Az első két leckét egyben kapod, mert az elsőben fogalmakat tisztázunk, és megmutatom Neked az én nézőpontomat, hogy hogyan látlak Téged. A másodikban pedig már gyakorlati tanácsok következnek.
Azt javaslom, hogy készíts egy kávét, vagy egy finom teát, és miközben tanulsz, nyugodtan lazíthatsz is!
Kezdésként definiáljuk a profi felhasználó fogalmát. Kezdjük magával a szóval: profi.

Jelentése: hivatásos, foglalkozásszerű, professzionalista.

Biztos lehetsz abban, hogy a számítógép felhasználásban is a gyakorlat teszi a mestert, viszont a rossz berögződések nem mestert, hanem pancsert eredményeznek. (Mint például az autóvezetésnél: ha rosszul tanultad meg a Kresz-t, hiába vezetsz 10ezer kilométert havonta, attól még nem ismered jobban a szabályokat, és potenciális veszélyforrás vagy a többi közlekedő számára.)

Azok, akik emelt szinten, jó minőségű, drága tanfolyamon, esetleg főiskolán, egyetemen tanultak számítástechnikát, azok nem azzal vannak előnyben, hogy évekig magoltak, nem is azzal, hogy szakszavakat fújnak kívülről, és még csak azzal sem, hogy fejből tudják, minek a rövidítése a DOS, meg BIOS és társaik. Hanem azzal vannak előnyben, hogy jók az alapjaik és eleve nem félnek a számítógéptől.

Olyan alapvető dolgokkal vannak tisztában, amely alapvető dolgok meghatározták a haladási irányt ezen a szédítő, információs szupersztrádán.
Míg egy olyan felhasználó, aki magától tanul, netán a gépe segítségével, és csak tapasztalgat, morzsákat szedeget fel, nos ennél a felhasználónál hiányzik a biztos irány és a kellő magabiztosság.

De ez nem szégyen! Ezen rengeteget lehet javítani, ezért is vagyunk itt.

A profik, hozzáértők másik nagy előnye, hogy ha hibáznak is, szinte azonnal észreveszik, hogy: „Na, ezt nem kellett volna…”.
Az amatőrök és kezdők ellenben csak akkor veszik észre a saját hibájukat, amikor már katasztrófa fenyeget, és a pici hibákból sem tudnak tanulni éppen az miatt, hogy észre sem veszik azokat.

Az amatőrök, ha döntéshelyzet elé kerülnek, akkor a pánikfaktor kapcsol be, és jóformán soha nem döntenek, hanem csak tippelnek.

Tehát profi az a felhasználó, aki egyrészt tudja, hogy mikor és mit csinál, másrészt azt is tudja (legalább nagy vonalakban), hogy hogyan, harmadrészt pedig, ha nem tudja, akkor azt biztosan tudja, hogy hol kell utánanézni!

Olyan nincs, hogy valaki mindenhez ért a számítástechnikában. Még a kenyérsütésiparban el tudom képzelni, hogy valakinek a kisujjában van az egész szakma, de, hogy a számítástechnikában ez közel sincs így, abban biztos vagyok.

Saját példámból kiindulva: napokig tudnám sorolni, hogy mihez nem értek a számítástechnikában, ezekeben belül külön ki tudnám listázni, hogy mivel NEM akarok soha foglalkozni.

Tudnunk kell, hogy mivel szeretnénk foglalkozni, mihez van tehetségünk, mihez van kedvünk. De ahhoz, hogy ezt eldöntsük, ahhoz persze már bizonyos alapismeretek szükségesek, hiszen a semmiről nem dönthetjük el, hogy kell-e nekünk, vagy sem.

Neked bőven elég most az, ha meghatározzuk számodra az irányt, letesszük az alapokat, a biztos, megingathatatlan alapokat, amelyekre már sokkal gyorsabban és magabiztosabban építkezhetsz.

Most így a definiálás végén elárulok Neked egy nagy titkot. Kanyarodjunk vissza azokhoz, akik iskolában vagy drága tanfolyamon tanulták a számítástechnikát. Ezek a felhasználók nagy valószínűséggel a munkájukat is számítógéppel végzik. El tudod képzelni, hogy mennyire unhatják már?

El tudod képzelni, hogy mennyire belefásultak már az egészbe?

Velük szemben hatalmas, behozhatatlan előnyöd van, bármennyire is kezdő legyél: Te ÉLVEZED! Mert számodra új, számodra izgalmas, felfedezésre váró terület, Neked ez még örömet okoz!
Most jöttem csak rá, hogy mi is a tanfolyamunk igazi célja (pedig én csinálom, tudhatnám már igaz?)! Ezek szerint a sokadik célja ennek az ingyenes e-mail tanfolyamnak az, hogy minél hosszabbra növeljük számodra azt az időt, amíg örömet okoz Neked a számítástechnika. Ugye, hogy jól hangzik?

Összegezve: azért, mert nem jártál informatikai főiskolára, és nem tudod, hogy minek a rövidítése a BIOS, attól még lehetsz profibb felhasználó a számítástechnikai zseniknél. Látni fogod, hogy milyen egyszerű és kézenfekvő dolgokon múlik az, hogy mennyire profi valaki.
Felkészültél? Mehetünk tovább?

Egy kiegészítő információ, ami időközben került be a tanfolyam anyagába:

Mivel jórészt kezdő felhasználók iratkoznak fel a 80 napos tanfolyamra, kötelességemnek érzem – és a tapasztalatok alapján indokoltnak is -, hogy tájékoztassalak: minden levelünk alján találsz egy leiratkozási linket, amire, ha rákattintasz, azt fogod elérni, hogy többé nem kapsz tőlünk levelet.

A leiratkozási linkre kattintva megszűnik köztünk a kommunikáció.

Ez a leiratkozási módszer általában minden, a miénkhez hasonló e-mail tanfolyamra, és hírlevél sorozatra vonatkozik, amit az interneten találsz.

Erre a módszerre törvény kötelezi a szolgáltatókat – így minket is -, viszont azt vettem észre, hogy a törvény a felhasználót arra nem kötelezi, hogy tudjon a dologról és használja is… Éppen ezért tartottam fontosnak leírni ezt, mert neked, mint a szolgáltatás másik oldalán lévőnek vannak jogaid is és kötelességeid is. Le tudsz iratkozni egy kattintással ha nem akarsz kapni egy hírlevelet, vagy fapadosabb hírlevelek esetében a hírlevélre küldött válasz e-maillel tudod jelezni, hogy nem kérsz több levelet. A levelek alján mindig találsz egy rövidke kis információt, hogyan lehet leiratkozni. Ha nincs a leiratkozásról információ, akkor két dolog lehetséges: vagy tévedésből maradt ki, és a legközelebbi levélben lesz leiratkozási lehetőségről szó, vagy a szolgáltató nem ismeri a törvényeket.

Tehát, ha azt látod egy hírlevélben, hogy: Leiratkozni itt lehet, és mellette egy általában kék színű, aláhúzott szöveget látsz (link), akkor arra kell kattintanod, és kész, más teendőd nincs.

Ha e-mailben lehet csak leiratkozni, akkor a levél alján megadott e-mail címre kell általában egy Leiratkozás tárgymezejű levelet írni, és manuálisan veszik le az e-mail címedet a listáról, és törlik az adataidat.

A PC Kommandónál és a Vírus Kommandónál ezt automata rendszer végzi, tehát nálunk nem kell levelet írnod ha le akarsz iratkozni, csak kattintanod kell a levelek alján található – Itt lehet leiratkozni a 80 napos tanfolyamról kezdetű – linkre.

Ezt azért is tartottam fontosnak kommunikálni, mert nagyon sok olyan szabály van, amiről a felhasználónak is tudnia kell, de a tapasztalatom az, hogy még a több éve netező, magukat tapasztaltnak valló felhasználók
között is vannak olyanok, akiknek fogalmuk sincs, hogy mi a leiratkozási link, márpedig ez egy alap szabály az e-mail szolgáltatásoknál. Te most már tájékozott vagy.

Ezt az anyagkiegészítést minden szolgálató-társam érdekében írtam, és az érdekében is, hogy tisztában lehess a jogaid egy részével, és persze a kötelességeddel is.

Ez a leiratkozási módszer nem működik az úgynevezett közösségi oldalakon – facebook.com, iwiw.hu, myvip.hu -, ahol profilt hozol létre magadnak a regisztrációddal, ahova képeket, adatokat tölthetsz fel magadról. Ilyen helyekről általában a profil törlésével, megszüntetésével lehet kikerülni végleg, de szerencsére ilyesmire csak ritkán van szükség. Ha meg szeretnéd szüntetni valamelyik közösségi oldaladon a profilodat, akkor a belépés után keresd a Saját profil vagy Adataim jellegű linket, gombot – általában az ablak jobb fölső sarkában – , és ott nézz szét alaposan, és értelemszerűen járj el! Minden közösségi oldal felhasználói felülete más és más, és persze nem könnyítik meg a profilok megszüntetését, de nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre látszik. Van, hogy csak egy icipici felirat jelzi valamelyik sarokban
lenn, hogy Profil megszüntetés…
Most pedig már gyakorlatról lesz szó, a címe: Hogyan nézzen ki a Windows-om az optimális erőforrás kihasználáshoz?

Hopp, ne is menj sehova, mert máris itt a következő, nagyon gyakorlatias és hasznos lecke!
Fogyaszd egészséggel!

 

Hogyan nézzen ki a Windows-om?
Avagy milyen alapbeállításokkal érhetem el a legoptimálisabb erőforrás kihasználást?
(2. lecke)

Kezdjük a nulláról: tegyük fel, hogy van egy frissen telepített, szinte még meleg Windows-od. (A példánkban XP-t használunk, mert az a legelterjedtebb jelenleg, de ha már régebbi a géped, vagyis nem friss, akkor is olvass tovább, mert számodra is új lesz az infó! Windows 7 operációs rendszerre is vonatkoznak az alábbi alapelvek!)

Ilyenkor, új korában még minden nagyon gyorsan és jól működik, mert nincsenek olyan programok telepítve, amelyek megnövelik a Windows betöltődési idejét, és ezek nélkül a programocskák nélkül a memóriát sem foglalja semmi.

Viszont egy üres, alap Windows XP nem elégít ki nagy igényeket.
Szép, sok mindent tud, de nem mindent. Nem tudsz vele például komoly szövegformázásba kezdeni, nincs táblázatkezelője, igazán jó képszerkesztője sincs, és még sorolhatnám.

Az alapértelmezett beállításaival szintén gondok lehetnek, bár ezeket a Microsoft megpróbálta úgy belőni, hogy a nagy többség számára használhatóak legyenek. Viszont Te nem vagy a nagy többség, illetve ne akarj az lenni, semmiképp. Te egy különleges, egyedi felhasználó vagy, megérdemled, hogy egyediek legyenek a beállításaid.

Kezdjük például az egérrel: ha rögtön telepítés után megmozgatod az egeret, és figyeled az egérmutatót, akkor láthatod, hogy ennél bizony gyorsabb mozgást is el tudnál képzelni, nem beszélve a rengeteg időről, amit megtakaríthatnál. Persze lehet, hogy Neked ez most maximálisan megfelel, de ha megengeded, akkor arra bíztatlak, hogy higgy nekem: az egér beállításainak finomításával jócskán megnövelheted a saját hatékonyságodat.

Figyelem, gyakorlat következik!

A Start menü>> Beállítások>> Vezérlőpult>>Egér-ikonra kattintva beállíthatod az egered mozgását, a mutató megjelenítését, a mutató mozgásának gyorsaságát, és a dupla kattintást is.

A javaslatom a következő:

  • A dupla kattintás sebességét állítsd leglassabbra (így nem kell géppuska kezűnek lenned ahhoz, hogy valóban duplának vegye a duplakattintást.)
  • Az egérmutató mozgását állítsd a leggyorsabbra (először furcsa lesz, de pár perc alatt megszokod!
  • A mozgás nyomvonalát NE jeleníttesd meg. (Fölösleges animálás.)
  • Gépelés közben ne látszódjon a mutató.
  • A mutató kinézetét ne változtasd meg, főleg ne animáltra, mert iszonyatosan lassítja a gépet (a szűz Windows-t még nem, de ha már más is lesz telepítve, akkor még le is fagyhat tőle egy-két alkalmazás).

Minden más beállítást hagyhatsz alapértelmezett állapotban.

Ezzel elérted azt, hogy az egered professzionális és gyors, és ráadásul nem terheli a rendszeredet.

Következő, amit szeretnek megváltoztatni a felhasználók, az a háttér és a kinézet.

Bár az alap XP kinézet nagyon tetszetős, van egy kicsi hibája: nem igazán optimális a memóriára nézve. Egyszerűen mondva: csicsás. Ha most ránézel egy Windows 7-re, akkor biztosan felnevetsz, hogy ahhoz képest az XP kimondottan ronda, de erre azt tudom mondani, hogy akár rondának, akár szépnek tartjuk, nem mindig van előnye a túlcicomázott kinézetnek. A munkára használt gépeken kimondottan semmi értelme a kinézettel kapcsolatos túlzásokba esésnek, mert aki dolgozik, az nem nézelődik. De aki szórakozik, az sem a Windowsban akar gyönyörködni, hanem azt akarja, hogy a Windows biztos alapot adjon minden másnak.

Magában még nem gond a csicsás kinézet (nekem például tetszik, de nem a kék alapszínnel, hanem az ezüsttel), viszont vannak a megjelenésnek olyan beállításai, amivel sokat spórolhatunk erőforrás tekintetében.

Ha a háttérre kattintasz jobb gombbal, kijön egy kis menüsor. Alul, a Tulajdonságok sorra klikkelve előjön a háttérrel és általános kinézettel kapcsolatos beállítás-doboz.

  • A fejlécnél keresd ki a Megjelenés fület, itt tudod kiválasztani, hogy milyen fajta Windows kinézet legyen (XP, vagy klasszikus), de van egy kis gomb, a >>Hatások<<. Rákattintasz, és itt van egy pár olyan beállítás, amivel sok memóriát lehet spórolni. Márpedig a memória a Windows esetében nagy kincs, akármelyik Windows verzióról legyen is szó!
  • Például semmi szükség a képernyőn megjelenő betűk simítására.
  • Aztán, nem kell az árnyékolás a menük alatt (ugye mondanom sem kell, hogy a memóriát és a videó-kártya memóriát pont az ilyen grafikus dolgok tudják fölöslegesen használni.)
  • De legfőképpen nincs szükség arra, hogy az ablak tartalma látszódjon mozgatás közben. (Elvégre nem 25 méterre mozgatod el az ablakot, hanem csak pár centire, annyit meg ki kell bírni, hogy akkor pont nem látszódik az ablak tartalma.)

A háttérképről annyit szeretnék elmondani, hogy gyönyörű, csodálatos képek vannak a neten… Néha tele vírussal. Ez az egyik. A másik az, hogy csodaszép háttérképek vannak eleve a Windows saját képei között, ezek optimalizált méretűek, optimális helyen a merevlemezen, és nem tartalmaznak semmilyen káros dolgot, nem rabolják le a memóriát, nem terhelik a rendszert.

A háttérhez tartozik még az ikonok megjelenítése: aranyszabály, hogy csak az legyen az asztalon ikonként, amit minden nap használsz. Minden más programot, alkalmazást elindíthatsz a Start menü>> Programok részből (ha jó helyre telepítetted), vagy gyorsikonokat rakhatsz a tálcára, de minden, ami az Asztalon van (ez a neve a hátterednek és az ikonoknak összességében), AZ már erőforrást igényel.
(Tudom, először mindenki azt hiszi, hogy gyors a gépe és erős, de elég egy-két hét, és már nem lesz az, minél több program kerül rá, annál jobban észre veszed majd Te is.)

Ha már említettem, ne feledkezzünk meg a Tálcáról. Gyönyörűen személyre lehet szabni, szokás kérdése, hogy ki milyen felületet és megoldásokat szeret, de az biztos, hogy sokkal gyorsabb, ha néhány kulcsfontosságú program ikonja kinn van a tálcán, és egy kattintással el lehet indítani (Ha az asztalon lenne, akkor előbb le kell tenni az éppen megnyitott ablakot a tálcára, és úgy megnyitni a következőt, ez már kapásból két kattintás…  vagyis sok!)

A tálcát testre szabhatod úgy, hogy a Start menü>> Beállítások>> Vezérlőpult>>Tálca és start menü< ikonra kattintasz.

Kis ikonokat rá is lehet húzni a Tálcára (ha nincs zárolva), úgy, hogy rákattintasz az asztalon lévő ikonra, lenyomva tartod a balgombot, (ezzel megfogod az ikont), és miközben nyomod a gombot, húzod szépen az ikont a Tálcára. Meg fog jelenni egy kis függőleges vonal, ha el lehet már engedni (ha egy áthúzott kör látszódik, akkor oda pont nem rakhatod, talán azért, mert zárolva van a Tálca, vagy nem jól csináltál valamit. Próbálgasd, menni fog!)

A Tálca és start menü ikonra kattintva (Vezérlőpult), beállíthatod a Start gomb alatt megjelenő részt is, személyedre szabva! Próbáld ki, mi esik kézre, milyen beállításokkal tudod hatékonyabban használni a gépet! Én például a régi verzióban használom a Start menüt, de csak az időhiányon múlik, hogy nem szoktatom magamat rá az új, XP verzióra.

A beállítás és tulajdonság menüpontokat elérheted akkor is, ha a Tálcán vagy a Start gombon jobb egérgombbal klikkelsz egyet. Ilyenkor egy kis menüsor bukkan elő, ahol megtalálod a Beállítások menüpontot is – vagy Tulajdonságok menüpontot.

Ennyi volt ma a kinézettel kapcsolatos témák tárháza.

Elárulom Neked, hogy ezt a részt az úgynevezett profik simán átugorják. Pedig nagyon sok bosszúságot és értékes perceket lehet megspórolni azzal, ha a Windows-odat nem terheled feleslegesen.

István, az egyik előtted járó, tanfolyami résztvevő, szinte azonnal kipróbálta az ebben a leckében kapott tippeket, és legnagyobb örömömre, meg is osztotta velem:
Kedves Rita, nagyon köszönöm a leckét, azonnal átállítottam a windózt. Még én magam is meglepődtem, hogy szinte megugrott a gép teljesítménye, de a legjobban a feleségem örült, mert a házimunka mellett így sokkal több mindent tud csinálni a géppel, ugyanannyi idő alatt! Köszönjük, és nagyon várjuk a további leckéket! Tisztelettel: S. István és neje

Ez főleg akkor nagyon fontos, ha nem a legújabb a gép, vagy pedig sokszor és sok mindenre használod. (Ha most még nem is használod sok mindenre, ahogy haladunk előre a tanfolyamon, egyre több mindenre és egy többet fogod, de ami a legfőbb: míg az úgynevezett profik már unják az egészet, Neked örömet okoz, mert hobbiból csinálod!)

Következő alkalommal haladunk tovább, és megnézzük, milyen programokat kell és érdemes telepíteni egy szűz Windows-ra.

Addig is: ne csak olvasd, mert azzal semmit nem fogsz előrehaladni, próbáld is ki!

Üdvözlettel:
Vidi Rita

PC Kommandó

Ui.: A leckékben a Windows olyan részlegeibe foglak elkalauzolni, ahol lehetséges, hogy még sosem jártál. Kérlek, hogy először csak azt csináld, amit mondok, és ha más beállításokat is ki akarsz próbálni, amik már túlmutatnak a leckéken, azokat nagyon körültekintően csináld. Ha bizonytalan vagy, vagy nem tudod, mi fog történni, akkor NE csináld! Ahogy haladunk előre a tananyagban, úgy leszel egyre ügyesebb, bátrabb, és okosabb. Addig türelem!