Avagy: az okos más kárán tanul.

Ennek a leckének az a célja, hogy rávilágítsak olyan bakikra, amelyeket simán el lehetne kerülni, akár profi, akár amatőr a felhasználó. De persze itt is nagy különbségek fedezhetők fel az egyes csoportok hozzáállása és hozzáértése között.

Új fogalmat is tanulunk, a „profi” (idézőjeles profi) fogalmát, akiknek csoportjába

 • a meggondolatlan,
 • felelőtlen,
 • mindentjobbantudó,
 • ugyan tapasztalt, de képzetlen felhasználók tartoznak.

Tipikusan azok a felhasználók, akik leszólják a Microsoft termékeket, viszont mégiscsak használják. Akik mindenkinél jobban tudnak mindent, de mélyen hallgatnak arról, hogy hacker oldalakról fejlesztik a „tudományukat”. Utálják a konvenciókat, nem vesznek komolyan semmilyen problémát. Ha társaságban meghallják az alaplap, videókártya, számítógép szavakat, rögtön tudálékosan a társaság középpontjává válnak, és kéretlenül is osszák az észt. Remélem, nem ismertél magadra a definiálás alatt
Ezek a „profik”, akik mindenhez nagyon értenek, mindenbe meggondolatlanul beleugranak, hiszen tényleg elhiszik magukról, hogy mindenhez értenek. Pedig, ha emlékszel, már az első leckében megbeszéltük, hogy nem érthetünk mindenhez, mert egyszerűen ez lehetetlen a számítástechnikában.

Vegyük például a Windows telepítést, de inkább a Windows újratelepítést.
Ha már csináltál ilyesmit – nagy valószínűséggel nem telepítettél még Windowst, de most az elv a fontos -, akkor tudod, hogy egyáltalán nem ördöngösség. Nem kell elkapkodni, nem kell elbohóckodni, és minden rendben lesz. Ha még nem telepítettél soha Windowst, akkor tudd, hogy nem kell tőle megijedni, csak jól oda kell figyelni.

Nagy hibát az újratelepítés előtti adatmentésnél lehet elkövetni, és ebbe a „profik” azért esnek bele relatíve gyakrabban, mert ukmukfukk leformázzák a winchesterüket, újratelepítik a Windows-t, amikor is, a beállításokkor kapcsolnak, hogy:

 • hmm, elfelejtettem lementeni a Dokumentumok mappa tartalmát. (A Windows alapból mindent ide szeretne menteni, erről lesz még szó, később.)
 • Következő baki: hmm, elfelejtettem lementeni a játékmentéseket. (Ez kissé szíven szokta ütni az embert, megvallom, én jártam már így sok-sok évvel ezelőtt… Már majdnem végigjátszottam egy kalandjátékot, amikor újra lett telepítve a Windows-om, és bár azt hittem, minden szükséges adatot lementettem, bezony ez a játékmentés a gépen maradt, és végül el is tűnt örökre! Kell mondanom, hogy majdnem szívinfarktust kaptam, mikor rájöttem? És kell mondanom azt, hogy azóta sem jutottam el soha többé arra a szintre a játékkal?)
 • Szintén egy jó kis baki: hmm, elfelejtettem lementeni a levelezésemet az Outlook-ból (vagy Thunderbird-ből. Webes levelezőkből nem kell adatot menteni, mert azokat ún. webszerver tárolja). Az újratelepítéssel, mentés nélkül, minden kimenő és bejövő levélnek lőttek!
 • Hmm, elfelejtettem elmenteni a Kedvencek mappámat a böngészőmben (benne 53 kedvenc honlap címével, mert ugye, ha csak 5 lenne, azt tudnánk fejből..).

Az igazi profik (tehát NEM az idézőjeles „profik”) is követnek el hibákat, és a legtöbbször – nemcsak a számítástechnika területén van ez így, hanem más szakmákban, hobbikban is -, azzal rontanak el dolgokat, hogy elbizakodottá válnak.
Ezáltal figyelmetlenné is.

Használtam már hasonlatként az egyik leckében az autóvezetést, most is ezt teszem.
Statisztikákkal mutatták ki, hogy a balesetek 80%-át, profi, évek óta biztonsággal és rengeteget vezető, tehát hatalmas rutinnal rendelkező sofőrök okozzák.

Végül is, teljesen logikus: láttál már 2 hetes jogosítvánnyal rendelkezőtk többsége még az utcára sem mer kijönni autóval, nem, hogy száguldozni! (Azért itt is vannak persze kivételek…)
Ez vonatkozik ránk is, számítógép szerelmesekre. Kezdőként mindent legalább 3szor körbejárunk, végiggondolunk, informálódunk, és csak az után lépünk, akkor is sokszor remeg közben a kezünk.
De a rutin mellé mindig legyen meg benned az egészséges gyanakvás: biztosan nem rontok el ezzel a kattintással semmit? Egy hosszú időszak végén már TUDNI fogod, hogy nem rontasz el semmit, de addig sok víz folyik még le a Dunán.

További, meghibásodást okozó bakik: (ezekkel rendszeresen találkozunk a szervizünkben)

 • Ajaj, készenléti állapotban szállítottam a laptopomat és azóta nem indul! A laptopokon van egy ügyes kis gomb, egy mozdulattal készenléti állapotba helyezhető a rendszer, így nem fogyaszt áramot, nem vesznek el az adatok. A készenléti állapot működésbe lép bizonyos tétlenségi idő után is. Rengetegen követik el azt a hibát, hogy így, készenlétben utaztatják, hozzák-viszik a laptopjukat. Ez azért gond, mert készenléti állapotban is működik a processzor, a merevlemez, és a mechanikus alkatrészek nagyon sérülékenyek, és érzékenyek a mozgatásra. Ezért csakis kikapcsolt, előírásszerűen leállított állapotban szabad laptopot szállítani! (Ha most nincs is laptopod, még lehet!)
 • Ajaj, bekapcsolva hagytam a gépet, miközben az ütvefúróval dolgoztam! Flex, gyalugép, ívhegesztő, ipari porszívó – tetszés szerint behelyettesíthető. A nagy teljesítményű gépek beindításkor nagy „mennyiségű” áramot vesznek fel, ezáltal máshonnan elvonják (ezt sikerült kellőképpen pongyolán megfogalmaznom, de a lényeg ez). Így az esetlegesen bekapcsolva hagyott számítógépnél leesik a feszültség, illetve az áramerősség, és ezt a számítógép alkatrészek nem igazán tolerálják. Léteznek feszültségingadozást kivédő tápegységek, és speciális aljzatok a hirtelen áramkimaradás minden hátulütője ellen (adatvesztés), ezek eléggé drágák. A feszültségingadozást kis odafigyeléssel a legtöbb esetben ki lehet védeni!
 • Ajaj, vihar idején nem áramtalanítottam a gépet, hát a villám meg nem pont ide csapott?! _ Már a vihar közeledtekor ki kell kapcsolni a gépet és a hálózatból is ki kell húzni, mert a villámcsapás nem viccel! Nemrég egy ügyfelünk hiába siratta a szép új gépét, minden végleg összeégett benne! De nem kell nagy tragédiára gondolni, bőven elég, ha összeégés nélkül csak úgy örökre tönkremegy az alaplap, vagy a videókártya. Nyaranta több tucat villámcsapásos esettel találkozunk.
 • Ajaj, nagytakarítást csináltam, és kiporszívóztam a gépet. Azóta nem indul! – néha, nagyon finoman le lehet fújni a port a ventillátorokról, sőt, ez kötelező minimum 2-3 havonta, miután levetted a számítógépház oldalát! De soha nem szabad kiporszívózni, pláne nem egy laikusnak! A gépet belülről csak és kizárólag speciális, antisztatikus, erre a célra kifejlesztett eszközökkel szabad takarítani. Mindig bízd szakemberre!

Vírusok

A profik és a „profik” közül is sokan, rendszeresen vírusokkal küzdenek.
Pedig azt gondolhatnánk, hogy ha valaki ért hozzá, akkor első és alapvető dolga, hogy megkíméli önmagát a kártevőktől. De ez nincs így. Sokan elbízzák magukat, és nem törődnek a kártevőkkel, mert nem hajlandóak beismerni a tényt: mindenki veszélyben van. (Ezt később kitárgyaljuk még.) Meg különben is, ha valami gond adódik, akkor újratelepítik a Windowst és kész… Az ilyenekre mondják a valóban szakemberek, hogy „lúzerek”, vagyis vesztesek.

Fő szabály

Első körben, egyetlen, nagyon fontos szabályt kell megjegyezni, és a jövőben alkalmazni minden olyan számítógépen, amin internet van: ez a szabály az, hogy nem szabad semmilyen dokumentumot az alapértelmezett Document and Settings>>Dokumentumok mappába menteni. Ez a terület TABU!

Hogy miért? Azért, mert ez egy nyitott kapu a vírusok és mindenféle kártevők számára. Minden alapvírus általában úgy van megírva, hogy azonnal fertőzze meg a Dokumentumok mappát, mert felhasználók – és minden program – 85%-a MINDENT oda ment el. Ezt ki is használják a vírusok gazdái, a Vírus Kommandó blogunkon olvashatsz olyan történetet, mikor egy felhasználó adatait túszul ejtette egy vírus! Nem viccelek, váltságdíjat követeltek! Természetesen a Dokumentumok mappát zárolták a gép gazdája elől, és megfenyegették, hogy törölnek minden adatot!
Rémtörténet? Horror? Viszont minden szava igaz, és sajnos mindennapos történet.

Tehát, azt javaslom, hogy nyiss meg egy akármilyen üres dokumentumot, és próbáld elmenteni! Felugrik egy kis párbeszédpanel, ahol felajánlja a mentés helyének a Dokumentumok mappát, nos OTT és AKKOR kell egy másik helyet kiválasztani a mentésnek.

EZ MOST GYAKORLAT, most azonnal próbálj elmenteni egy új (akár üres) dokumentumot, és gyakorold be, hogy NEM a Dokumentumok mappába mentesz.

Hogy mi legyen a másik hely? Egy másik mappa, amit elnevezhetsz, mondjuk Irkafirka mappának, és oda mentheted az írásaidat. Aztán csinálhatsz mappát a képeknek, vicceknek, verseknek, szakdolgozatnak. A lényeg, hogy ne a Document and Settings főkönyvtárban legyen, hanem valahol jó messze a Windowstól főmappájától.

Térjünk vissza a bakikra
Képzeld el, hogy egy hónapja van géped, előtte még sosem volt, és valami hibát tapasztalsz.
Mondjuk, nem kapcsol be néha a monitor.
Mit teszel ilyenkor? (Valószínűleg garanciális még a géped!) Viszed a szervizbe, ugye?! Naná!

Igen ám, de mit tesz egy elbizakodott „profi”? Naná, hogy belepiszkál!

Tegyük fel, hogy még helyre is tudja hozni a hibát, mert csak egy kimozdult alkatrész – kábel – okozta a gondot. Látszólag.

De ettől csak még elbizakodottabb lesz, és a végén már atomjaira szedi szét a gépet, mert úgy érzi, hogy ért hozzá. Aztán egy év múlva egy szinte leselejtezni való géppel állít be a szervizbe, ahol azt fogják tőle megkérdezni, hogy Atomháborús övezetből jöttél? (Khm, én már kérdeztem ezt ügyféltől, egyszerűen döbbenetesen nézett ki a gépe!)

Ezzel szemben a Te ugyanannyi idős géped szépen és vígan elketyeg minden gond nélkül, és folyamatos piszkálások nélkül. Mert Te, mint amatőr, nem bíztad magadra a munkát, hanem szakemberrel nézetted meg. A szakember kiderítette, hogy a tápegység egyik rossz ellenállása miatt feszültségingadozás lépett fel a gépben, ez miatt a videókártya néha túlfeszültséget kapott, ami miatt nem működött a monitorvezérlés. És bizony egyetlen tápcserével hosszú időre megmentetted a gépedet. (Illetve a szakember.)

Látod, megint nem égbekiáltó nagy dolgokról írtam, hanem egyszerű hozzáállásbeli különbségekről, amik néha gépéletet menthetnek. És felesleges stressztől védenek meg téged, a felhasználót.

Soha ne legyél elbizakodott, mert vagy az adataid, vagy a hardvereid láthatják a kárát, vagy szélsőséges esetben az egészséged. Nem viccelek, számítógépezni stresszes dolog.

Önismeret

Ezen kívül még azt javaslom, hogy ne félj bevallani magadnak, hogy mik a gyenge pontjaid. Ha sikerült bevallani, hogy például lusta vagy vihar idején kikapcsolni a gépet, mert éppen jól szórakozol, akkor tudatosítsd magadban azt, hogy nagyon súlyos pénzeket és nagyon fontos dolgokat veszíthetsz el örökre, ha valahova a közelbe vág a villám. Bár van az a mondás, mely szerint a villám nem csap kétszer ugyan oda, de van olyan ügyfelünk, aki rendszeresen visszajár villámcsapás miatti problémákkal. Nem az ő gépébe csap a villám, hanem valahova a közelbe, de azt megszenvedi a gépe is. Ő persze nem tanul belőle, viharban is gépezik.

A saját hibáidat Te ismered a legjobban, ezekre fokozottabban figyelj oda, máris megspórolhatod így, a meglepetésszerű problémák 90%-át.
Ismered a mondást?
A tudott hibákon a legkönnyebb javítani!

Tippek:

 • A Dokumentumok mappába soha ne ments semmit! Semmit! Ha mégis mentesz oda valamit, mert sürgős a mentés, akkor amint lehet, helyezd át máshova az anyagot.
 • A Kedvenc webcímeidet mentsd el néha egy sima szöveges dokumentumba is! A böngésző bármikor elszállhat, mint a győzelmi zászló.
 • A játékmentéseidet szigorúan kötelező a játék mappáján kívülre IS menteni! (Egyszerűen csak át kell másolni másik mappába. Nem áthelyezni, csak másolni.)
 • A leveleidet rendszeresen mentsd, archiváld, sőt, szelektáld! Ne várd meg, míg összegyűlik harmincezer darab!
 • Vigyázz a villámokkal, áramingadozással, laptop mozgatással és persze a takarítással!

Fontos dolog: csak az nem hibázik, aki nem csinál semmit. Viszont! Ugyanazt a hibát többször elkövetni már irtó ciki!

Következő alkalommal a programok telepítéséről lesz szó.

Vidi Rita

PC Kommandó