Melyik operációs rendszert válasszam?

Mostanában aktuális kérdés a felhasználók irányából: átálljak a Windows 7-re? Vagy maradjak az XP-nél? Melyik a jobb? Segíts a véleményeddel!

Lehet, hogy nem leszel a véleményemmel előrébb, de megosztom, hátha mégis segít: teljesen mindegy mit használsz, a lényeg, hogy tudd használni!
Nemrég, az OkosHonlap tréningen, ahol a weboldalak és tulajdonosaik számítógépének biztonságáról adtam elő röviden, a harminc résztvevőből csak egy valakinek volt Windows 7 a gépén. A többiek jórészt XP-t, néhányan pedig Vistát használtak.

Őszinte leszek: sosem rohanok hanyatt-homlok az új dolgokat kipróbálni. Minek váltsak, ha valami bevált? Minek váltsak, ha valami tökéletesen működik a kezem alatt?
Havonta legalább 20 új autótípust dobnak ki piacra világszerte, és pont a válság miatt rendeződött át az emberek értékítélete: egyszerűen már senki sem rohan lecserélni csak azért a régit, mert van már újabb!

Szerintem ez a helyes hozzáállás: ha valami bevált, ne piszkáld!
Ugyanakkor: Ha az új mellett döntesz, akkor köteleződj el mellette! Ne pislogj hátra!

Az új, tényleg új lesz. Ne keresd a Windows 7-ben se a Vistát, se az XP-t, mert teljesen más. Biztos, hogy jobb. (Hát csak nem lett rosszabb! :O)

De mindaz, amiben jobb lett, nem indokolja, hogy egy egyébként hibátlanul működő bármilyen operációs rendszert lecseréljünk, mert van már újabb.

Amire minden operációs rendszernél figyelni kell: a frissítéseket mindig töltsük le, és telepítsük is. Hiába a Windows 7, ha nem frissítjük a javításokat.

Szerintem nem lehet egy mérlegre tenni a Windows 7-et az XP-vel. Emez jól működik, amaz meg mindenféle új dolgot tud. Ha ráérsz próbálkozni, állj át a Win7-re, ha meg nem érsz rá, akkor maradj. A felhasználói élményt nem az operációs rendszernek kell adnia, arra ott az internet!

Összefoglalva: ha már váltottál, akkor hurrá!
Ha még nem váltottál, akkor is hurrá!

Minden jó, ha jól használod. Te vagy a kulcs, nem a Windows. Ja, és bocsánat, a lényeg is te vagy… Csináld úgy, ahogy jól esik! Nem leszel rosszabb vagy jobb felhasználó az operációs rendszer függvényében.

Mondtam, hogy nem fogok segíteni a véleményemmel :).

Kapcsolódó bejegyzések:

Melyik operációs rendszert válasszam?” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Krisztián (Kényelemszakértő)

  Először XP. Jó rendszer. Utána Vista, amit a gépemhez adtak. Látványos, szép, sokat tud, de kicsit problémás. Most Windows 7. Kézre áll, okos rendszer, szép is. Az XP-vel nem lehet összehasonlítani, főleg korszerűbb vason. De itt is vannak problémák, főleg drájverekkel. Mióta áttértem, kb. 5x telepítettem újra. Nagyon sok időmet elviszi, amivel igazán nem is kellene foglalkoznom.
  Most azon gondolkodom, hogy áttérek az almás rendszerre. Asztali gépen teszteltem az OS X Snow Leopard -ot és tetszik. Akik használják, egyöntetűen azt nyilatkozták, hogy ott nincs ilyen probléma, mint jelen esetben. Bekapcsolod – müxik – használod – örülsz neki. Ráadásul az új MacBook Pro még szép is…
  Hát tömören ennyi.

  „Ha ráérsz próbálkozni, állj át a Win7-re, ha meg nem érsz rá, akkor maradj.”
  Ezt kiegészíteném a Mac-es verzióval:
  … vagy vegyél egy Mac-et!

  Mindenkinek kellemes próbálkozást!

  Üdv:
  Krisztián
  Kényelemszakértő

 2. Antivíruskommandó

  Szia Rita!

  Következzék a saját véleményem, tőlem nem meg szokott formában:)

  – a telepítés ideje radikálisan lecsökkent (40 percről 20 percre), az optikai maghajtó hibáit rögtön kiszűri, megáll a folyamat, az új WIM rendszernek köszönhetően már csak felmásolja a rendszer képét
  – egyszerübb partició menedzsment
  – támogatja a SATA vezérlők nagy részét, nem kell vacakolni az XP által nem ismert vezérlőknél telepítésnél
  – telepítése végén a Windows Update segítségével a hardverek 90%-át ismeri, és ez egyre javul (kicsit leegyszerüsítve bebootol, feletelepül, és már használható is a rendszer teljes funkcionalításában, még laptopoknál is)
  – egy ma kapható gyors gép (core 2 duo proc, 3-4 giga ram) erőforrásait sokkal jobban kihasználja, vagyis egy mai gépen gyorsabban működik határozott
  – rendszerösszeomlás esetén a DVD-t berakva automatikusan kijavítja a hibát (chkdsk, boot szektor sérülése, rendszerindítók felülírása/törlése)
  – vezérlőpultba beépített biztonsági mentés eszközzel akár a felhasználó is készíthet lemezmentést, amit baj esetén helyre is tud állítani
  – fontosabb rendszerváltoztatás esetén szól mindig az UAC (el sem képzelhető, hogy egy féreg átrendezi a háttérben a gépedet, mint XP esetén)
  – jóval nehezebben terjednek rajta a vírusok, rendszerindító részekbe még nem láttam befészkelni, a fertőzést könnyen el lehet távolítani
  – alapból minden felhasználói jogosultsággal indul, te magad adhatsz csak rendszergazdi jogot
  – AppLocker technológia (fejlett programkontroll)
  – sokkal szebb kinézet (átlátszó elemek, effektek), feldobja az embert a sokéves fásult XP érzésből
  – egyenletesebb, gyorsabb működés
  – 64 bites támogatás magyar nyelven különösebb fennakadás nélkül(64 bitre áttérés már amúgy is időszerű, hiszen 1-2 év, és alap lesz a 4GB rendszermemória)

  Személyes tapasztalat, hogy olyan helyre felrakva, ahol állandóan vírusgondok voltak, remekül helytáll!

  Konklúzió: Aki fél az új dolgoktól, az maradjon az XP-nél, de aki teheti váltson mielőbb, nem fog csalódni! Érdemes az áttérést egy új gép vásárlására ütemezni. A kezdő felhasználóim is megtaláltak alapjábanvéve mindent az új rendszerben. Az új 2007-es Officehoz persze komolyabb elszántság kell. Akiben ez nincs meg, annak ajánlom: Classic Menu for Office 2007

  Próbálok hátrányokat is írni:

  – régebbi gépeken felejtős (1GB memória alatt)
  – vannak kifutó hardverek, amikhez a gyártók miatt sosem lesznek már Win7 illesztőprogramok

  Más nem jutott eszembe most hirtelen:)

 3. Krisztián (Kényelemszakértő)

  Antivíruskommandó:
  – Te nem a Márkószoftnak dolgozol véletlenül? 🙂

  Amúgy egyetértek a fentiekkel, nálam valószínű nem a rendszerben van a hiba, inkább valami hardver gond lesz. A rendszerre nekem sincs panaszom.

  Az áttérés nem nagy kaland.

  A dokumentumokat egy külső merevlemez segítségével (amit Rita miatt vezettem be és BACKUP névre hallgat) átpakoltam, persze külön partícióra, mert bármi gond van, nem kell aggódnom az adataim miatt.

  A Firefox és Thunderbird beállításokat, leveleket kompletten átmentettem a MozBackup programmal (amit mindenkinek ajánlok, én hetente lementem vele a teljes levelezésemet).
  Van magyarítás is hozzá, rém egyszerű használni, és teljesen megbízható.

  Minden mást pedig csak felinstallálok a szokásos módon. Na egy kivétel van XP-hez képest. A telepítést minden esetben >>> jobb gomb >>> futtatás rendszergazdaként kell végezni.

  Ja, a Total Commander. Ennek a beállítás fájljait szintén elmentettem és amikor felteszem az újat, csak visszamásolom és máris minden olyan mint előtte volt.

  Annak aki előtelepített rendszerrel kapja a notebook-ját, minden működni fog elsőre, így valóban a legjobb megoldás az új gép vásárlásával összekötni.

  A világon egyetlen dolog állandó, ez pedig a változás. A változás pedig jó.

  Üdv:
  Krisztián
  Kényelemszakértő

 4. Antivíruskommandó

  Örülök, hogy sikerült az almás gondolatot még csírájában elfolytani, főleg hogy az egy orvosolható drivergond miatt keletkezett. Kerestem egy cikket, már nem tudom hol olvastam, a címe valami ilyesmi volt: A MAC is szar, csak másképpen mint a Windows. Sajnálom, hogy nelem lelem a konkrétumok miatt. Sebaj. És örülök, hogy egy nálad előforduló hiba miatt nem általánosítasz rögtön, mint azt sajnos már előtted sokan megtették. Aki ott van a szakmában, annak nem okoz gondot a windows 7-es problémák megoldása sem. Pl: elévült ADSL kapcsolat törlése…

 5. Krisztián (Kényelemszakértő)

  Ez előtt Vistát használtam. A rendszert ott is nagyon szerettem, de aztán beruháztam egy SSD-re és feldobtam a Win7-et, ami már ezeket az eszközöket is jobban kezeli. Az operációs rendszerrel nincs bajom, de mivel ez már nem gyári telepítés, hanem én tettem fel, valóban előfordulnak hibák az eszközillesztők terén. A szomorú, hogy a gyártó honlapján hatalmas Windows 7 ready felirattal ellátott drájverközpontból letöltött eszközillesztők sok esetben nem jók. Én konkrétan 3-al szívtam, mire sikerült megoldani.
  Ez nem a Windows hibája, hanem a gyártóké. Ettől függetlenül szeretem. Az XP-t nem szerettem, az csak volt.
  Az almás gondolat továbbra is motoszkál, lehet h megpróbálkozom vele, bár egy hozzáértő barátom különösen ajánlotta a Vaio gépeket, amik meglehetősen jól vannak összerakva. Még meglátom…

 6. Antivíruskommandó

  Ennyiért legyenek is jól összerakva:) A driver support-juk csapnivaló, okoztak már kellemetlen delelőttöket. Kicsit drágák, inkább maradok, Asus-Toshiba vonalon. Hidd el az almás dolgokkal is megvan az ember maga szívása, csak ott más dolgok miatt megy a fejvakarás. Pl: nem mindegyik mobilnetszolgáltatónak kompatibilis vele a kütyüje. Amúgy sose tettem az OSX-et egy asztalra a Windows-al, mivel az csak egy szűk hardverarzenálon fut el. Nyilván jobban lehet ilyen körülmények között optimalizálni, mint a végtelen hardveren is elfutó Windows-t. A leírásokból a rajongók az életérzés, a design miatt választják jószerivel. Bár nem magyar pénztárcához illesztették. Ettől függetlenül nyitott vagyok rá, Win7 alatt Virtuális gépben nyomkodom, de egyenlőre még nem tudott megfogni, de ami késik nem múlik.

 7. Krisztián (Kényelemszakértő)

  Toshibát nem ismerem, az Asus billentyűzettől viszont kiráz a hideg. Nagyon lötyőgős, klattyogós. A Sonyt megnéztem, hááát nagyon jó masina. 300 körül már szuper jót találtam, lehet h belevágok hamarosan…
  Tökéletesen igazad van, lényegesen kevesebb a hardver, amire hülyére tesztelt drájverek vannak írva. Ez nyilván stabilabbá teszi. Ettől függetlenül nagyon nagy a fílingje és legtöbbször ez a vásárlás oka.
  Ezt jól kiveséztük, köszi!

 8. Jandó László

  Kérdésem lenne a Win7-el kapcsolatban. A jelenlegi gépen 2GB memó van. Erre fel lehet tenni a 64 bites Win7-t? Később valószínű, hogy bővítve lesz a memória.
  Előre is köszönöm!

 9. javdyaba

  Röviden és tömörem: linuxot. 🙂

 10. Tarsoly Attila

  Az XP ideje lejárt, már biztonsági frissítés sincs hozzá.A W7 szakértő ismerősöm szerint a legjobb
  oprendszer. Ha már virtuális gépet említettetek, próbáljátok ki az Ubuntu 10.4-et is rajta. Egyébként
  ez Windows mellé is mehet, automatikusan saját partíciót csinál magának.Félévente új verzió jön ki,
  amire automatikusan frissíthetsz, és hozzá sokezer ingyenes szoftvert választhatsz a bázisból.
  Minden ingyenes, ráadásul a Microsoft is beszállt a legújabb Linux- kernel fejlesztésébe. Miért is?

 11. Attila

  Hello mindenki! A Windowsról való átállás jegyében letöltöttem a Macbuntu 10.10 operációs
  rendszert. Ez egy Ubuntu alapú disztribúció gyönyörű Mac OS kinézettel. Rendkívül felhasználóbarát, szerintem ugyanannyi beállítási lehetőség van rajta,mint a Windowson, gyors és
  rendkívül elegáns. Pendrive-ról alig tíz perc alatt telepíthető magyar nyelven is. Csak a nyelvet kell
  beállítani, és azt, hogy meglévő oprendszer mellé tesszük, vagy a teljes lemezt legyen az övé.
  Ezután automatikusan települ.Ha a magyar nyelvet hiányosan telepítené, utólag is beállítható
  az angol helyett. Ekkor a következő bejelentkezéskor teljesen magyarrá vált. Licencet nem kell
  vásárolni rá, ingyenesen letölthető az internetről, és gyakorlatilag vírusmentes. Nagyon ajánlom
  a kipróbálását, nyugodtan mehet Win mellé is, nem törli az alap oprendszert maga alól!

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.