Remélem, már világos a számodra, hogy a vírusok már nem csak azért vannak, hogy jól kiszúrjanak Bill Gates-szel, vagy az IBM-mel, vagy akármelyik multival, hanem azért, hogy lenyúlják a pénzedet.

Oké, most látom magam előtt, ahogy felteszed a kezed, és nevetsz, hogy Az én pénzemet? Nincs is pénzem, hahaha!
Valóban? És mikor megkapod a fizetésedet a bankszámládra? Ugye milyen  szuper érzés lenne, ha egyszer csak a gazemberek, akik többszázezer felhasználó mellett, mellesleg a Te PIN kódodat is megszerezték, előbb felvennék a pénzt, mint Te? Vagy amit a banknak törlesztesz, részletek, azok tűnnének el hirtelen? De az sem jó hír, ha a munkahelyed pénzét nyúlják le, vagy az utazási irodáét, pont akkor, mikor kiérsz Thaiföldre. (Tudom, Te nem mész Thaiföldre, de legalább képzeld el!)

Legutóbb egy indiai bank honlapját törték fel, és juttattak kártevőket az odalátogatók gépére. Szerinted miért? Vicces télapóüzenetekkel akarták bombázni a bank ügyfeleinek gépét? Persze, hogy nem!

Vagy emlékezz csak vissza arra az e-mail hadjáratra, amit egyes, Magyarországon is honos bankok nevében küldöztek a bűnözők!
Valami bibi van, lépj be, ellenőrizd le, add meg az összes biztonsági kódodat, bla-bla-bla.
És ott volt egy szinte ugyanolyan ablak, amilyet a bank is használt, csakhogy ez nem az eredeti, hanem egy másolat volt, amelynek a segítségével simán lenyúlták a „tréfának” beugrók felhasználónevét és jelszavát.

Biztosan nem árulok el újat, mikor azt mondom, hogy a magyar ember tipikusan pesszimista alkat. Szinte legendásan híres ez az alaptulajdonságunk a világban, de tudod mit? Én azt mondom: kell is egy fajta egészséges gyanakvás, amivel szemléljük a dolgokat, aztán, ha mégis jól sül el, akkor örülünk! (Mondom ezt én, az örök optimista.)

Fokozottan érvényes ez az internetezésre.
Míg az ember csak itt-ott böngészget, bulvárcikkeket olvasgat, a kedvenc sztárjairól gyűjt infót, vagyis szórakozik, addig nem találkozik (illetve nem veszi észre) olyasmivel, ami pont azért létezik a neten, hogy őt megkárosítsa.

Mikre gondolok? Vegyük példának azt, hogy milyen hatalmas keletje lett hirtelen az internetes munkavégzésnek. Na nem a cégek keresnek internetes munkavégzőket, hanem mindenki a neten és számítógéppel szeretne dolgozni. Mert kényelmes, mert gyors, mert jól fizet, satöbbi.

Na igen, felmerült itt egy hatalmas piaci igény, amit gyorsan meg is tanultak kielégíteni egyesek, illetve ennek látszatát kelteni.
Ha iwiw felhasználó vagy, akkor belépés után nézd meg a településedhez tartozó apróhirdetéseket. Egy-két kézzelfogható kategóriában, egy-két kézzelfogható hirdetés, VISZONT a szolgáltatásajánlás/egyéb részlegben kismilliónyi, szerencsevadász hirdet: Váltsd valóra álmaidat, Rúgd ki a főnöködet, nulla költséggel milliomos lehetsz, csak küldj egy emelt díjas sms-t, és a többi beetetés.

Ezek 99%-a kamu (ezt a szép szót használom inkább, mert nem akarok senkit megbántani, aki ilyesmiben valaha is hitt, akárcsak egy pillanatig is.).

Ezek az átverések olyan elven működnek, hogy beetetnek a könnyű munka ígéretével, aztán a további, konkrét információkért elkérnek párszáz forintot, ami még pont annyi, hogy legyen kedve az érdeklődőnek kifizetni, de amikor rájön az átverésre, ne legyen érdemes feljelentést tenni! Amikor befizeted a pénzt, küldenek egy sablon dumát, hogy „Az a feladat, hogy ugyanígy hirdess, mint én, és minél több embernek add el párszáz forintért ugyanezt a módszert!”

Persze, lehet vele keresni: illegálisan és hazugságra alapozva, mások átverése alapján.

A valódi internetes munka alapja is az, mint a való életben: produkálni valamit, értéket előállítani. Lehet, hogy kimutatást, lehet, hogy honlapot, lehet, hogy keresőre való optimalizálást, lehet, hogy adatgyűjtést, milliónyi, nagyon komoly területen lehet érvényesülni, de lássuk be: nulla információval és nulla tudással nem lehet bombaüzletet csinálni.

Nem kell elkeseredni, nem nehéz megtanulni a neten érvényesülni, de két hónap alatt senki nem lehet milliomos, és úgy, hogy 1 hónapja van géped, nem Te leszel az internet mindenható ura. Bármennyire is ezt akarják elhitetni Veled!

Tekintheted úgy, hogy ez az én magánvéleményem (hiszen az is), de ha most nem is adsz igazat, ezzel kapcsolatban, majd az idő fog engem igazolni.

A múltkoriban már említettük a SPAM témát, de nem tértünk ki arra, hogyan fonódik össze minden, ami illegális, az interneten.

Az információ a neten is hatalom, a mások személyes adatainak birtoklása pedig kiváltképp nagy kincs az azzal visszaélni szeretők táborában.
Az interneten mi számít személyes adatnak a valódi személyes adatainkon túl? Az e-mail címünk, amin keresztül elérhetőek, megszólíthatóak, mozgósíthatóak vagyunk, és a jelszavaink.

Egy-két, tíz-húsz e-mail cím ismerete nem egy nagy ügy, ennyi cím szinte mindannyiunk személyes címlistájában szerepel, viszont 1-2 millió élő, aktív e-mail címet tartalmazó lista bizony nagyon sok pénzt megér a gonosztevők számára.

Máris értelmet nyer az úgynevezett számítógépes levelezőférgek létjogosultsága. Tudod, a férgek azok, a levelezőrendszert megtámadó, más e-mail címére önmagukat továbbító kártevők, amik ha megfertőzik a Te címedet, akkor elkezdik küldözgetni önmagukat a címlistádban szereplő összes e-mail címre. Aztán ugyanezt megteszik a címzettjeid címlistájával is, és így tovább! Szinte pillanatok alatt jó pár ezer cím létezéséről szereznek tudomást.
Gondolj bele, ha egy e-mail címet csak 1 forintért adnak el. 1 millió e-mail címnél ez már elég jó összeg a semmi munkáért cserébe.

De kinek van szüksége az e-mail címünkre?
Bárkinek, aki a címünket IS és más adatunkat is meg szeretné tudni.
Na, nem személyesen ránk kíváncsiak, csak mondjuk arra, hogy melyik bank internetes szolgáltatásait vesszük igénybe, melyik telefontársaságot részesítjük előnyben, miket töltünk le, milyen honlapokat böngészünk, és a többi:
1. Hova regisztrálunk
2. Mi a felhasználónevünk
3. Mi a jelszavunk
4. Mi a számítógépünk IP címe
5. Milyen billentyűket nyomunk le.

Elég ennyi?
Látod már, hogy miért veszélyes az élet a neten?

Ez egy maffia, illetve sok maffia, és jól megférnek egymással, nem hallani netes maffiaháborúkról, sajnos.

Bár mostanában sokat beszéltem a neten létező szervezett bűnözésről, de ne feledkezzünk el a magányos farkasokról!
Régen a hacker tipikusan az a szakadt figura volt, aki cigivel a szájában, vödör kávéval maga mellett, éjjel-nappal a gépet buherálta, és megpróbált mások gépére bejutni.

Egyszer véletlenül beszélgettem egy chat-en egy ilyen hackerrel. (Akkoriban a chat-ek voltak a divatosak, nem az Msn meg a skype.)
Ez 7 éve volt, már akkor körülbelül fél milliós gépe (gépe? Gépparkja volt!), és elmondta, hogy milyen programjaim vannak, milyen mappáim, és minden egyebet, amiről azt hittem, hogy csak én tudom! Csak ültem bénultan a gép előtt, és mikor kérdezte, hogy: Ott vagy még? akkor remegő kézzel írtam be, hogy: Hát nem is tudom.

Megrázó élmény volt, ilyennek képzelem el azt, amikor az ember jópofizik a rablóval, csak hogy az ne lője le a sötét sikátorban.

Az eset után találkoztam az illetővel egy buliban véletlenül-, egy kimondottan ápolt, jóképű, halk szavú fiatal srác volt, de valami olyasmi volt a szemében, amiből látszott (és ugyebár akkor már TUDTAM is), hogy rossz ember. Az a fajta fölényes pillantás, ami csak olyanoknak sajátja, akik magukat mások fölé helyezik.

Nos, mivel nagyon szimpatikus alkat vagyok (khm) ezért a későbbiekben is kitüntetett a virtuális barátságával, ugyanis a végletekig magányos volt. (Külföldön élt.)
Nem tudom, honnan szedtem a bátorságot, de megkérdeztem, hogy miért csinálja ezt az egész hackerkedést. A válasz az volt, hogy pénzért.

Akkoriban még nem voltak ennyire okosak és professzionálisak a vírusok, mint ma (és látod, ugye milyen fontos, hogy Te is profivá válj, ha egyszer már a vírusok is azok??) és szükség volt bizonyos információk megszerzéséhez, a manuális munkaerőre.

Már szinte el is felejtettem ezt a dolgot, de a múltkoriban véletlenül egy olyan fórumra jutottam, ahol hackerek beszélgetnek.
És miről? Hát a kedvenc hobbijukról.
Hacker nézőpontból nézve nem látok bele a dolgokba, de gyanítom, hogy a jó minőségű (akár hardveres) tűzfalak miatt nem olyan könnyű bejutni egy gépre, mint régebben volt. Ugyanakkor a manuális információszerzés nyomába sem ér a vírusok és kémprogramok hatékonyságának. (A vírusiparban is a hatékonyság a legfőbb cél.)

De nem halt ki ez a szakma! És már nem is a számítógép támadásokat helyezik maguk elé célként, hanem mondjuk a honlapok feltörését.

A céljuk sokféle lehet, kezdve a bosszúságokozástól, az egyedi megbízás teljesítésen át, a kártékony kód honlap-forráskódba való elhelyezéséig.
Nagyon szeretném (hmm, mintha lenne ráhatásom), ha ezek a szuperagyú, elhivatott emberek valami jóra használnák a tudásukat. Biztosan van ilyen is!

A neten egyre-másra nőnek ki a földből a Webshop-ok.
Ezzel kapcsolatban azt szeretném tanácsolni, hogy nagyon körültekintően vásárolj az interneten. Mindig győződj meg arról, hogy cég áll a honlap mögött, és számlát is tudnak adni. Nagyon sokan, nagyon sokszor belefutottak már abba a hibába, hogy látatlanul bíztak meg vadidegenekben, és amikor megérkezett a csomag, akkor vagy nem volt benne semmi, vagy meg sem érkezett.

Természetesen a Webshop-ok TÖBBSÉGE tisztességesen és maximális ügyfélközpontúsággal üzemel, tehát nyugodtan vásárolj, de nézz körül, és ne dőlj be azonnal egy vonzó ajánlatnak.
Ehhez tartozik még az, hogy ne tévesszen meg ebben az esetben a honlap minősége. Csillivilli honlap mögött is állhatnak csalók, mint ahogy egy összefércelt, épphogy csak működő internetes bolt mögött is állhatnak, szívüket-lelküket beleadó, tisztességes emberek!

Szót ejtenék az MLM cégekről, de nem negatív előjellel.
Az interneten az MLM-es üzletépítés is sokkal könnyebb és olcsóbb lehet, mint a való életben.
Viszont azt tapasztalom, hogy könnyebben bekerülnek az MLM-es üzletekbe azok az internetezők, akiknek semmi keresnivalójuk az ilyen üzletben, ugyanis nem nekik való.
Ha mégis megtörténik, akkor jön a csalódás, és a rossz hír keltése.
Ugye milyen jó lenne, ha soha senkinek nem kellene csalódnia? (Persze, ha mindenkit megóvnék a bajoktól, akkor senki nem tanulna a saját hibáiból, és nem is ezért vagyunk itt.) De nagyon fontos, hogy az ilyen ügyekben is megfontoltan dönts!

Az egyéb témákban svindlerekről és kóklerekről nem ejtek most szót, mert egy könyvet meg tudnék velük tölteni, másrészt pedig ennek már semmi köze a számítástechnikához. De tudj róla, nem mindenki az, mint aminek/akinek mutatja magát, és nem mindenki olyan jó szándékú, mint Te, vagy én.

Összefoglalva:
1. Továbbra is óvakodj a vírusoktól: legyen mindig friss vírusirtód, tűzfalad, és olykor futass kémprogram-, és trójai keresőt is. Használj bármilyen böngészőt, csak ne az Internet Explorert!
2. Ne ugorj be a könnyű, internetes munkát ígérő APRÓHIRDETÉSEKNEK. Soha ne küldj pénzt senkinek ilyen munkalehetőségért! (Ha költeni való pénzed van, akkor megadom a számlaszámunkat!)
3. Óvakodj a SPAM-ektől: ne olvass bele, ne kattints a benne lévő linkekre, ne nyisd meg a mellékleteket, és ne is válaszolj rá! Akkor sem, ha magyar, vagy abból az országból származik, ahol élsz!)
4. Ha honlapod van, ne lepődj meg, ha egy reggelre feltörik. Konzultálj a webmestereddel!
5. Internetes vásárlások esetén különösen körültekintően járj el. A csalók gátlástalanok, akár több tízezer forintos kárt is okozhatnak!
6. Azért, mert a neten könnyűnek tűnik az üzletépítés, ne ugorj bele olyasmibe, ami nem Neked való. (Ez csak egy baráti jó tanács.)

A következő leckében egy szuper témáról tanulhatsz, lesz benne humor is! Hogy mi az a szuper téma? Hát Te! Kicsit más megközelítésben, mint ahogy eddig tettük.