető?
 • Hány éves (a neme is számít, igen!)
 • Ezek után jön a MIRE fogja használni – ha van egyáltalán elképzelése róla. (Most borítékolom: sokkal több mindenre fogja használni, mint tervezte.)
 • Speciális igények? (Kinézet, programok, játékok)
 • Perifériákkal kapcsolatos igények?
 • Egyéb kiegészítőkkel kapcsolatos igények?

Ezek voltak az alapkérdések.
A vásárlást nem lehet annyival elintézni, hogy: „Kérem ezt a konfigurációt a három közül”.

Az ilyen féle választás vagy holtbiztos csalódottságot, vagy rövid távú hardverfejlesztést fog eredményezni.
Ezért azt javaslom, hogy beszélgess az eladóval! Ha ő nem kérdez, akkor kérdezz Te! Ne légy rest, sok-sok kellemetlenségtől kímélheted meg magad.
De tudod mit? Gyere hozzánk vásárolni, akkor garantáltan személyre szóló gépet kapsz:)

Vidi Rita

Kapcsolódó bejegyzések:

Hardvert, szoftvert karácsonyra?” bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. BobMaster

  „multifunkciós gépekkel érdemes vigyázni. Ami mindent tud, az tökéletesen semmit nem tud… De ez az én véleményem.”

  Ezt kifejtenéd bővebben? 🙂

 2. Antivírus Kommandó

  Kedves BobMaster: minden mai gép „multifunkciós”, hiszen a programoktól válik azzá, ami. Minden gép tud mindent, csak nem mindegy milyen gyorsan.

  Rita: Én nagyon mérges lennék a Jézuskára, ha eredeti Windows XP-t kéne bontogatnom a fa alatt:) És szerintem egy gép nem lehet személyre szabott, mintahogy ez zokni sem. Mondjuk pl 38-as a mérete. Dehát ezért van a számozás, ettől nem lesz személyre szabott. Éshát a proci, meg a memóia, meg a merevlemez is valahol szinkronban vannak. Nyilván nem fogsz 4 giga ram, core 2 duo 3 g mellé 80-as vinyót rakni. Maximum a videókártyával lehet mahinálni. Dehát nyilván az előbbi konfig nem integrált videókártyáról fog menni. Itt is, mint a zokniknál kategóriák vannak. Van 65 ezres gép, van 100 ezres, meg van 150, esetleg 200 ezres, a többi tulajdonság nagyjából adódik. Javítsatok ki, ha valamit rosszul gondolok.

 3. Vidi Rita Szerző

  Bobmaster!
  Üdv itt is:)

  A multifunkciós nyomtatók eddig csak csalódást okoztak. Itt célzok a tizenezer forintba kerülő multifunkciós nyomtatókra, amik tudnak fénymásolni, nyomtatni, szkennelni, kártyát olvasni.
  Elméletileg.. Ugyanis nagyon sok olyannal találkoztunk, aminél egy-egy funkció nem akart működni. Leggyakrabban a szkenner.

  Mi elköteleztük magunkat az mellett, hogy ha egy termékszériáról kiderül, hogy problémás, akkor még hosszas könyörgésre sem forgalmazunk ilyesmit. Így nálunk sincs már multifunkciós nyomtató, de ugyanígy kiszórtunk még pár gyártó pár termékét. (Alaplap, videókártya első helyen)

  Egy esély van, semmi több. Nekünk nem hiányzik, hogy tömegével hozzák vissza a gyárihibás cuccokat.

 4. Vidi Rita Szerző

  Mi nem árban kategorizáljuk a gépeket, de való igaz, egy szakembernek ezek mondhatnak valamit.
  Persze, a tulajdonságok ezekből adódnak, de ezt hogyan fordítod le a vevő nyelvére, ha nem is szólsz hozzá, csak ráböksz a 3-4-5 konfigra, aztán válasszon a jóember 🙂

  Van olyan ismerős, aki azért zárta be a számtech. boltját, mert megunta, hogy állandóan kérdezősködnek, érdeklődnek a betérők.

  Hát de istenem, ha ez egy ilyen szakma, akkor nincs mit tenni! Ez nem pizzasütés, itt nem egy-két eldöntendő kérdés van, hanem nagyon sok.

  Majd folytatjuk!

 5. Antivírus Kommandó

  Ésvalóban, nagyon fontos a tálalás a betérő nem hozzáértő vevőknek. Ebben egyetértek. Ezentúl én is beépítem a szlengszótáramba a „személyre szabott” szót. Csak szakmailag akartalak megingatni, jól csinálod amúgy!

 6. ZoliTesó

  Multifunkciós témához, mint HP szervizes szakember szólnék hozzá.
  – Valóban gyengécskék a mindent-bele „All in One” berendezések. Saját tapasztalatom, hogyha valamelyik részegység megpusztul, akkor gyakorlatilag dobhatod ki az egészet – most HP-ről beszélek.
  – Az én ajánlatom: inkább külön egy jó szkenner és külön egy, a céljaidnak megfelelő nyomtató.
  – A fiókban lapuló régi modemmel összekötve a PC-t még faxolni tudsz, ha erre szükséged van, bár legtöbbször egy otthoni felhasználó pont ezt a funkciót nem fogja használni.

 7. Feri

  Szia Rita!

  Ezt már én sem hagyhatom szó nélkül. 🙂
  „Ami mindent tud, az tökéletesen semmit nem tud…”
  Szeretem a jó telefonokat, ezért múlt év végén megleptem magam egy MDA Vario III-mal. A tesztek így jellemezték: a telefonok császára! Valóban rengeteg mindent tud /az egy más dolog, hogy a funkciók töredékét sem használom 🙁 /, viszont telefonálásra napi teendők beírására nem nagyon alkalmas. 🙁 Persze lehet vele telefonálni, viszont egy kézzel valóságos művészet a névjegyzékből egy nevet kikeresni. A napi teendőket beírni, hogy el ne felejtsem, lehetetlen. Legalábbis egy kézzel, ahogy már megszoktam. Elég sokat közlekedek autóval, ezért ezek igen fontos szempontok! Vagy képzeld el azt, amikor GPS-en van a telefonod a tartóban és hívásod érkezik, ne adj Isten valakit sürgősen fel kell hívnod /egy kézzel kipattintani a tartóból, kikeresni a címzettet stb./! 🙁
  Egy szó mint száz, én úgy gondolom: ha mégis szinte mindent tudna, akkor pedig nem tudod kihasználni.
  Úgyhogy megtartottam a jó öreg N 70-es Nokiámat is mellette. 🙂

  Üdv:
  Feri

 8. U. Ferenc

  Kedves Rita!
  Úgy gondolom, hogy e bejegyzés összhangban van a Majoros Zsuzsa ” Kreatív vagyok” blogjával.Utólagos engedelmeddel elküldtem figyelem felkeltés céljából családom több leányának. Remélem nyilatkozni fognak melyik ajánlat nyerte meg tetszésüket.
  ZoliTeso kissé elkeserített, ugyan is a számítógépemhez csatlakoztatva van egy HP PSC 1500 series nyomtatóm. Ezzel a nyomtatóval szkennelek, nyomtatok, fényképet készítek, igaz nem nagyüzemi szinten, de eddig hiba mentesen és remélem még sokáig.
  Feri druszámnak teljesen igaza van. Gépet, berendezést és bárminemű technikát úgy kell vásárolni, hogy a célját elérjük vele , valamint a későbbiekben is bővíthető legyen
  Köszönöm, hogy elmondhattam gondolataimat.
  Üdv.:U.Ferenc

 9. Zsó

  Kedves U. Ferenc!

  Vitatkozni szeretnék veled! 🙂 Mert, nem azt állította Rita sem, hogy midnen multifunkciós cucc rossz, de tény, hogy több a hibalehetőség, egy olyan műszaki cikkben, ami mindent tud papíron, és 15.000 Ft-ért megveheted. Eleve a javítás is bonyolultabb, mert nehezebb hozzáférni kül, alkatrészekhez, és monjduk elég ha meghibásodik a gari után 2 nappal egy IC, és máris nincs Scannered, nyomtatód, faxod, semmi. Persze van 300.000 Ft-ért olyan multifunkciós nyomtató, hogy megszólal, és külön körök látják el a feladatokat, gyors, és megbízható. De elérhető áron én is azt tapasztalom, hogy inkább vegyen az ember 15-ért Scannert, 20-ért nyomtatót, és 2500 ft ért kártyalolvasót, mert így ugyanígy megvan minden, kicsit drágább volt, de az élettartama többszörös. 40.000-ért is van hifi, de ha igényes technikát akar az ember, akkor inkább kicsinként, de vesz egy Cd-Decket, Rádióerősítőt, Dvd-lejátszót, és egy olyan rendszere lesz, ami karbantartással nagyon sok ideig jó és megbízható lesz. És ehhez sznobnak se kell lenni, és gazdagnak sem. :)) Mindenesetre jó, hogy neked működik megbízhatóan. Tény hogy sokaknak nem. :(( Mindenről a Teszkó tehet! 🙂

  Üdv,

  Zsó

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.