Szándékom szerint ez egy nagyon rövid lecke lesz, (a végére ki fog derülni, hogy mégsem lett az) viszont annál velősebb. Ma arról lesz szó, hogy válhatsz villámkezű felhasználóvá.

Itt két dolog számít:
1.    Mióta, és naponta mennyi időt használod a gépet rendszeresen,
2.    mennyi gyakorlást vagy hajlandó rááldozni a dologra.

Azt már a legelső leckében megtanultad, hogy hogyan kell beállítani úgy az egeret, hogy ne fél napig kelljen húzni, mikor egyik sarokból a másikba akarod vinni a mutatót. (Ha valami oknál fogva nem végezted el az általam javasolt beállításokat, akkor keresd vissza az első két leckét, és a második részből böngészd ki, mit és hogyan kell beállítani.)

Kedvenc témám a vírusok mellett, a hatékony felhasználás.
Nekem nincs időm molyolni, a műveletek monoton elvégzése helyett akad más öröm is az életben. Ezért nagyon fontos, hogy a műveleteket gyorsan, esetleg egyszerre két kézzel (vagyis feleannyi idő alatt) végezzük el, mert ha egy 3-4 órás folyamatos gépezést veszünk alapul naponta – amire ugye elég könnyű rászokni -, akkor nem mindegy, hogy ebből a 3-4 órából 3 órát vacakolsz, vagy 3 órán át élvezed a gép és az internet adta előnyöket!

Számomra a számítógép napi felhasználási cikk, olyan szinten hozzátartozik az életemhez, mint a reggeli kávé, vagy az esti fürdés. De nem is, mert inkább úgy, mint a levegővétel. Hamarosan Te is így leszel vele, vagy esetleg már ugyanebben a cipőben jársz, ekkor viszont létfontosságú, hogy egy egérkattintás, vagy egy billentyűvel vezérelt művelet ne tartson mérhetetlenül hosszú ideig.

A felhasználó gyorsító dolgokat morzsánként szedegettem fel, ami abból a szempontból volt jó, hogy egyszerre mindig csak egy fajta dolgot gyakoroltam be. Most annyival nehezebb a helyzeted, hogy Neked most több ötletet kell egyszerre magadévá tenned. Mégpedig minél előbb, annál jobb, majd meglátod!

Ne ijedj meg, ha első alkalmazásokkor bénázásnak tűnik majd a dolog, először biztos, hogy a hatékonyabb módszer fog több ideig tartani, de a készségeid rohamosan javulni fognak, csak az a kérdés, mennyit gyakorlod, és még egy fontos kérdés: mennyit alszol rá!

Még talán emlékszel, hogy a tanfolyamra csalogató anyagban írtam azt, hogy nagyon fontos, hogy ne egyben kapd meg az anyagot, hanem tagolva, mert ha egyben elolvasnád, huszad része sem épülne be az agyadba.

Az alábbi pofonegyszerű, de ugyanakkor mégis nehézkesnek tűnő néhány billentyűkombinációnak is be kell épülnie, hogy ne csak tudd, hanem érezd is. Ezek sok gyakorlásba, és jó néhány napba bele fognak telni, de mire a következő leckét kapod, már hatalmasat ugrottál a profi felhasználóvá válás útján.

Csapjunk a lecsóba!

Control+C, Control+V
Ha tudnád, hogy milyen kevesen használják, ha mégis, akkor milyen rosszul!
Kijelölt szöveget, de akár képet is a Control+C betűkombinációval elmented a vágólapra, aztán a kellő helyre behívod a Control+V betűkombinációval. Tipp: először a control (ctrl) billentyűt nyomd le, tartsd lenyomva, majd utána, a másik kezeddel lenyomhatod a c-t. Ezzel virtuálisan átmásoltad a vágólapra a szöveget, vagy képet. De nem kell megnyitni a vágólapot, isten őrizz!
Ha mondjuk a netről szeretnél elmenteni valamit, akkor a kijelölt szöveget ctrl+c-vel „lemented”, ideiglenesen tárolod a vágólapon, majd megnyitod a Word, vagy akármilyen szövegszerkesztő programot, és ahol a kurzor villog, a ctrl+v billentyűkombináció oda fogja bemásolni a szöveget. Na ezek után kell elmenteni.

Egy pillanatra visszatérünk az egérre:
Ha egy szövegben egyet kattintasz bal gombbal valahova az egérrel, akkor azon a helyen megjelenik a kurzor, ez ugye eddig világos volt? Ha mondjuk ki akarsz jelölni egy szót, akkor elég a szóra kettőt kattintanod az egérrel, automatikusan kijelölődik az egész szó, nem kell az egeret húzgálni, meg a gombot lenyomva tartani. Csak két katt és kész. Ha hármat kattintasz, akkor egy egész sort, vagy egy egész szakaszt ki tudsz jelölni, attól függően, hogy a sorok végén enter lett-e nyomva a szerkesztéskor. Próbáld ki itt a szövegben, abban, amit most olvastál. (Elméletileg az egész szakasznak kell kijelölődnie, ha gyors egymásutánban hármat kattintasz az egérrel.)

Control+P
Nyomtatáshoz szükséges billentyűkombináció, amivel a nyomtatóbeállítási ablakot lehet előhívni. Ezt megtehetnéd egérmozgatással és kattintgatással is, de így sokkal egyszerűbb.

Shift+nyilak
A Shift az a gomb, aminek a segítségével nagybetűre váltasz a mondatok elején, vagy nevel esetén. Bizonyos helyzetekben (főleg, ha éppen a billentyűzeten van mindkét kezed, és ki szeretnél jelölni egy szót, vagy szakaszt, és nem akarod az egeret keresgélni) a leggyorsabb a szövegben való kijelöléshez. Lenyomod a Shift billentyűt (kettő van belőle, kezeld azt, amelyik jobban kézre esik) és attól függően, hogy mekkora szakaszt – és a kurzortól milyen irányban – szeretnél kijelölni, lenyomod a kurzormozgató nyilak valamelyikét. Gyorsan rá fogsz jönni, hogy melyik nyilat, milyen esetben érdemes használni. Én például rendszeresen akkor használom ezt a billentyűkombinációt, amikor írok, és mondjuk egy szakaszt szeretnék kitörölni. Shift+felfelé nyíllal kijelölöm a szakaszt (mert mondjuk, nem tetszik amit alkottam), és amikor ki van jelölve betűre pontosan, akkor megnyomom a Del gombot és kész, pár mozdulattal kitöröltem. Próbálgasd, Neked mi esik kézre és mikor!

Alt+F4
Ezt nagyon vicces körülmények között tanultam meg, hogy mit jelent, de nem mesélem el, mert két napig csak rajtam nevetnél. Viszont olyan tökélyre fejlesztettem a használatát, hogy néhányan mai napig csodájára járnak.
Az Alt+F4 betűkombináció tulajdonképpen arra szolgál, hogy az éppen aktív alkalmazásodat bezárja. Tehát, az aktív ablakot. Teszem azt, meg van nyitva 5 ablak, az egyik a böngésző, a másik a Winamp, a harmadik a pasziánsz, a negyedik a levelező, az ötödik meg egy e-book. Úgy szép az élet, ha zajlik!:)

De továbbmegyek, Te éppen sietsz valahova, és tudod, hogy bezárni minden ablakot, kilépni a Windows-ból az bár nem hosszú idő, de ha hajszálra kiszámítod az idődet, akkor le lehet késni miatta a buszt. (Khm, vajon ezt honnan tudom?…:))

Tehát, ahelyett, hogy leülnél, és elkezdenéd keresgetni az egeret (mert az egérrel ilyenkor mindig az a baj, hogy soha nem a legkézreesőbb helyen van, hanem nyúlkálni, keresgélni kell) a billentyűzet baloldalon lévő Alt gombjára teszed a bal kezed hüvelykujját, lenyomod, és lenyomva tartod, és a bal kezed mutatóujjával megnyomod az F4 gombot. (Alt gomb lenyomva marad.) Így a fölső, aktív ablak, mondjuk éppen a Winamp bezáródik, zene elhallgat. Egy másik ablak válik aktívvá így, de az Alt+F4 újbóli lenyomásával az is bezáródik. Mind az öt programot bezárod egy nagyobb karmozdulattal (billentyűzetre helyezed a kezed), és 5 pici gombnyomással. Nem kell gyorsan nyomni, de úgy másodpercenként nyugodtan lehet, látni fogod, ahogy bezáródnak az ablakok.
Tehát, 5 másodperc alatt bezártál 5 alkalmazást, holott egérrel még csak addig jutottál volna el, hogy megfogtad az egeret.

Igen ám, de még ki is kell lépni a Windows-ból!
Tovább megnyomod az Alt+F4-et, ekkor felugrik az a kis ablak, amin ki lehet választani, hogy mit szeretnél a Windows-zal: készenlétbe helyezni? Leállítani? Újraindítani?
Na, itt kell egy pillanatra odafigyelni, hogy a Leállítás ikonocska legyen az aktív. Ha nem az, akkor sem keresgéljük az egeret, hanem a Tab billentyűvel váltogatunk a 3 kis ikon között! Alapból  a „Készenlét” ikon lesz aktív, tehát a Tab billentyűt csak egyszer kell megnyomni, de ha elvéted, akárhányszor nyomhatod újra.

Amikor a leállítás ikon az aktív (ezt látni fogod!), akkor meg kell nyomni az Enter billentyűt és hoppsz, a Windows kilép! Szabályosan, semmi sumákolás, semmi zűr. Mindent leállítottál, nincs elveszett adat, a Windows leáll, futhatsz a buszhoz!

(Mégsem lesz ez olyan rövid lecke.)

Nyugalom, csak bonyolultnak látszik, de nem az!
Másodszorra már kenni-vágni fogod, holnapra pedig csukott szemmel is menni fog!

Egér kontra Enter gomb.
Biztosan léptél már be olyan helyre a neten, ahova felhasználónevet és jelszavat kértek. Egy pillanatra idézd magad elé a képet: beírtad a felhasználóneved, egérkeresés, átkattintás a másik beviteli mezőbe, jelszó bepötyögés, egér után tapogatózás, oké gombra kattintás.
Leírni is sokáig tartott, de ebben a formában véghezvinni is hosszú idő!

Két billentyű segítségével pillanatok alatt megoldhatod ezt is. A beviteli mezők között a Tab billentyűvel navigálhatsz. Lenyomod egyszer, és máris a következőbe ugrik. Nem kell egeret hajkurászni, nem kell az egérmutató keresgélni, egy gombnyomás és máris ott vagy, ahol lenni szeretnél. Oké, beírod a jelszót, mit csinálsz? Nem, nem az egered és az egérmutatót keresgéled, hanem megnyomod az Enter gombot. Láss csodát, olyan, mintha az egérrel okéztál volna! Megtörténik a belépés!

Nem biztos, hogy az internet minden oldalán működik ez a dolog, de az összes ingyenes e-mail szolgáltató és az összes nagy portál (köztük iwiw) oldalán is remekül bevált.
Persze, ha szereted használni az egeret, ha Neked külön örömet okoz, akkor nem kötelező gyorsítanod, de én még egyetlen profit sem láttam egérrel bajlódni.

Igen, ennyi volt a mai lecke, de csak azért, mert a következő egy nagy falat lesz. Addigra be kellene gyakorolnod a ma tanultakat, de legalább ki kellene próbálnod. Mégpedig azért, mert amivel továbbmegyünk, az a program a billentyűkombinációk nagymesterévé fog Téged kiképezni, és ezáltal a felhasználók legprofibb felhasználójává is!

Hogy mi ez a program, és mi lesz a következő lecke témája? A Total Commander!