Gyakran kerülünk a szervizünkben olyan gépek közelébe, amik leginkább szemétre valóak, de a feladatunk az, hogy pofozzuk ki, hozzuk helyre, elvégre új hardvereket venni egy az egyben azt jelentené, hogy új gépet kell venni.

Minden szervizes rémálma egy régi, szakadt gép felbukkanása a szervizelendők listájában.
Nem véletlenül az a bevált szöveg a legtöbb helyen, hogy: “Nem ártana rákölteni egy kicsit a fejlesztésre!”

 

Természetesen a vevők hajlanak rá, elvégre ki az, aki lassú, problémás géppel szeretne szórakozni?

 

Na, ekkor szokott jönni a fekete leves.

 

Rengeteg gép olyan elavult konstrukció, hogy szinte lehetetlen fejleszteni, a kiindulási pontnak a legfőbb hardverek cseréjét javasolják. Ezek változó áron, iszonyatosan változó minőségben a 30 ezertől az akár 150 ezerig, bármilyen összegben előfordulhatnak. Boltja és vevője válogatja.

Nekem volt szerencsém viszonylag gyors egymásutánban egyre jobb és jobb laptopokat birtokolni, és egyszerűen szédületes élmény, mikor elkezded a napi rutinodat egy érezhetően gyorsabb géppel!

Eleve a rendszer betöltődése ugyebár: “Jééé, már betöltődött a Windows? A fene, hát ilyenkor szoktam odatenni a kávét főni!”

 

De ilyen a gép leállítása is: “Mi a szösz, most elment az áram, vagy tényleg ilyen gyorsan leállt?”

 

Ha az egész napos használatot vesszük figyelembe, akkor ilyenek szoktak felvillanni gondolati szinten: “Héé, létezik, hogy ma még egyszer sem aggódtam, hogy mi van ezzel a géppel? Lehetséges lenne, hogy végre minden tökéletesen működik?”

 

Bizony, legalább ugyan olyan élmény, mint egy 50 lóerős kocsiból átülni egy 100 lóerősbe. Lehet, hogy még mindig nem a világ leggyorsabb kocsija, de azt azért érzed, hogy nem 50 ló vánszorog veled, hanem 100 vágtat!

Tegyük fel, hogy vettél egy 100 ezer forintos gépet, 2 éve. Ma körülbelül ér 15 ezret, és olyan lassú, mint az a bizonyos reumás csiga. Lenne kedved újra befektetni 100 ezret? Nyertél, a legtöbb embernek nincs kedve. Inkább összeszorítja a fogát, és kínlódik tovább a régivel.

 

De mi van akkor, ha azt az 50 lovat a gép elé lehet kötni külön is? Miért kéne óriási összegeket invesztálni, csak azért, hogy újra élvezetes és örömteli legyen használni a számítógépet?

 

Esetünkben ez az 50 ló a Gyorsítósáv.

 

Eddig, a már meglévő géped ellen, öntudatlanul olyan hibákat vétettél csupán a felhasználásod során, amikről nem volt tudomásod. Itt az ideje, hogy kiköszörüld a csorbát, de most már okos felhasználó módjára, tudatosan!